Parintii din Romania pot detecta timpuriu tulburari din spectrul autismului

0

De acum parintii din Romania au la dispozitie o platforma de screening pentru a identifica un potential risc de tulburare din spectrul autismului la copiii lor. Fundatia Vodafone Romania si Asociaţia Autism Baia Mare lanseaza proiectul ”SEARCH TSA” derulat in parteneriat cu Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist- FEDRA si Societatea Nationala de Medicina Familiei.

poze copii 4

Proiectul are mai multe componente:

  • Platforma de screening utilizata de catre parinti si medici de familie pentru depistarea precoce a autismului la copiii cu varste intre 2 si 4 ani http://www.searchtsa;
  • Platforma cu teste de evaluare standardizate utlizata de catre psihologi pentru evaluarea copiilor cu varste intre 16 luni si 18 ani;
  • Call center national – HELPLINE AUTISM – 0800 500 288, linie gratuita care vine in sprijinul familiilor ce se confrunta cu aceasta problema dar si al altor categorii de actori sociali care vin in contact cu copiii;
  • 50 de jocuri care ofera o interfata foarte utila si motivanta in interventiile terapeutice si educationale destinate copiilor cu autism.

Perioada de implementare a proiectului este august 2015–august 2016. Proiectul „SEARCH T.S.A. – Screening, Evaluare, Interventie Personalizata si Informare pentru Tulburari din Spectrul Autist”  este finantat de Fundatia Vodafone Romania, prin programul „Mobile for Good. Sustinerea financiara necesara derularii acestui proiect este de aproximativ 55.000 euro din care peste 45.000 euro reprezinta investitia Fundatiei Vodafone Romania.

„Estimarile care se bazeaza pe incidenta la nivel european spun ca in Romania exista probabil 200.000 de persoane cu autism. Dintre acestea, numai 7.000 apar in statistici. Proiectul nostru, desfasurat sub umbrela Mobile for Good, propune solutii pentru implementarea unui set de masuri inovatoare de screening, evaluare, interventie personalizata si informare. Sunt elemente importante in special pentru copiii care sufera de tulburari din spectrul autismului si pentru care diagnosticarea si tratamentul incepute cat mai devreme sunt esentiale,” a declarat Angela Galeta, Director Fundatia Vodafone Romania.

 

Mobile for Good a fost lansat in Romania in 2012 si este un program strategic al Fundatiei Vodafone Romania prin care se deruleaza 19 proiecte, cu o valoare cumulata de 860.000 de euro si care se adreseaza unui numar total de 16.735 de beneficiari.

Sub umbrela programului Mobile for Good, Fundatia Vodafone finanteaza, in toate cele 28 de tari in care este prezenta, proiecte care folosesc tehnologia mobila pentru a rezolva probleme sociale presante, pentru a imbunatati viata oamenilor si a genera schimbarea in societate.

Asociatia Autism Baia Mare este o asociatie infiintata in 2008 care are ca scop imbunatatirea condiţiilor de viata si adaptabilitate sociala a copiilor cu tulburari din spectrul autist din judetul Maramures, in vederea cresterii calitatii vietii acestor copii si a familiilor lor. Viziunea: o societate toleranta si responsabila fata de copiii cu tulburari din spectrul autist. Mai multe detalii despre asociatie se regasesc pe www.autismbaiamare.ro.

Fundatia Vodafone Romania a finantat, in cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale, avand ca beneficiari copii, tineri, batrani, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit 20 milioane Euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundatiei se regasesc pe www.fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro. Fundatia Vodafone Romania este o organizatie non-guvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.