Tanar cercetator cu viitor in Romania?

0

La initiativa CCIFER (Camera de Comert si Industrie Franceza din Romania) in colaborare cu Ambasada Frantei și Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica a fost organizat *concursul “Viitori Cercetatori si Energie Durabila”, in urma caruia au fost selectate trei proiecte.

Cele trei persoane (castigatoarele concursului) vor putea sa faca cercetari in urmatorii 3 ani, in Romania si in Franta, pentru a verifica aplicabilitatea proiectelor lor. Daca aceste proiecte sunt validate, atunci ele vor fi integrate in circuitul economic, iar efectele ar putea sa fie benefice la nivel economic (dezvoltare de afaceri, dezvoltarea energiei durabile, reducerea consumului de energie), la nivel de mediu (reducerea poluarii), si la nivel social (reducere costuri, efecte poluare).

Avem placerea si onoarea sa iti prezentam un interviu cu Maria Muresan, una dintre cele trei bursiere din acest program despre cercetare si inovare in energie durabila.

 

RomaniaPozitiva: Cine sunteti? Cateva cuvinte despre activitatea Dumneavostra.

Ma numesc Maria Cristina Muresan, am absolvit in anul 2010 cursurile Facultatii de Energetica, din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, iar in prezent am terminat masterul in cadrul aceleiasi facultati, specializarea eficienta energetica

RomaniaPozitiva: Care sunt cele mai importante elemente ale proiectului pe care doriti sa il dezvoltati?

Teza de doctorat pe care o voi realiza se intituleaza „Gestionarea optima a fluxurilor de caldura si masa intr-o cladire”. Obiectul lucrarii este de a analiza pe de o parte bazele teoretice ale gestionarii optime a fluxurilor de caldura si masa cu scopul de a face o aproximare cat mai aproape de realitate a necesarului de energie pentru incalzire/racire pentru o cladire; pe de alta parte dorim sa obtinem metode noi de crestere a eficientei energetice a cladirilor, avand in vedere ca la nivelul Uniunii Europene consumul de energie pentru cladiri reprezinta 40% din total.

RomaniaPozitiva: Care sunt beneficiile pentru consumatori, industrie si societate în cazul implementarii proiectului dezvoltat de Dumneavoastra? 

Beneficiile pentru industrie si societate ar fi scaderea consumului de energie la nivel de cladiri si implicit scaderea utilizarii energiei produse din surse primare (carbuni, petrol, gaze naturale) si utilizarea la o scara mai mare a surselor de energie regenerabila. Pentru consumatori, cresterea eficientei energetice a cladirilor duce la scaderea facturilor de energie.

RomaniaPozitiva: Care credeti ca sunt principalele provocari pentru a produce performanta in educatie si cercetare in Romania?

Pentru a putea avea performanta in educatie si cercertare in Romania, ar trebui in primul rand sa fie asigurate conditiile necesare pentru cercetare, atat cele tehnice, cat si cele financiare. Dorinta tinerilor ingineri de a face cercetare in Romania este impulsionata in primul rand de faptul ca doresc sa realizeze ceva pentru evolutia tarii, dar majoritatea renunta din motive financiare.

RomaniaPozitiva: De ce este importanta pentru tine aceasta bursa?

Aceasta bursa este foarte importanta pentru mine,  este un ajutor si o sansa de a putea activa si evolua in cercetare. Astfel de burse, precum cele oferite de Camera de Comert a Frantei, reprezinta un sprijin important pentru dezvoltarea tinerilor cercetatori din Romania.

Multumim Maria, mult succes in cariera!

Interviurile RomaniaPozitiva, august 2012

Citeste si acest interviu.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.