Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Constructia unui centru pilot de incluziune sociala in orasul Mihailesti

0

Habitat for Humanity Romania, Pro ACT Suport si Open Society Foundations – Initiativa de Sanatate Mintala au demarat parteneriatul pentru constructia unui centru pilot de incluziune sociala in orasul Mihailesti

  Habitat for Humanity Romania, Pro ACT Suport si Open Society Foundations -Initiativa de Sanatate Mintala au demarat proiectul de constructie a unui centru pilot de incluziune sociala pentru 6 persoane cu dizabilitati mintale care acum locuiesc in centre rezidentiale apartinand DGASPC Giurgiu. Casa va fi complet accesibilizata, adaptata oricarei situatii care poate aparea la un moment dat in starea de sanatate a oricarei persoane, designul fiind realizat de arhitectii de la Institute for Human Centered Design din Boston,  S.U.A. Constructia casei incepe in luna martie si se incheie pe 31 august 2013.

Proiectul este finantat de catre Open Society Foundations – Initiativa de Sanatate Mintala si se desfasoara cu sprijinul autoritatilor locale din comuna Mihailesti, judetul Giurgiu. Scopul proiectului este de a dezvolta si promova un model de incluziune si valorizare sociala cu o contributie importanta in dezinstitutionalizarea persoanelor cu dizabilitati mintale.

“Casa Mihail ofera cadrul necesar dezvoltarii abilitatilor de viata, viitorii locatari castigandu-si astfel demnitatea si implicandu-se in viata comunitatii, fara a fi segregati in institutii in care deseori sunt privati de drepturi fundamentale”, declara Zamfir Todor, Manager Programe, Habitat for Humanity Romania.

Pornind de la nevoile reale ale beneficiarilor proiectului si tinand cont de valorile comunitatii in care se dezvolta, Casa Mihail reprezinta un model care poate fi replicat in alte comunitati la nivel national.

“Casa Mihail este mai mult decat o casa, este un camin care dezvaluie potentialul fiintei umane, contribuind la crearea unei comunitati in care oamenii sunt valorizati”, spune Cerasela Porumb, Director Pro ACT Suport.

Conform Institutului National de Statistica, la data de 31 martie 2012, in Romania existau 17.194 de persoane in institutiile publice rezidentiale de asistenta sociala pentru persoanele adulte cu handicap (institutionalizate). In anul 2006 a fost adoptata strategia nationala pentru protectia, integrarea si incluziunea sociala a persoanelor cu handicap si in 2010 a fost ratificata Conventia Natiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati. Articolul 19 din cadrul Conventiei – ”Viata independenta si integrare in comunitate” – recunoaste dreptul egal al tuturor persoanelor cu dizabilitati de a trai in comunitate, cu sanse egale cu ale celorlalti. In tara noastra inca nu s-au inregistrat progrese semnificative in vederea dezinstitutionalizarii persoanelor adulte cu dizabilitati si a dezvoltarii solutiilor alternative pentru integrarea in comunitate.

Parteneriatul pentru demnitate aduce laolalta institutii nationale si internationale, care prin pledoaria lor la dreptul la viata in comunitate aduc o contributie semnificativa la cresterea calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati. Open Society Foundations – Intiativa pentru Sanatate Mintala este unul dintre putinii finantatori ai dezinstitutionalizarii persoanelor cu dizabilitati din Romania, in conditiile in care politicile europene promoveaza alternativele de locuire in comunitate.

Habitat pentru Umanitate Romania construieste casa avand o abordare centrata pe munca voluntara si atragerea unor personalitati marcante si, in acelasi timp, se va ocupa de activitatile de informare si constientizare, organizare de evenimente, campania de advocacy si atragerea de parteneri si sustinatori ai proiectului.

Pro ACT Suport ofera toata gama de servicii sociale necesare viitorilor locatari ai Casei Mihail. Se ocupa de selectia si evaluarea nevoilor viitorilor locatari, elaborarea designului alaturi de echipa Habitat, se implica in toate activitatile de lucrul cu pesoanele cu dizabilitatti in timpul constructiei si in campania de advocacy. Pro ACT Suport contribuie la incluziunea sociala si schimbarea radicala a perceptiei cu privire la persoanele cu dizabilitati, acestea fiind puse in situatii de normalitate si roluri care ii valorizeaza (de exemplu: locuitor intr-o casa si in comunitate, angajat, vecin, prieten, cumparator etc).

Institute for Human Centered Design din Boston – S.U.A. promoveaza conceptul de casa multifunctionala, adaptata oricarei situatii care poate aparea la un moment dat in starea de sanatate a membrilor care locuiesc in casa respectiva. Se ocupa de planurile si designul casei in colaborare cu echipa Habitat si ofera acesteia cadrul si resursele necesare dezvoltarii expertizei interne pentru design universal si accesibilizare.

Open Society Foundations – Initiativa de Sanatate Mintala finanteaza proiectul, incepand de la constructia si accesibilizarea casei pana la derularea serviciilor de incluziune sociala. Astfel, aduce laolalta parteneri care, in functie de expertiza detinuta, contribuie la crearea mediului propice dezinstitutionalizarii persoanelor cu dizabilitati si cresterea calitatii vietii acestora.

Casa Mihail, 20 Martie 2013 (7)

Despre ProAct Suport

ProACT este o organizatie non-profit avand credinta ferma in potentialul de dezvoltare al fiintei umane si al crearii unei societati in care fiecare se regaseste si conteaza. Valorile Pro ACT Suport sunt pe cat de simple, pe atat de puternice: incredere, respect fata de fiinta umana, credinta in autodeterminare, justitie sociala, empatie, responsabilitate fata de generatiile viitoare. Prin proiectul Casa Mihail, Pro ACT doreste sa continue demersul inceput prin Centrul pilot de incluziune sociala – Casa Tufa – de a  sprijini persoanele cu dizabilitati sa devina cetateni pretuiti de oamenii din jur si contribuabili ai comunitatii locale.

Despre Open Society Foundations – Initiativa de Sanatate Mintala

In toata lumea, personele marginalizate sau discriminate sunt lipsite adesea de ingrijire medicala sau beneficiaza de servicii precare. Open Society Foundations doreste sa stabileasca politici si practici de sanatate bazate pe modele si promoveaza incluziunea sociala, drepturile omului si justitia. Apara drepturile persoanelor institutionalizate si promoveaza locuirea in interiorul comunitatilor ca cetateni egali cu respect, demnitate, acces la principalele servicii si dreptul de a alege cum sa-si traiasca viata.

Despre Institute for Human Centered Design

Institute for Human Centered Design din Boston – S.U.A este o organizatie internationala educationala, non- profit, avand angajamentul de a promova rolul proiectarii pentru extinderea oportunitatilor si imbunatatirea experientei pentru persoane de toate varstele si abilitatile prin excelenta in design. Institute for Human Centered Design combina expertiza legala privind accesibilizarea cu promovarea celor mai bune practici pentru design universal.

Despre Habitat for Humanity Romania

Habitat for Humanity Romania este o organizatie non-profit, a carei misiune este sa elimine lipsa de adapost si locuirea precara a persoanelor din intreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit si reabilitat peste 600.000 de locuinte pentru 3 milioane de persoane din 80 de tari de pe intreg globul. Habitat for Humanity Romania a ajutat, pana in acest moment, peste 4.000 de familii prin programele desfasurate in tara, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judetele: Arges, Bacau, Bihor, Cluj, Dolj, Prahova si Suceava. In Romania, Habitat for Humanity Romania a dezvoltat proiecte diverse pentru grupuri vulnerabile, construind case complet accesibilizate pentru persoane cu multiple dizabilitati. In anul 2009, Initiativa pentru Sanatate Mintala si Habitat for Humanity Romania si-au unit pentru prima data fortele alaturi de Fundatia “Pentru Voi” pentru imbunatatirea conditiilor de locuire pentru 6 persoane cu dizabilitati din Timisoara.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.