Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Solidaritate europeană pentru Casa de tip Familial „Maria-Gabriel”

0
ADESCO (Asociația pentru Dezvoltare Eco-sustenabilă și Socioculturală în Comunitate) derulează proiectul  „Help me prepare for my life”, proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul „Tineret în Acțiune”- Serviciul European de Voluntariat. Beneficiarii acestui proiect sunt copiii din Casa de tip Familial „Maria-Gabriel” din Cluj-Napoca. Proiectul a fost inițiat în luna februarie a anului curent și se derulează până în martie 2013.
3
Proiectul „Help me prepare for my life” vine în sprijinul procesului de integrare socio-profesională al acestor tinere fete și include participarea unor voluntari străini (prin Serviciul European de Voluntariat) în activitățile zilnice ale acestora.
Mhairi Stewart (22 de ani, Scoția) a absolvit Facultatea de Artă și Filosofie din Dundee, Scoția. Dorința de a călători, interesul pentru alte culturi, precum și motivația de a-și îmbunătăți abilitățile de lucru și comunicare cu copiii au făcut-o pe Mhairi să răspundă apelului dat de ADESCO.
Primul contact cu România l-a avut în facultate, unde a cunoscut o tânără din România, studentă cu bursă Erasmus la aceeași facultate cu ea. Poveștile și imaginile i-au trezit lui Mhairi interesul pentru România și chiar a intenționat să aplice pentru o bursă Erasmus în Cluj. Ulterior, a decis să-și termine studiile în scoția și să participe apoi într-un proiect internațional prin SEV. Proiectul „Help me prepare for my life” implementat de ADESCO a reprezentat varianta optimă pentru Mhairi. După 3 luni de la inițierea proiectului, Mhairi spune că se simte ca acasă printre oamenii Clujului. Mai mult, relația contruită cu fetele de la „Maria-Gabriel” au făcut-o să realizeze că a lucra cu copii este o provocare căreia vrea să-i răspundă toată viața. Una dintre barierele remarcate în activitățile cu fetele de la „Maria-Gabriel” o reprezintă limba de comunicare. Dar atât fetele, cât și Mhairi reușesc să se facă înțelese prin alte mijloace (comunicare non-verbală, gesturi, mimică). Acest lucru nu face decât să le dea încredere fetelor din Casa, întrucât sunt împinse către interacțiune socială și interculturalitate.
Dezvoltarea personală și dorința de a călători au determinat-o pe Ilze Fismeistere (20 de ani, Letonia) să facă parte dintr-un proiect european. Ilze nu interacționase înainte cu nimic din ce reprezintă România, n-a ajuns aici cu așteptări prestabilite, de aceea Clujul a reuși s-o uimească, s-o surprindă în cel mai plăcut mod. Apreciază Clujul îndeosebi pentru cromatica dată de diversitatea culturală oferită de multidinea voluntarilor, precum și a studenților Erasmus. Făcând parte din proiectul  „Help me prepare for my life”, Ilze consideră căeste foarte important să reprezinte un sprijin (chiar și social) pentru fiecare dintre fetele din Casa de tip Familial „Maria-Gabriel”.
Mhairi și Ilze petrec aproximativ 35 de ore pe săptămână alături de fetele de la „Maria-Gabriel”, organizând diverse activități pentru timpul liber al fetelor. În fiecare zi, de la ora 2 a după-amiezii, Mhairi și Ilze sunt dispuse să le ajute pe fete la treburile casnice, la grădinărit, la teme sau le organizează lecții de limbă engleză.
De asemenea, voluntarele confecționează alături de fete articole de manufacturierat (brățări, cercei, genți, portofele etc.), pe care mai apoi le vând în cadrul evenimentelor de caritate organizate special pentru ele.
„Help me prepare for life” este un proiect ce sprijină incluziunea socio-profesională a 8 fete care au aflat prematur ce înseamnă să fii singur, dar care și-au găsit un loc pe care-l numescă „acasă”, datorită unor oameni simpli, mici, dar cu suflet de uriaș.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.