Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 250 de organizații au luat parte la un studiu privind Legea Voluntariatului

0

Comunitatea ONedu România, structura tinerilor care promovează voluntariatul și militează pentru digitalizarea educației, a realizat un raport privind aplicabilitatea Legii Voluntariatului în România. Informațiile ce contribuie la raport au fost obținute în urma unui sondaj desfășurat pe perioada lunii aprilie, alcătuit din 10 întrebări la care au răspuns 288 de organizații non-guvernamentale. Astfel s-au observat nenumărate nereguli, de la neefectuarea instructajului SSM (situație valabilă pentru 32,6% dintre respondenți) până la absența contractului de voluntariat (situație valabilă pentru 11,5% dintre respondenți), un act absolut necesar pentru ca voluntarul să își desfășoare activitatea în norme legale. De asemenea, jumătate din organizațiile ce au răspuns sondajului nu monitorizează în niciun fel activitatea voluntarilor, când ar trebui sa fie ținută o evidență a numărului de ore de voluntariat pe săptămână sau lună și a tipului de activitate. În cazul documentelor anexe care au ca scop protejarea voluntarului situația tot nu arată roz. Fișa de protecție în muncă și Acordul foto-video sunt printre cele mai „nepopulare” în rândul anexelor când vine vorba de cât de des se regăsesc în arhiva celor 288 de ONG-uri.

E evident că voluntariatul a ajuns să fie tratat ca parte integrantă a pieței muncii, cel puțin din punct de vedere al legislației, pentru ca este îngropat în hârtii și documente ce câteodată taie elanul populației tinere care este preponderent prezentă în zona de voluntariat. Și tocmai pentru ca o mare parte din voluntarii români sunt tineri, aceștia ar trebui să vadă activitatea de voluntariat ca pe o oportunitate de dezvoltare multilaterală, care să-i ajute să crească și să evolueze ajutând benevol. Totuși aceste „hârtii” protejează voluntarul de nedreptăți sau de voluntariatul „la negru” ce nu aduce beneficii semnificative pe termen lung pentru voluntar. Probabil că părerile sunt împărțite, însă ce este sigur este că pentru multe ONG-uri din România Legea Voluntariatului nu este încă pe deplin cunoscută și nici respectată, iar asta le poate aduce neplăceri pe viitor, lipsind normele de aplicare ale legii.

Raportul poate fi consultat aici: https://bit.ly/3hnvO1e

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.