Sportul a unit toate abilitățile la Jocurile Naționale Special Olympics – ORADEA 2024

0

350 de persoane cu dizabilități intelectuale din România și Republica Moldova au concurat la Jocurile Naționale Special Olympics Oradea 2024, la patru discipline sportive: atletism, baschet unificat 3×3, bocce și înot. Jocurile Naționale Special Olympics sunt cel mai mare eveniment sportiv incluziv organizat pentru persoanele cu dizabilități intelectuale.

Cea de-a 17-a ediție a evenimentului a reunit la Oradea sportivi și reprezentanți ai peste 75 de organizații, școli de masă și speciale, din 31 de județe ale țării, dar și din Republica Moldova.

Între 17 și 19 mai, pe parcursul a trei zile intense, activitățile organizate de Special Olympics România au demonstrat că „Sportul UNEȘTE toate abilitățile“. Flacăra Speranței, echivalentul Flăcării Olimpice în lumea Special Olympics, a traversat Oradea către locul de desfășurare a Ceremoniei de Deschidere (Sala Sporturilor Antonio Alexe), fiind purtată de sportivi speciali alături de reprezentanți ai jandarmeriei și ai autorităților locale. Peste 1000 de spectatori au asistat la momentul festiv al defilării delegațiilor din diferite județe și din Republica Moldova, precum și la spectacolul incluziunii în acțiune. Înainte de competiții, evaluările stării de sănătate a sportivilor au fost asigurate cu profesionalism și răbdare de medici și specialiști care înțeleg importanța prevenției pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și pentru familiile lor. Competițiile sportive și ceremoniile de premiere au celebrat puterea transformatoare a sportului, determinarea și curajul sportivilor speciali.

Ioana-Elena Ciobanu, sportiv special, mesager Global Special Olympics, Asociația ADOR Oradea: „Mă bucur că noi, sportivii cu dizabilități intelectuale, avem ocazia să ne demonstrăm abilitățile la un eveniment atât de mare. Mă bucur să avem alături atât de mulți prieteni și voluntari care ne susțin. Vă invit să continuați să ne implicați în mod activ în comunitate, să aveți încredere în calitățile și în talentele noastre.“

David Nastasia-Constantin, Sportiv Lider Special Olympics România: „Doresc să mulțumesc tuturor celor care ne susțin și au făcut posibilă această impresionantă organizare, pentru ca noi să putem să ne demonstrăm abilitățile și talentul pe terenul de sport, și să ne facem loc într-o societate din ce în ce mai incluzivă.“ 

Lucia Ciobanu, Președinte, Asociația ADOR Oradea: „Evenimentul Jocurile Naționale Special Olympics este un cadou pe care Special Olympics îl face persoanelor cu dizabilități intelectuale din România de 20 de ani. Acum a fost rândul nostru, Oradea și județul Bihor, să ne bucurăm. Au fost trei zile în care 350 de copii și tineri cu dizabilități din toată țara, dintre care 100 au fost din Oradea și din județul Bihor, s-au bucurat de competiții și au primit medalii. Special Olympics România este formată din oameni care nu au copii cu dizabilități, dar fac mari eforturi umane, materiale și logistice pentru ca persoanele cu dizabilități să practice sporturi, să fie integrate în școli, în comunități și chiar în muncă. Mulțumim Special Olympics România pentru acest eveniment!“

Evenimentul a fost organizat de Fundația Special Olympics România cu sprijinul Visit Oradea, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea, Club Sportiv Municipal Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Oradea Transport Local, Serviciul de Ambulanță Județean Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana”, Jandarmeria Bihor, Clubul Lions Oradea, Clubul Lions Oradea 22, Clubul Leo Black Eagle și Asociația Down Oradea. 

Partenerul tehnic al evenimentului: Hervis Sports&Fashion

Parteneri strategici: Lions Clubs Districtul 124 România, Leo Clubs Districtul 124 România, Yves Rocher România, Fundația Motivation România, Federația Română de Baschet, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, Club Sportiv Special Olympics, Lions Clubs International Foundation, cu sprijinul Excelenței Sale Șeicul Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, Președinte al Emiratelor Arabe Unite, prin programul Unified Champion Schools

Pateneri Sportivi Sănătoși: The Golisano Foundation, Starkey, Safilo, Essilor, Optimed, Otomed, Audiologos, Audiolux, Clarfon, Audiogram, Romsound, Colgate, Asociația Națională pentru Stomatologie Pediatrică.

Sponsori locali: European Foods, Hotel Impero, Top Cuisine, Microlit  

Parteneri media: Zepelin Media și Phoenix Media

Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără sprijinul voluntarilor: medici și studenți ai Universității din Oradea, medici și specialiști care au venit din toată țara pentru a participa la evaluările de sănătate, membri ai Cluburilor Lions Oradea, Lions Oradea 22, Leo Black Eagle, elevi ai programului Școala Generației Unificate, Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și voluntarii de la  Fundația Motivation România. 

***

Despre dizabilitatea intelectuală: Mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilități la nivel mondial. Dizabilitatea intelectuală trece dincolo de rase și etnii, nivel de educație, statut social sau economic, putând apărea în orice familie. 

Despre Fundaţia Special Olympics din România

Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate tolerantă, deschisă tuturor abilităților. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva discriminării și intoleranței. Din 2003, Special Olympics România a ajutat peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să devină cetățeni activi ai comunității. 

Informații și fotografii despre Special Olympics România sunt disponibile pe website-ul oficial www.specialolympics.ro și canalele sociale: pagina de Facebook https://www.facebook.com/specialolympicsromania/ și Instagram https://www.instagram.com/specialolympicsromania/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.