Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre educatie, cercetare si energie durabila in Romania

1

La initiativa CCIFER (Camera de Comert si Industrie Franceza din Romania) in colaborare cu Ambasada Frantei și Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica a fost organizat *concursul “Viitori Cercetatori si Energie Durabila”, in urma caruia au fost selectate trei proiecte.

Cele trei persoane (castigatoarele concursului) vor putea sa faca cercetari in urmatorii 3 ani, in Romania si in Franta, pentru a verifica aplicabilitatea proiectelor lor. Daca aceste proiecte sunt validate, atunci ele vor fi integrate in circuitul economic, iar efectele ar putea sa fie benefice la nivel economic (dezvoltare de afaceri, dezvoltarea energiei durabile, reducerea consumului de energie), la nivel de mediu (reducerea poluarii), si la nivel social (reducere costuri, efecte poluare).

Avem placerea si onoarea sa iti prezentam un interviu cu Teodora Arjoca, una dintre cele trei bursiere din acest program despre cercetare si inovare in energie durabila.

Despre educatie, cercetare si energie durabila in Romania

 

RomaniaPozitiva: Cine esti?

Numele meu este Teodora Arjoca si am terminat Facultatea de Inginerie Electrica din cadrul  Universitatatii Tehnice din Cluj Napoca in 2009 . Am avut sansa sa lucrez la proiectul de disertatie-primul meu contact cu studiul intens al generatoarelor pentru turbine eoliene (MASTER 2011) in Darmstadt, Germania, gratie unei burse Erasmus. Cele 3 luni petrecute in laboratorul Institutului de Conversie a Energiei Electrice din cadrul Universitatii Tehnice Darmstadt au fost definitorii pentru activitatea mea ulterioara. Am avut sansa sa invat si sa lucrez alaturi de profesori extraordinari; tehnicile de predare, accesul la informatie si mai ales accesul la programe software mi-au trezit dorinta de a continua studiul in acest domeniu. Lucrarea mea de disertatie se numeste : „CALCULUL ANALITIC AL CAMPULUI MAGNETIC IN AEROGENERATOARE SINCRONE CU MAGNETI PERMANENTI SUPERFICIALI”.

Proiectul de cercetare la care urmeaza sa lucrez este intitulat: OPTIMIZAREA UNEI MASINI SINCRONE CU EXCITATIE  HIBRIDA. Presupune optimizarea unei masini sincrone speciale, ce urmeaza a fi folosita ca generator pentru turbine eoliene, in scopul eficientizarii energetice. Scopul este de a micsora volumul de materiale folosite si de a imbunatati consumul de resurse energetice primare.Vorbim de conversia energiei electrice, generatoare eoliene, wind-energy. Activitatea de cercetare se va desfasura in doua locatii UT Cluj si Ecole Normale Superieure de Cachan, Franta.

RomaniaPozitiva: Care sunt provocarile pentru a produce performanta in educatie si cercetare in Romania?

In primul rand curricula academica. Este stufoasa, foarte putin axata pe o activitate practica si in multe cazuri, depasita. Activitatea de cercetare fiind strans legata de cea de educatie, este imposibil sa nu iei in calcul importanta unei activitati practice intense in timpul studiului. Este si o ocazie buna de a impulsiona studentul cand vine vorba de studiu individual si dezvoltare personala.
Problema locurilor de munca si a remuneratiei cred ca nu mai are rost sa fie dezbatuta.

RomaniaPozitiva: Care sunt beneficiile proiectului la care lucrezi pentru consumatori, industrie si societate?

Vorbim despre resurse pe cale de a fi epuizate, de poluare, deci despre energie verde (nelimitata) si tendinta de crestere din ultimii ani. Cea eoliana este mai atractiva datorita ciclului scurt de implementare si posibilitatii de a genera cantitati mari de energie electrica, alaturi de costurile reduse de generare. In ultimul deceniu numarul turbinelor eoliene in functiune  a crescut vertiginos iar puterea instalata are o rata de crestere cu 25%/an.

RomaniaPozitiva: Un vis despre Romania.

Un vis despre Romania, desi este ultima intrebare cred ca este cea mai importanta. Visul este mai mult la nivel global, dar se rasfrange asupra Romaniei pentru ca aici m-am nascut si iubesc aceasta tara. Imi doresc sa continuu activitatea de cercetare in Cluj. Vorbind de energie verde si surse regenerabile, mi-as dori in primul rand  un nivel de constientizare al consumului si deapreciere a resurselor, mult mai ridicat. De-abia apoi cred ca se poate vorbi despre eficienta energetica si tehnologie.
—–
*Proiectul CCIFER, parte integranta a Cartii Albe a Energie, este un nou model de business si de responsabilitate sociala: companiile franceze au contribuit cu o suma care a fost apoi completata la acelasi nivel de statul roman si de statul francez. Abordarea acestor companii este sa lucreze cu comunitatea, cu universitatile romanesti pentru a incuraja inovatia in domeniu, dezvoltarea tehnologica. Aceasta aduce beneficii comerciale si de cunoastere societatii romanesti.
Multumim Teodora!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. Pingback: Tanar cercetator cu viitor in Romania? | Romania Pozitiva

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.