Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cum a fost la conferinţa „Responsabilitatea Socială – investiţie în lanţul valoric”?

0

CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ „RESPONSABILITATEA SOCIALĂ – INVESTIŢIE ÎN LANŢUL VALORIC”

Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Agenţia pentru Implementare a Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (AIPPIMM), au organizat la Bucureşti, Hotelul Howard Johnson, în data de 21 februarie 2013, Conferinţa Internaţională „Responsabilitatea Socială  – investiţie în lanţul valoric”.

Acest eveniment a marcat finalizarea proiectului ,,Întărirea capacității companiilor românești de dezvoltare a parteneriatelor sociale – Responsabilitate Socială Corporativă (RSC)”, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (POSDRU/64/3.3/S/41722).

Derulat pe o perioadă de 24 de luni (martie 2011 – februarie 2013), proiectul a vizat promovarea și dezvoltarea conceptului de responsabilitate socială corporativă (RSC) în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii din România.

Printre participanţii la conferinţă s-au numărat reprezentanţi ai sectorului privat (corporaţii şi IMM-uri), ai sectorului public şi ai organizaţiilor non-guvernamentale.

Alocuţiunile de deschidere a conferinţei au subliniat necesitatea responsabilităţii sociale în mediul de afaceri în vederea promovării sustenabilităţii.

Prezentările din secţiunea ,,Integrarea RSC în activitatea companiilor asistate” s-au concentrat asupra lecţiilor învăţate şi experienţei acumulate de experţi şi de companii în urma procesului de asistenţă derulat în şapte IMM-uri şi a modelul de implementarea a practicilor RSC. Ca urmare a procesului de asistenţă, IMM-urile au dezvoltat parteneriate sociale cu parţi co-interesate – organizaţii non-guvernamentale şi asociaţii profesionale, şi au împărtăşit din experienţa lor celor prezenţi la conferinţă.

undpDe asemenea, în secţiunea ,,Pactul Global al Naţiunilor Unite: reţele naţionale”, dedicată principiilor Pactului Global al ONU, au fost prezentate două exemple de reţele globale, din Bulgaria şi Turcia. Reţeaua locală din Bulgaria este la început de drum, iar cea din Turcia reprezintă un succes la nivel global, prin abordarea din perspectiva contribuţiei la creşterea competitivităţii. Reţeaua locală a evoluat de la acţiuni de caritate şi sponsorizări la promovarea afacerilor sustenabile.

Secţiunile următoare, „Raportarea responsabilității corporative și rolul comunicării în facilitarea procesului de integrare a RSC în IMM-uri”, precum şi „De la responsabilitate socială corporativă la afacere inteligentă”, au accentuat importanţa raportării RSC, prin prisma lecţiilor şi a beneficiilor oferite de-alungul timpului corporaţiilor care pot folosi şi IMM-urilor. A fost oferită şi o privire de ansamblu asupra provocărilor și a tendinţelor principale din domeniul RSC în România și Europa. Conferinţa s-a încheiat cu un dialog activ între participanţi şi prezentatori.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.