Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Natura sălbatică din Carpații de Sud-Vest, protejată de tineri din cinci licee

0

Tinerii Activi pentru Natura Sălbatică (TANS), elevi și profesori din cinci cluburi dedicate naturii din Carpații de Sud-Vest, și-au evaluat activităţile la sfârşit de an şcolar şi au setat planurile pentru anul următor.

“La inceput am fost motivat doar de excursii și tabere. Pe parcurs, participând la fiecare activitate a început să-mi placă, până când am ajuns la rangul de tânăr activ. Acum, unica mea motivație este faptul că pot face ceva durabil, ceva folositor noilor generații,” spune Popa Andrei, membru TANS, 18 ani, de la Liceul Teoretic Lupeni, Hunedoara.

Eveniment Brebu_c_Adrian Grancea_WWF_3

TANS este un proiect de educație implementat de WWF ce completează eforturile de conservare a zonelor de sălbăticie din Carpaţii de Sud-Vest. TANS înseamnă peste 100 de tineri şi 10 profesori din cinci licee* din Reșița, Anina, Orșova, Băile Herculane și Lupeni. Aceste localități au fost selectate fiind situate în vecinătatea a cinci parcuri naționale și naturale: Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, Parcul Natural Porțile de Fier, Parcul Național Domogled-Valea Cernei și Parcul Național Retezat. Prin acest proiect WWF creează un cadru în care elevii, profesorii şi reprezentanţii ariilor protejate lucrează împreună pentru a crea o reţea de cetățeni activi pentru protejarea zonelor de sălbăticie. “Îmi doresc din tot sufletul să menținem motivația și iubirea pentru natură astfel încât să ajungem să fim recunoscuți pe plan internațional ca într-un final să facem parte din cel mai important club pentru natură care a existat și va exista”, spune Melissa Ivana, membră TANS,17 ani, de la Liceu Hercules, Băile Herculane.

Un an de TANS și ce planuri au ei

În vara lui 2015 WWF a organizat prima tabără pentru elevi în urma căreia aceştia au avut parte de expediții pe Cheile Carașului. Apoi, la începutul anului școlar 2015-2016 a avut loc Academia pentru protejarea naturii sălbatice în care profesorii şi elevii au fost formaţi ca lideri de club şi au învăţat despre conceptul de sălbăticie şi cum poate fi predat în cadrul cluburilor. După Academie au fost deschise cluburile în licee şi pe durata anului şcolar au avut loc întâlniri de club si au fost implementate proiecte în colaborare cu reprezentanţii ariilor protejate. Echipele de organizare au primit ca suport în desfăşurarea activităţilor cluburilor ghidul Exploratori ai sălbăticiei în Carpaţii din Sud-Vestul României, disponibil acum gratuit pentru toți profesorii și elevii din țară.

Recent a avut loc evenimentul de sărbătorire a un an de TANS și planificare pentru anii următori, în perioada 24-26 iunie la Brebu Nou (jud. Caraş-Severin). Prin activităţi interactive în natură au fost sărbătorite rezultatele implicării din timpul anului şcolar, au fost analizate activităţile şi proiectele realizate şi s-au stabilit planurile pentru al doilea an de funcţionare al cluburilor. Printre activitățile realizate anul trecut se numără amenajarea unui izvor abandonat, dar și împrospătarea marcajelor care indică limitele Parcului Naţional Retezat, efectuate de membrii clubului din Liceul Mircea Eliade din Lupeni. Elevii clubului din Liceul Hercules din Băile Herculane au reamenajat un foişor din Parcul Naţional Domogled Valea Cernei şi au marcat un traseu turistic.

Un ghid gratuit pentru toți profesorii din țară

„Exploratori ai sălbăticiei în Carpații din Sud-Vestul României” conţine informaţii de actualitate despre arii protejate, parcurile naţionale şi naturale din regiune şi despre conceptul de sălbăticie. Materialul pune accentul pe bogăţia naturală a locurilor, pe specii cheie din regiune, beneficii, ameninţări, dar şi soluţii. Pe lângă componenta de conținut informațional, ghidul conţine foarte multe metode de lucru interactive, de echipă, cu exemple de activităţi care pot fi folosite de profesori sau de tineri. De asemenea, tinerii sunt încurajați să dezvolte propriile lor proiecte pentru protejarea naturii din zona lor. Ghidul poate fi descărcat gratuit de pe site-ul wwf.ro și poate fi folosit de oricine: de la profesori și elevi, până la absolvenți de liceu care vor să deschidă un club sau turiști care vor să viziteze Carpații de Sud-Vest.

Cea mai întinsă zonă de sălbăticie din Europa se află în sud-vestul României

În zona Carpaţilor din Sud-Vestul României, pe 300.000 de hectare, se află una dintre cele mai întinse zone de sălbăticie din Europa: un teritoriu guvernat de procese naturale, cu areale nemodificate sau uşor modificate de activităţile oamenilor şi compuse din habitate și specii native.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.