Keep Your Eyes Open: Comisia Europeană lansează o campanie pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la drepturile victimelor

0

21% dintre respondenții unui studiu realizat de Agenția Europeană pentru Drepturi Fundamentale în 2021 au declarat că au fost hărțuiți în cei cinci ani anteriori sondajului.

Campania Keep Your Eyes Open răspunde nevoii de a recunoaște și gestiona realitatea infracțiunilor precum violența împotriva unei anumite persoane, împotriva persoanelor LGBTIQ, xenofobia și violența de gen în România, precum și în alte nouă țări. Proiectul vizează, în primul rând, cercul social al victimelor și îndeamnă oamenii să țină ochii larg deschiși, pentru a recunoaște abuzul și a ajuta victimele acestuia.

Comisia Europeană lansează noua campanie de conștientizare a abuzurilor din România și a sprijinului de care dispun victimele. Pentru a evidenția importanța oferirii de sprijin victimelor infracțiunilor, mai multe personalități publice au participat la așa-numita provocare „Eyes Open” („Ochii larg deschiși”), privindu-se în ochi cât mai mult timp cu putință, pentru a încuraja, la nivel simbolic, oamenii să nu închidă ochii în fața victimelor violenței.

Campania face parte din prima strategie UE privind drepturile victimelor, care își propune să asigure toate victimele infracțiunilor că se pot baza pe drepturile lor. „Trebuie să recunoaștem victimele infracțiunilor și să le oferim sprijinul de care au nevoie pentru a se vindeca și a merge mai departe”, a declarat comisarul pentru justiție, Didier Reynders. „Multe victime, însă, nu își cunosc încă drepturile sau cum le pot exercita”, a adăugat el.

Frica și incapacitatea de a recunoaște abuzuri sunt principalele motive pentru care victimele nu cer ajutor

Înainte de lansarea campaniei, Comisia Europeană a realizat un studiu reprezentativ în România, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, pentru a evalua gradul de conștientizare a drepturilor victimelor. Scopul a fost, de asemenea, înțelegerea cunoștințelor despre disponibilitatea serviciilor de asistență și posibilitatea de a raporta infracțiuni.

Studiul arată că 36% dintre respondenții din România nu știu că victimele infracțiunilor sunt protejate în UE prin drepturi specifice. Doar aproximativ o treime dintre cei care sunt conștienți de acest lucru sunt familiarizați cu aceste drepturi. Cu toate acestea, este esențial ca victimele, prietenii și familia lor să înțeleagă drepturile pe care le au, precum și modul în care le pot accesa.

Același studiu arată că 90% dintre respondenții din România ar recomanda victimelor să caute ajutor folosind servicii profesionale de asistență. Astfel, campania nu explică doar drepturile victimelor infracțiunilor, ci oferă și o listă de organizații locale, la care victimele pot apela pentru sprijin.

Toate informațiile despre infracțiuni, drepturile victimelor și organizațiile de sprijin din România sunt disponibile pe https://victims-rights.campaign.europa.eu .

Informații generale

Despre studiu:

ICF International, o companie de consultanță, a efectuat un sondaj de referință pentru a evalua gradul de conștientizare a drepturilor victimelor, precum și a serviciilor de asistență disponibile și a posibilităților de raportare a infracțiunilor. Sondajul a fost realizat online, în cadrul a 10 state membre ale Uniunii Europene și a adunat peste 4.000 de răspunsuri, permițând rezultate solide și relevante.

Despre drepturile fundamentale ale victimelor:

În UE, victimele infracțiunilor au un set solid de drepturi ce includ:

  • Dreptul de a înțelege și de a fi înțeles: Orice comunicare cu victimele trebuie să fie simplă și ușor de înțeles pentru acestea.

  • Dreptul la informație: Victimele au dreptul de a primi informații cu privire la sprijin, compensare, justiție reparatorie și protecție. Acestea vor fi informate cum să raporteze infracțiunile și cum să acceseze consiliere juridică.

  • Dreptul de a primi sprijin: Toate victimele au dreptul la servicii de sprijin destinate victimelor, care sunt gratuite și confidențiale.

  • Drepturi procedurale: Victimele au un set de drepturi, cum ar fi dreptul de a fi auzit, dreptul la asistență juridică, dreptul de a decide cu privire la despăgubirile din partea infractorului.

  • Dreptul la protecție: Victimele și membrii familiei lor au dreptul de a fi protejați împotriva victimizării secundare și repetate, a intimidării și a răzbunării. Victimele infracțiunilor au dreptul la evaluare individuală.

Despre Strategia UE cu privire la drepturile victimelor:

Obiectivul principal al Strategiei UE privind drepturile victimelor (2020 – 2025) este acela de a se asigura că victimele tuturor infracțiunilor, indiferent unde în UE sau în ce circumstanțe a avut loc infracțiunea, se pot baza pe deplin pe drepturile lor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.