La concurs, au putut participa persoane care au împlinit 18 ani până la data evenimentului şi care au o stare de sănătate şi o pregătire fizică adecvată pentru participarea la un astfel de eveniment, nefiind necesar ca participanţii să facă parte dintr-un club/asociaţie sportivă. Evenimentul s-a desfasurat pe durata a 24 de ore, incepand de sambata, 17 martie, ora 13:00, nonstop, pana duminica, 18 martie, ora 13:00 (inclusiv pe durata noptii). Echipele au fost formate din 8 titulari + 2 rezerve (opţional) si s-a inotat in reprize de câte 30 de minute, în 6 runde (maximul de timp inotat de o persoana fiind de 3 ore).
La eveniment au participat 3 echipe, castigatoare fiind echipa denumita „Fostele glorii” care a inotat in total 81,9 km, urmata de „Masters Timisoara +” cu 77,3 km, iar pe locul trei s-a plasat echipa „Culoarul 7” cu 64,05 km.
Media distantei inotate de catre un participant intr-o repriza de 30 de minute a fost de 1,16 km, in timp ce pentru 24 de ore, media distantei inotate a fost de aproape 7 km.
Premii speciale pentru cea mai mare distanţa înotată într-un schimb (30 min), respectiv, in 24 de ore, au obtinut Sabrina Osiac, la femei, si Marcel Răsădean, la barbati. Cei mai varstnici participanti au fost Ildiko Tălîngă (n. 1963), la femei, si Constantin Dumitra (n. 1959), la barbati. Acesta din urma, un impatimit al sportului si organizator de maratoane de alergare a declarat, intrebat fiind ce il determina sa inoate:
„Am simtit pe pielea mea faptul ca inotul e un sport complex care iti pune in miscare toti muschii corpului si totodata iti regleaza respiratia (te invata sa respiri). Personal, voi continua cu acest sport pana la adanci batraneti.” Apoi, el a explicat motivul pentru care a participat la maratonul de inot: „Bucuria ca in orasul in care m-am nascut si traiesc a fost organizat un asemenea eveniment m-a determinat sa particip fara ezitare la maratonul de inot. Imi doresc ca el sa aiba continuitate si sa faca traditie in orasul nostru.”
Evenimentul a fost organizat de catre Clubul de Înot Masters Timişoara in colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş, Primăria Timişoara si Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport – Universitatea de Vest din Timişoara.
Simultan cu maratonul de inot, iubitorilor de inot din Timisoara li s-a oferit oportunitatea de a face miscare in conditii similare, dar fara a intra in competitie. Proiectul “24 de ore la bazin” a fost deschis tuturor celor interesati, indiferent de varsta, viteza sau tehnica in practicarea inotului. In total, cei interesati au inotat aproape 10 km, cu o viteza medie de circa 1 km/ora.
Organizatorii au dorit sa faca din aceasta intalnire o oportunitate de socializare, respectiv, de petrecere activa si, in acelasi timp, placuta a timpului liber. Evenimentul a fost o provocare pentru iubitorii inotului, oferind posibilitatea unei abordari diferite in raport cu concursurile traditionale.
Detalii despre eveniment si informatii actualizate se gasesc la
www.timisoara.inot- masters.ro/anuntde-concurs/