Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Legendarul festival de la Oberhausen revine la BIEFF!

0

După succesul de care s-a bucurat în 2011, Festivalul Internaţional de Scurt Metraj de la OBERHAUSENrevine la Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF. Astfel, cinefilii vor avea din nou ocazia de a viziona în premieră în România câteva dintre cele mai impresionante titluri premiate la OBERHAUSEN.

Unul dintre cele mai vechi festivaluri de film din lume, aflat la a 59-a ediție, Festivalul de la OBERHAUSENeste unul dintre evenimentele de gen cele mai importante pe plan internațional, un loc în care filmul de scurt metraj întâlneşte arta vizuală, bine cunoscut pentru atenţia deosebită pe care o acordă experimentării.  În decursul a mai mult de cinci decade, şi-au prezentat creaţiile la OBERHAUSEN numeroşi cineaşti şi artişti vizuali celebri, precum Roman Polanski, Werner Herzog, Wim Wenders, Chantal Ackerman, George Lucas etc.

Roman Polanski: „Scurtmetrajul e un excelent prim pas pentru un regizor. Aşa mi-am început şi eu cariera, iarOBERHAUSEN a fost un pas esenţial în drumul meu către a deveni regizor.

Programul special OBERHAUSEN, susținut de Fundaţia Konrad Adenauer şi Institutul Goethe, aduce laBIEFF câteva filme care au făcut senzație la OBERHAUSEN, întrunind aprecierea unanimă a juriului festivalului, creaţii vizuale inovatoare cu un caracter profund personal, care în același timp abordează fără compromisuri probleme politice și culturale de mare actualitate.

În impresionantul SNOW TAPES, câștigător al Marelui Premiu OBERHAUSEN 2012, artistul vizual israelian Mich’ael Zupraner oferă o cameră de filmat unei familii palestiniene din tensionata zonă controlată de israelieni a Hebronului, cu care aceasta să poata documenta încălcarea drepturilor omului în zonă. Două ecrane paralele prezintă simultan două puncte de vedere diferite. Pe unul din ele, urmărim un material filmat de familia palestiniană, ce surprinde ciocnirea violentă a acesteia cu un grup de vecini israelieni. Pe celălalt ecran, observăm aceeași familie în timp ce vizionează materialul respectiv, reacțiile și comentariile ei legate de incident și de filmare, surprinse de artist. „Rezultatul, deși dur și neprelucrat, este în același timp subtil și evocativ, reconfigurând cinema-ul ca un agent politc activ.” (motivația Juriului OBERHAUSEN)

Câştigător al Premiului Principal OBERHAUSEN 2012REFRAMING THE ARTIST prezintă pictorii „copiatori” din satul Dafen din China, cel mai mare producător de copii după picturi celebre din lume. Artistul vizual olandez Sascha Pohle reconstituie momente din filme celebre despre artă şi artişti, precum FRIDA, MODIGLIANI, THE GIRL WITH A PEARL EARRING, POLLOCK etc, avându-i ca actori pe aceşti pictori. La fel cum copiatorii „re-creează” operele de artă, Sascha Pohle „re-creează” în aceste scene reprezentările stereotipe ale artistului vizual în cinema, determinând spectatorul să-şi reevalueze propriile opinii despre artă şi artist.

MERCURIO, câștigător al Premiul Principal OBERHAUSEN 2011, a sedus juriile multor festivaluri prestigioase, precum Rotterdam, Gijon, Buenos Aires sau Curtas Vila do Conde. Intim şi sensibil, filmul surprinde întâlnirea misterioasă a unui cuplu, într-o maşină, într-o parcare. Inspirata opțiune de a filma momentul de intimitate prin geamurile mașinii face ca sticla să devină în mod straniu o oglindă, ce transformă realitatea exterioară obiectivă într-una interioară emoţională.

Câştigător al Premiului Juriului Ecumenic OBERHAUSEN 2012ODETTE suprinde o complexă relație mamă-fiică. Protagonista pornește într-o călătorie, pentru a-și întâlni mama. Curând această călătorie devine de fapt una interioară, surprinzând profunda ruptură afectivă dintre mamă şi fiică. Universul în care personajul există e unul subiectiv, ce reflectă singurătatea și golul emoțional: străzile sunt pustii, coridoarele sunt goale, oraşul e părăsit. Întâlnirea dintre mamă și fiică e imposibilă, ruptura iremediabilă. Filmul excelează prin sensibilitatea subiectului şi originalitatea abordării.

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine şi susţinut de Centrul Național al Cinematografiei, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea Națională de Arte, Le Fresnoy Studio National des Arts Contemporaines, Jameson, JTI, Romania Film, Fundația Konrad Adenauer, Institutul Goethe, UNIFRANCE, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez, ALLTUR, Kraftmark, Design Forge. 

PARTENERI MEDIA: Radio Guerrilla, Cinemagia, Cinemarx, Filmreporter, Cinefan, HBO, 24FUN, BeWhere, B365, Liternet, VICE, Orasulm.eu, Artactmagazine, Metropotam.ro, Filmetari, Modernism.ro. Postmodern.ro, Veiozaarte, 121, Urban.ro, Hotcity.ro, Studentie.ro, Port.ro, Carturesti.ro, Hipmag.ro, SUB25.ro, Ifestival.ro, Revista de povestiri, Cooperativaurbana.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.