Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Lecția de dragoste

0

 autor Vlăsceanu Alexandra

În fiecare zi, citim despre oameni extraordinari care fac lucruri extraordinare. Deşi repetiţia anterioară ar putea suna exagerat, este bine să ne amintim, din când în când, că şi oamenii normali sau cei cu nevoi speciale pot face lucruri extraordinare. 21 martie este Ziua Internaţională a Persoanelor cu Sindrom Down, un motiv de sărbătoare pentru fiecare copil, tânăr sau adult cu sindrom Down dar şi pentru familiile acestora. Nu este o zi în care ne interesează să auzim sau să citim statistici, să aflăm despre tratamente care pot da rezultate sau în care discutăm despre ce înseamnă să ai sindrom Down. Este o zi în care ne bucurăm că am avut ocazia să cunoaştem cel puţin o persoană cu acest sindrom, să vedem fericirea din ochii unui copil care te întâlneşte pentru prima dată şi totuşi se lipeşte de tine de parcă v-aţi fi cunoscut dintotdeauna. Dacă ar fi să căutăm pe Internet ceea ce spun persoanele cu sindrom Down despre ei, am avea ocazia să descoperim oameni interesanţi cu un mod de gândire unic:

„Atunci când ai sindrom Down, este exact ca şi când te-ai fi născut normal. Eu sunt exact ca tine şi tu eşti exact ca mine. Cu toţii ne naştem în moduri diferite. Eu duc o viaţă normală.” 

„Sunt norocoasă ca pot face atât de multe lucruri. Vreau să ştiţi că, deşi am sindromul Down, totul este în regulă.”

„Nu pot schimba faptul că am sindrom Down dar un lucru pe care îl pot schimba este modul în care oamenii gândesc despre mine. Le voi spune: judecaţi-mă ca o persoană normală, nu ca pe persoana care o vedeţi. Trataţi-mă cu respect şi acceptaţi-mă în modul în care sunt. Şi cel mai important, am nevoie de prieteni. Până la urmă, şi eu voi face la fel pentru voi.”

Sunt doar trei din mesajele pe care le veţi găsi într-o simplă căutare pe Internet însă ceea ce este mai important este modul în care noi privim persoanele cu sindrom Down. În fiecare an, această zi este sărbătorită în peste 60 de ţări pe tot globul, motivul principal fiind educarea populaţiei pentru acceptarea firească a persoanelor cu sindrom Down în societate. Acest prilej de sărbătoare ne aduce în atenţie şi lipsa de informare în ceea ce priveşte sindromul Down, marginalizarea şi discriminarea care afectează şansele de integrare în societate şi obţinerea unui loc de muncă la vârsta adultă.

Ce am putut face noi, Inima de Copil pentru ei?

În cadrul Centrului nostru de Recuperare şi Reabilitare pentru Copii cu Dizabilităţi, copiii cu sindrom Down beneficiază de terapii de recuperare individualizate (kinetoterapie, terapie ocupaţională, logopedie, stimulare cognitivă şi recuperare psihopedagogică). Au şansa să se dezvolte într-un mod armonios şi să se integreze atât în mediul educativ cât şi în societate în general. Speram ca părinţii acestor copii descoperă la noi un loc unde nu există discriminare sau marginalizare, unde copilul cu sindrom Down primeşte cea mai mare şansă: de a primi ajutor pentru a creşte şi a se dezvolta frumos şi cât mai normal.

Copiii cu sindrom Down au abilităţi intelectuale, artistice şi sportive pe care nu avem nici un drept să le negăm sau să le trecem cu vederea. Sunt veseli, sociabili şi ne oferă lecţii despre viaţă pe care ar trebuie să ne li amintim sau să le prezentăm celor din jur, ori de câte ori vor judeca greşit sau vor aplica o etichetă unui copil cu sindrom Down. Această afecţiune genetică nu se tratează, nu este reversibilă şi cel mai important nu este contagioasă. A avea un cromozom în plus nu înseamnă că nu eşti normal sau că nu poţi ajunge un membru valoros al societăţii.

Cu gândul la zâmbetele copiilor care vin la centrul Fundaţiei „Inimă de Copil”, încheiem acest articol aniversar şi vă spunem tuturor: Să fim mai aproape de sindromul Down!

Iar pentru părinţii care de atâtea ori s-au întrebat DE CE, îi rugăm şi îi îndrumăm să citească următoarele rânduri, scrise de un copil cu sindrom Down:

„ Faţa mea poate este diferită

Dar sentimentele mele sunt aceleaşi

Râd şi plâng

Şi sunt mândru de ceea ce realizez

Am fost trimis aici printre voi

Să vă învăţ să iubiţi

Dumnezeu din Rai

Mă priveşte de sus

Pentru El, eu sunt la fel ca voi

Dragostea Lui nu are limite

Ci voi aici

În oraşe şi ţări

Mă judecaţi după standarde

Pe care nedrept le-aţi ales

Dar familia pe care am ales-o

Mă va ajuta cu siguranţă

Pentru că sunt unul dintre acei copii

Speciali

Care a venit aici să înveţe

Aceleaşi lecţii ca şi voi

Că dragostea înseamnă acceptare

Venind din inimă

Toţi avem acelaşi rost

Deşi nu acelaşi început

Dumnezeu mi-a dat viaţă

Pentru a face lucruri bune

Şi voi face la fel ca şi tine

Dar în ritmul meu.”

 

autor Vlăsceanu Alexandra

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.