Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ZILELE MUZEULUI ŢĂRANULUI 12 – 22 septembrie 2013. VEZI PROGRAMUL!

0

ZILELE MUZEULUI ŢĂRANULUI 12 – 22 septembrie 2013

Muzeul Naţional al Ţăranului Român

 

Ca în fiecare an, de Ziua Crucii, Muzeul Ţaranului prăznuieşte cu expoziţii, târg de icoane, lansări de carte, filme şi muzici tradiţionale.

Vă aşteptăm în perioada 12 – 22 septembrie 2013, la cea de a patra ediţie a Zilelor Muzeului Ţăranului.

Evenimentul cheie al acestui an este expoziţia Transporturile tradiţionale din România, care va fi deschisă pe 19 septembrie 2013, în sălile Oaspeţi şi Irina Nicolau.

Expoziţia, inedită în peisajul muzeal, îşi propune a fi o sinteză a mijloacelor de transport tradiţionale utilizate în România. De la transportul greutăţii pe creştetul capului la şaretă, de la traista de umăr şi legănuşul de spate la carul pentru fân, de la sanie la lotcă sau la căruţa pictată dobrogeană, expoziţia va pleda pentru înţelegerea transportului tradiţional ca parte componentă a civilizaţiei tradiţionale rurale. Vor putea fi admirate vehicule cu roţi (car, căruţă, faeton, şaretă, dric, căruţă de pompieri), cu tălpi (sănii de oraş, de pădure, de armată) sau mijloace de transport care se deplasează prin plutire alături de o mare varietate de mijloace de transport confecţionate din textile (traiste, desagi, saci, glugi) din lut (oale, oale cu mănuşă, ulcioare, ploşti) şi din lemn (şei, corfe, patine, vârzobi, bote, butoiaşe şi butoaie).

Expoziţia reuneşte, pentru prima dată, trei mari muzee, care deţin un patrimoniu definitoriu pentru abordarea acestei teme: Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Complexul Naţional Muzeal „Astra“, Muzeul Naţional al Agriculturii.

Nu ratați nici în acest an, Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri. Timp de trei zile, copiilor și celor care vor să cunoască atelierul nevăzut al icoanelor și al crucilor de mână, le facem invitaţia de a descoperi cum se desenează izvoadele și se zugrăvesc sfinții, cum se însemnează și se încrustează pristolnicele și icoanele de vatră în cadrul unor ateliere-întâlniri cu câțiva dintre iconarii și crucerii al căror drum dezvăluie căutări şi reconstituiri personale ale meşteşugului Icoanei, dar și o raportare adecvată la canon și tradiție.

Cinefilii sunt așteptați la o retrospectivă Mircea Daneliuc, care va avea loc la Studioul Horia Bernea. Regizorul, scenaristul, actorul și scriitorul Mircea Daneliuc va veni la proiecții pentru a se întâlni și a discuta cu publicul și pentru a lansa două dintre cele mai recente cărți ale sale.

 

Programul Zilelor Muzeului Țăranului

 

12 septembrie

17.30: improvizaţie sonoră pentru Exporiment IV: Însemne și crestături, invitatCălin Torsan (sala Foaier)

18.00: vernisaj Exporiment IV: Însemne și crestături (sala Foaier)

19.00: Croaziera, 1980 (Studioul Horia Bernea)

 

13 septembrie

10.00 – 18.00: Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri (curte)

16.00: atelier de pictură pe lemn, pentru copii, cu meşterul iconar Angela Ludoşanu (Curte)

18.00: lansare de carte Sfârșit de lumi, de Dan Dumitru Lucinescu, în cooperare cu Fundația Arsenie Boca (Librăria Cărturești)

19.00: Proba de microfon, 1980 (Studioul Horia Bernea)

 

14 septembrie

10.00 – 18.00: Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri (Curte)

11.00: atelier de pictură pe sticlă pentru copii cu artistul Bogdan Herăscu (Curte)

15.00: atelier de sculptură în lemn, pentru copii (10 – 14 ani) cu meşterul Vasile Moldoveanu

19.00: Glissando, 1984 (Studioul Horia Bernea)

 

15 septembrie

10.00 – 18.00: Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri (Curte)

12.00: atelier de pictură pe sticlă, cu meşterul iconar Mihaela Bercea (curte)

17.00: lansări de cărți de Mircea Daneliuc, cu participarea cineastului și a lui Liviu Antonesei, Ion Bogdan Lefter și Cristian Teodorescu (Librăria Cărturești)

19.00: Vânătoarea de vulpi, 1980 (Studioul Horia Bernea)

 

16 septembrie

16.00: conferință Dr. Nicolae Constantinescu: Genomul poporului român în viziunea lui George Emil Palade (Librăria Cărturești)

17.00: deschiderea Săptămânii Europene a Mobilităţii (Studioul Horia Bernea)

19.00: Iacob, 1984 (Studiul Horia Bernea)

 

17 septembrie

17.00: vernisaj Amintiri despre satul românesc (Liana Maria Petruțiu și Vasile Mănăstireanu (Sălile Acvariu și La nuiele)

18.00: Conferințele de la Șosea: Poveștile cu poale-n brâu, cu Șerban Anghelescu (Clubul Țăranului)

19.00: Cele ce plutesc, 2009 (Studioul Horia Bernea)

 

18 septembrie

18.00 – 21.00: Fundația Sf. Dimitrie – 15 ani de activitate (Sala Foaier)

20.00: Indigenous – expoziție de fotografie Mădălin Mărienuț și concert de muzică indiană (Clubul Țăranului)

19.00: Senatorul melcilor, 1995 (Studioul Horia Bernea)

 

19 septembrie

18.00: vernisaj Transporturile tradiționale din România (Studioul Horia Bernea, Sala Oaspeți, Sala Irina Nicolau, Curte)

 

20 septembrie

10.00 – 18.00: Ateliere cu demonstrații ale meșterilor (Curte)

10.30: Colocviile colocviale ale Mețereului (Bibliotecă)

18.00: Noaptea Albă a Filmului Românesc – Moromeții, 1988 (Studioul Horia Bernea)

21.00: Noaptea Albă a Filmului Românesc – Un film cu o fată fermecătoare, 1966 (Studioul Horia Bernea)

23.00: Noaptea Albă a Filmului Românesc – È pericoloso sporgersi, 1993 (Curte)

 

21 septembrie

10.00 – 18.00: Ateliere cu demonstrații ale meșterilor (Curte)

11.30 – 14.00: prelegeri în cadrul Săptămânii Europeane a Mobilităţii (Studioul Horia Bernea)

19.00: Ambasadori, căutăm patrie, 2003 (Studioul Horia Bernea)

 

22 septembrie

10.00 – 18.00: Ateliere cu demonstrații ale meșterilor (Curte)

17.00: lansare caiet MŢR, Exporiment II. Dantele şi broderii (Sala Foaier)

12.00 – 16.00: finisaj Piatra și fierul (Herăști, Jud. Giurgiu)

19.00: Marilena, 2009 (Studioul Horia Bernea)

 

Parteneri media ai MNȚR: 24-Fun, Radio Romania, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internaţional, RFI, Itsy Bitsy, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, TV City, LiterNet.ro, Hot News, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, semnebune.ro, totuldespremame.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, www.meidaiq.ro.

afis_Zilele Muzeului Taranului

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.