Reclame de epocă, picnic multicultural, muzică fado și natura contradictorie a Bucureştiului

0

Institutul Cultural Român la Street Delivery

Reclame de epocă, picnic multicultural, muzică fado și natura contradictorie a Bucureştiului

Institutul Cultural Român va fi prezent la Street Delivery (SD), festival urban desfăşurat în perioada 10-12 iunie 2011 pe strada Arthur Verona din Bucureşti, cu un stand şi o serie de evenimente: o expoziţie multimedia, o proiecţie de filme, un concert fado şi un picnic multicultural.

Ajuns la cea de-a şasea ediţie, Street Delivery, proiect demarat de Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România, atrage în fiecare an pe strada Arthur Verona, închisă timp de trei zile traficului rutier, peste 20 000 de pietoni. SD îşi propune să fie un exerciţiu alternativ de locuire a spaţiului public, o platformă de promovare a iniţiativelor civice şi artistice definitorii pentru un Bucureşti european. SD propune evenimente din domenii diverse: arhitectură, muzică, street art, performance, târg de purici, expoziţii, filme, ateliere (urbanism, stencil, bandă desenată, design grafic).

Vineri, 10 iunie, ora 19.00, la Ceainăria Cărtureşti va fi vernisată o expoziţie multimedia de reclame vechi româneşti. Expoziţia prezintă manifestări publicitare româneşti din perioada 1860-1989: ziare, broşuri, obiecte din colecția Florian Ciobanu, precum și spoturi video. Campanii integrate din 1938 pentru Fabrica de ciocolată şi produse zaharoase Regina Maria sau pentru faimoasa bere Bragadiru, reclame la săpunul Pisica, nectarul Mamaia, dar şi scurtmetraje pentru promovarea turismului românesc (Sighişoara, Dracula) se vor regăsi în cuprinsul acestei expoziții-eveniment deschise până pe 30 iunie 2011. Parteneri: Arhiva Naţională de Filme, Centrul Naţional al Cinematografiei, „Dacin Sara” – Societatea Autorilor Români din Audiovizual.

În aceeași seară, în Grădina Verona, de la ora 21.00, sub genericul „Natura contradictorie a Bucureştiului“, vor fi proiectate două scurtmetraje documentare cu tematică urbană : City Skills 4 Life de Gabriela Massaci & Eugen Ciocan (2010, 17’) și Casa Poporului 3+5 de Dorin Ştefan  (2010,  8’). Cele două filme au fost prezentate în premieră la Bienala de Arhitectură de la Londra 2010. City Skills 4 Life (Tehnici urbane pentru toată viaţa) este un documentar-eseu despre natura paradoxală a Bucureştiului. Invitaţi de diverse naționalități explică (sau nu) ce îi atrage, ce îi înlănţuie, ce îi exasperează şi ce îi încântă la Capitala bizar-europeană a României.  Aflăm  – de la Mircea Cărtărescu, de la  Prinţesa Sturdza şi de la Vlad Nancă, de la Didier Dutour, de la Vintilă Mihăilescu sau de la Ştefan Vartejaru, în etate de 10 ani – cum se poate străbate acest oraş, ce învăţăm pe drum şi dacă ajungem undeva.

După ce peste 700 000 de metri pătraţi din Bucureşti au dispărut sub lamele buldozerelor lui Ceauşescu,  arhitectul Dorin Ştefan a propus, la începutul anilor ’90,  „construirea“ unui imens deal, un muşuroi de furnici, care să contrabalanseze silueta ameninţătoare a Casei Poporului. În 2010, în filmul Casa Poporului 3+5, arhitectul revizuieşte această propunere, cu gândul de a crea împrejurul acesteia un imens parc englezesc. Acest uriaş spaţiu verde, care în timp ar învălui ca o pădure urbană această construcţie, i-ar putea submina dominaţia – atât fizic cât şi psihologic.

Sâmbătă, 11 şi duminică 12 iunie, de la ora 18.00, Grădina OAR va găzdui un picnic intercultural constând într-un atelier de improvizaţie cu participarea unor traducători beneficiari ai burselor acordate de Centrul Naţional al Cărţii din cadrul ICR, a scriitorilor Răzvan Ţupa, Mugur Grosu, Cosmin Perţa, Gabriel Daliş, Sorin Despot şi a desenatorilor de la revista de bandă desenată Comics. Vor fi expuse benzi desenate realizate de artiştii de la Comics și ilustraţii ale unor opere literare româneşti alese împreună cu traducătorii.

Sâmbătă seara, de la ora 19.00, în Grădina Verona va avea loc un concert de fado susținut de Vicente & José da Câmara. Evenimentul este organizat de ICR în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la Bucureşti. Vicente da Câmara, un nume şi o carieră de referinţă, şi José, fiul care continuă tradiţia, constituie o familie dedicată muzicii fado. Se spune că figura care i-a influenţat pe cei doi artişti este Maria Teresa de Noronha, mătuşă a lui Vicente da Câmara, o celebră artistă de fado din anii ’40-’50, de familie nobilă şi cu o voce aparte. Astfel, şi numele lui Vicente da Câmara este asociat ideii de fado aristocrat, o etichetă disputată, contradictorie, dat fiind că acest gen muzical a fost cultivat de oamenii de rând din Lisabona. Cu toate acestea, Vicente da Câmara a afirmat că „aristocrat este cel care se remarcă”, aşa cum a făcut-o şi el, construindu-şi un stil propriu. A preluat şi personalizat multe din melodiile clasice, dar fado-ul care l-a consacrat, compus chiar de el, este A Moda das Tranças Pretas (Moda cosiţelor negre), pe care în prezent îl cântă în duet cu fiul său.

Imagini: www.icr.ro/streetdelivery2011

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.