Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Descifrind tablouri celebre: “Arta picturii” de Johannes Vermeer

0

Descifrind tablouri celebre: “Arta picturii” de Johannes Vermeer

 Arta picturii (c. 1666-1668, 100 x 120 cm, ulei pe panza, Kunsthistorisches Museum, Viena) este pesemne tabloul cel mai greu de deslusit dintre cele pictate de Johannes Vermeer.

 

Un pictor surprins in exercitiul artei sale: in fata lui se afla un model costumat si o harta; indaratul sau, o cortina se ridica teatral. Tema acestei imagini pare a fi privirea (ca instrument fundamental al picturii), expusa insa intr-un joc tensionat: pictorul priveste (laolalta cu spectatorul) si este privit(impreuna cu modelul sau). Raportul dintre cele doua regimuri ale contemplarii este reluat, apoi, in echilibrul fragil dintre ocultare si dezvaluire. Nu stim, in cele din urma, daca este sau nu vorba despre un autoportret si nici daca modelul aflat in poza constituie cu adevarat subiectul tabloului din tablou.

fundatia calea victoriei

Stim totusi, cu certitudine, ca Arta picturii este singura lucrare realizata de Vermeer fara comanda si ca a pastrat-o pana la sfarsit. Cel mai probabil, aceasta alegorie (disimulata in scena de gen) era destinata sa functioneze ca piesa de reprezentare a statutului artistului intr-o traditie – specific olandeza – a vizitei protocolare in atelierele maestrilor renumiti. In chip esential, insa, Arta picturii reprezinta transpunerea in imagine a unei teorii artistice pe deplin conturata, anume sub semnul unui elogiu subtil.

 

Va invit sa descoperiti cum se articuleaza aceste niveluri distincte ale discursului pictural si ce mai poate inca dezvalui scena de atelier a lui Johannes Vermeer.

 

Lector: Cosmin Ungureanu

Data: 13 Martie 2013; Ora: 19:00

Frecventa: evenimente bilunare

Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron

Loc: Grand Hotel Continental, Calea Victoriei nr 56 (intrare din str. Ion Campineanu)

Inscriere la contact@victoriei.ro

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.