Cel mai mare eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale din România începe pe 17 mai la Oradea

0

350 de sportivi cu dizabilități intelectuale se vor întrece la atletism, baschet unificat 3×3, bocce și înot la Jocurile Naționale Special Olympics, Oradea 2024

Jocurile Naționale Special Olympics, cel mai mare eveniment sportiv incluziv pentru persoanele cu dizabilități intelectuale din România, se vor desfășura anul acesta la Oradea, în perioada 17 – 19 mai. Evenimentul, aflat la cea de-a 17-a ediție, aduce împreună peste 350 de sportivi de la 75 de fundații, asociații și școli de masă și speciale din 31 de județe și din Republica Moldova, peste 170 de antrenori și membri de familie, 250 de voluntari, personal medical și staff tehnic.

Pe parcursul a trei zile intense, activitățile organizate de Special Olympics România vor pune în lumină puterea comunității și determinarea sportivilor speciali. Competițiile sportive, evaluările medicale gratuite, Cursa Flăcării Speranței, demonstrațiile celor mai mici sportivi, activitățile de voluntariat vor demonstra că „Sportul UNEȘTE toate abilitățile” în cel mai așteptat moment sportiv Special Olympics România de după pandemie.

Programul evenimentului

17 mai

Competiții preliminare, bocce unificat, evaluări medicale gratuite oferite sportivilor, activități distractive  – în campusul Universității din Oradea, începând cu ora 09:00.

18 mai

Competiții preliminare la atletism și bocce, competiție și finale la baschet unificat 3×3, evaluări medicale gratuite oferite sportivilor, activități distractive – în campusul Universității din Oradea, începând cu ora 09:00.

Flacăra Speranței, echivalentul Flăcării Olimpice, va fi purtată de sportivii Special Olympics, de personalități sportive locale și de reprezentanți ai forțelor de ordine, pe Traseul Flăcării Speranței care va porni din fața Primăriei la ora 18:00, și va continua pe malul Crișului Repede până la Sala Sporturilor Antonio Alexe.

Ceremonia de Deschidere se va desfășura la Sala Sporturilor Antonio Alexe, de la ora 19:00.  Vom asista la defilarea delegațiilor celor 350 de sportivi și 170 de antrenori invitați, aprinderea Flăcării Speranței, înălțarea steagului Special Olympics, rostirea jurământului Special Olympics. O serie de momente artistice emoționante vor fi asigurate de Ansamblul Folcloric Nuntașii Bihorului, elevi de la Palatul Copiilor din Oradea, Clubul Sportiv al Universității din Oradea, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, Clubul Fit Dance. 

19 mai

Competiții finale și ceremonii de premiere la atletism și bocce, în campusul Universității din Oradea pentru probele de atletism și bocce, începând cu ora 09:00.

Competiții finale și ceremonii de premiere la bazinul Crișul pentru probele de înot, începând cu ora 09:00

Cristian Ispas, Director Național Special Olympics România: „Pentru întreaga comunitate de antrenori, părinți și sportivi cu dizabilități intelectuale, Jocurile Naționale Special Olympics sunt cel mai așteptat eveniment dintr-un an. Este evenimentul care unește toate abilitățile și validează efortul, ambiția și performanțele tuturor. Ne bucurăm că în 2024 această sărbătoare națională a incluziunii sociale prin sport se celebrează la Oradea, în acest oraș superb, cu tradiție sportivă, unde am găsit deschidere și apreciere pentru misiunea noastră. Le mulțumim tuturor partenerilor pentru sprijin și generozitate și vă invităm să spuneți alături de noi Hai, BRAVII!” 

Alexandru Chira, Director General Visit Oradea: „Suntem bucuroși că în acest an Oradea este orașul gazdă pentru Jocurile Naționale Special Olympics, cel mai mare eveniment sportiv incluziv pentru persoanele cu dizabilități intelectuale din România. Special Olympics ne amintește că fiecare individ este o sursă de inspirație, fiecare competiție în sine fiind o poveste despre curaj, determinare și unitate. Faptul că anul acesta evenimentul face parte din agenda Visit Oradea, ne onorează. Le dorim mult succes tuturor concurenților și o ședere cât se poate de plăcută în Oradea.”

Arina Moș, Senator de Bihor, reprezentant al Municipalității: „Crezul echipei noastre este că suntem diferiți, dar totuși egali. De aceea, în Oradea, persoanele cu dizabilități sunt respectate, iar noi vom continua să depunem eforturi serioase pentru a le crea condiții mai bune, pentru a le îmbunătăți efectiv viața de zi cu zi. Cred că este extrem de important să schimbăm mentalitatea societății prin organizarea de astfel de evenimente incluzive, evenimente care, în timp, vor demonstra puterea comunității.”

Marin Florin Ilieș, Guvernator Lions Clubs District 124 România: „Special Olympics Romȃnia ne reunește prin sport și ne încurajează deopotrivă să ne manifestăm unicitatea; persoane cu ṣi fără dizabilităṭi intelectuale, inclusiv membri Leo ṣi Lions,  ȋmpărtăṣim bucuria de a fi împreună, de a concura și a demonstra abilităṭile care ne fac speciali. Împreună vom crea o lume în care acceptarea, incluziunea și armonia vor elimina discriminarea. Bravii noștri sportivi, Leo ṣi Lions, se vor reuni pe terenurile de sport ale Jocurilor Naṭionale Special Olympics de la Oradea, în competiția pentru performanța de a face lumea un loc mai bun. Diferiți, dar egali, cu energie și perseverență, învățăm să prețuim diferențele dintre oameni, rămânând mereu alături de ei.”

Evenimentul este organizat de Fundația Special Olympics România cu sprijinul Visit Oradea, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Oradea Transport Local, Serviciul de Ambulanță Județean Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana”, Jandarmeria Bihor, Clubul Lions Oradea, Clubul Lions Oradea 22, Clubul Leo Black Eagle și Asociația Down Oradea. 

Mulțumiri domnului Manuel Seleș, Viceguvernator al Lions Clubs District 124 România pentru invitația de a organiza evenimentul la Oradea și pentru facilitarea parteneriatului local. 

Partenerul tehnic al evenimentului: Hervis Sports&Fashion.

Parteneri strategici: Lions Clubs Districtul 124 România, Leo Clubs Districtul 124 România, Yves Rocher România, Fundația Motivation România, Federația Română de Baschet, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, Club Sportiv Special Olympics, Lions Clubs International Foundation, cu sprijinul Excelenței Sale Șeicul Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, Președinte al Emiratelor Arabe Unite, prin programul Unified Champion Schools.

Pateneri Sportivi Sănătoși: The Golisano Foundation, Starkey, Safilo, Essilor, Optimed, Otomed, Audiologos, Audiolux, Clarfon, Audiogram, Romsound, Colgate, Asociația Națională pentru Stomatologie Pediatrică.

Sponsori locali: European Foods, Hotel Impero, Top Cuisine, Microlit.  

Parteneri media: Zepelin Media și Phoenix Media.

Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără sprijinul voluntarilor: medici și studenți ai Universității din Oradea, medici și specialiști care au venit din toată țara pentru a participa la evaluările de sănătate, membri ai Cluburilor Lions Oradea, Lions Oradea 22, Leo Black Eagle, elevi ai programului Școala Generației Unificate, Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Școala Gimnazială Nr. 16 și voluntarii de la  Fundația Motivation România. 

***

Despre dizabilitatea intelectuală: Mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilități la nivel mondial. Dizabilitatea intelectuală trece dincolo de rase și etnii, nivel de educație, statut social sau economic, putând apărea în orice familie. 

Despre Fundaţia Special Olympics din România

Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate tolerantă, deschisă tuturor abilităților. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva discriminării și intoleranței. Din 2003, Special Olympics România a ajutat peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să devină cetățeni activi ai comunității. 

Informații și fotografii despre Special Olympics România sunt disponibile pe website-ul oficial www.specialolympics.ro și canalele sociale: pagina de Facebook https://www.facebook.com/specialolympicsromania/ și Instagram https://www.instagram.com/specialolympicsromania/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.