Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Un mic orizont de speranta (autor Andrei Plesu)

0

Am citit de curând, la recomandarea unui prieten, un articol scris de cunoscutul scriitor Andrei Pleșu în ziarul Adevărul. Ne-a plăcut ce-am citit și dorim să împărtășim pe site-ul nostru măcar o parte din povestea domnului Pleșu despre „un mic orizont de speranţă” de la Bunești.

Un mic orizont de speranţă
Orientarea perpetuă a atenţiei către negativitate e destrămătoare. Strică sufletul, mintea şi stilul.

„Mi se întâmplă frecvent să caut cu lumânarea veşti bune, experienţe încurajatoare, prilejuri de optimism. Glosăm mereu, exasperaţi, pe marginea neajunsurilor, netrebniciilor, catastrofelor mai mici sau mai mari de care ne izbim pe scena politică, pe stradă, în viaţa cotidiană. Poate că, statistic, suntem îndreptăţiţi să inventariem fără odihnă decepţii. Ele sar în ochi la fiecare pas, iar spiritul critic e, oricum, mai la îndemână şi mai bine primit decât semnalarea bleagă a rozurilor. Pe de altă parte, psihologic vorbind, orientarea perpetuă a atenţiei către negativitate e destrămătoare.

Strică sufletul, mintea şi stilul. E, deci, recomandabil ca, măcar din când în când, să devenim tonici, binevoitori, să recuperăm, cu alte cuvinte, forţa de a identifica şi a afirma binele, acolo unde îl întâlnim. Eu, unul, sunt recunoscător ori de câte ori mi se dă ocazia să fac asta, să mă bucur de împliniri, reuşite, promisiuni.

cerMă grăbesc, de aceea, să evoc o împrejurare care, sâmbăta trecută, mi-a provocat un igienic acces de bună dispoziţie. Un prieten mai tânăr, dl Petre Guran, m-a invitat la Buneşti, în judeţul Vâlcea, unde pune temelia unei „şcoli“ gândite nu pentru a instrui, ci pentru a educa. Diferenţa este aceea dintre „specializare“ şi „formare“. Înainte de a deprinde o competenţă particulară, tinerii sunt provocaţi să se modeleze ca oameni întregi, printr-un contact destins cu universul valorilor: marile cărţi ale culturii universale, marile monumente ale lumii, marile idei ale civilizaţiei din care facem parte. „Cursurile“ sunt susţinute de profesori invitaţi, dispuşi să petreacă scurte intervale de timp în compania studenţilor.”

Continuarea pe site-ul Adevărul.ro
Articolul a fost publicat în data de 23 septembrie 2009.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.