Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Carpatcement Holding i-a premiat pe câştigătorii concursului Quarry Life Award România

0

În cadrul Galei Naţionale de Premiere, desfăşurată la The Institute, la sfârşitul săptămânii trecute, Carpatcement Holding i-a premiat pe câştigătorii etapei naţionale a concursului Quarry Life Award, o competiţie ştiinţifică şi educaţională desfăşurată la nivel internaţional, care şi-a propus să descopere idei noi privind conservarea şi promovarea biodiversităţii.

Evenimentul a fost organizat sub forma unei dezbateri pe marginea biodiversităţii, la care au luat parte, pe lângă reprezentanţii Grupului HeidelbergCement, specialişti din domeniu, jurnalişti şi reprezentanţi ai celor mai importante ONG-uri de mediu atât din ţară, cât şi din străinătate. Scopul acestui format a fost acela de a crea un dialog cu cei care promovează biodiversitatea, dialog care se înscrie în politica de responsabilitate socială a companiei, axată pe feedback-ul primit din partea tuturor părţilor interesate de activitatea Carpatcement.

Dezbaterea a fost deschisă de o prezentare susţinută de Dr. Michael Rademacher (Manager Resurse Naturale, HeidelbergCement Group), care a detaliat principiile şi activitatea grupului în privinţa protejării mediului, insistând asupra biodiversităţii şi a proiectului Quarry Life. A urmat domnul Dr. Florian Aldea (Director General Carpatcement Holding), care a prezentat viziunea de sustenabilitate a HeidelbergCement în România, acolo unde se integrează şi concursul Quarry Life. Acesta a accentuat grija pentru biodiversitate a unui business care trebuie să pună în loc ceea ce a luat de la mediu, lucru de care compania Carpatcement este perfect conştientă şi încearcă să îl abordeze cât mai responsabil cu putinţă.

Atenţia s-a îndreptat apoi către cei trei laureaţi ai Quarry Life Award România, care şi-au prezentat proiectele câştigătoare. Proiectele din concurs, la care Carpatcement a participat prin cariera de calcar Lespezi, au fost evaluate de către un juriu naţional compus din: Dr. Florian Aldea (Director General al Carpatcement Holding), Dr. Gabriela Niculae (Şef Departament Protecţia Mediului, Carpatcement Holding), Emilian Burduşel (Expert de mediu, UNESCO Pro Natura) şi Alexandru-Radu Săvulescu (Expert comunicare de mediu).

Locul al III-lea a fost câştigat de către Cristina Sînziana Buliga, studentă, cu un proiect intitulat “Quarry’s Life in People’s Life” care va promova educaţia non-formală despre biodiversitate în comunităţile în care Carpatcement îşi desfăşoară activitatea.

Quarry Life Award a fost o oportunitate grozavă de a lucra pe două domenii dragi mie, pe care le-am și studiat: mediul înconjurător și educația. Am cercetat și scris cu plăcere și am fost recunoscătoare că o companie așa mare acordă atenție deosebită impactului pe care îl are, atât asupra mediului înconjurător, cât și a comunității locale. Faptul că această competiție s-a desfășurat la nivel global, mi-a dat un sentiment de apartenenţă, însemnătatea ei crescând în ochii mei„, a declarat Sînziana.

Locul al II-lea a fost obţinut de către Marko Jankovic, un tânăr ornitolog sârb, care, în proiectul „Descoperirea păsărilor din cariera Lespezi”, introduce o perspectivă interesantă şi pozitivă asupra impactului unei cariere de calcar asupra mediului. Astfel, el cercetează dacă unele dintre speciile de păsări prezente în zona carierei Lespezi ar fi existat în lipsa exploatării, argumentând schimbarea pozitivă a biodiversităţii în anumite cazuri.

 

Trebuie să recunosc că am fost plăcut surprins să descopăr o companie care le permite cercetătorilor să studieze biodiversitatea în carierele sale, susţinându-i financiar şi în final recompensându-i pentru eforturi şi idei. Felicitări celor de la HeidelbergCement! Consider că este foarte important să oferi oportunităţi de dezvoltare pentru tinerii cercetători, un loc unde să îşi pună în practică ideile şi în cele din urmă să fie şi premiaţi. Cred că acesta este un aspect pozitiv nu doar pentru companie, ci şi din punct de vedere ştiinţific, al încercării de a înţelege schimbările care au loc în habitate şi potenţialul de conservare pe care îl au exploatările miniere”,  a declarat Marko.

Locul I a revenit Dr. Mirela Niculescu, profesor asociat la Facultatea de Agricultură şi Horticultură – Universitatea Craiova, cu proiectul „Studiu de evaluare al speciilor şi habitatelor protejate de Natura 2000 în cariera Lespezi”. Proiectul şi-a propus să evalueze speciile și habitatele existente în zona carierei Lespezi, precum și efectele antropice rezultate din exploatarea minieră în zona carierei. Următorul pas al proiectului este găsirea unor metode de ameliorare sau eliminare a lor.

Participarea la acest concurs a însemnat oportunitatea de a lucra şi studia într-o carieră minieră, oportunitatea de a contribui la reabilitarea ecologică şi la menţinerea biodiversităţii în condiţii optime în astfel de zone, şi, nu în ultimul rând, şansa de a cunoaşte oameni minunaţi de la Carpatcement. Câştigarea locului I înseamnă pentru mine un moment extraordinar, încărcat de emoţie în primul rând pentru recunoaşterea meritului ştiinţific”, a declarat Dr. Niculescu.

Cea de-a doua parte a evenimentului a fost rezervată dezbaterii rolului pe care o companie trebuie să îl aibă în conservarea biodiversităţii şi a reunit experţi recunoscuţi în domeniu. Îi amintim aici pe Boris Barov (BirdLife International), Viorica Moraru (Piaţa Financiară), Doru Mitrana (MaiMultVerde), Raluca Fiser (Green Revolution), Liana Buzea (EcoAssist), Dan Hulea (Societatea Ornitologică Română), Mihaela Marin (Salvaţi Dunărea şi Delta) sau Lăcrămioara Botezatu (CSR Media).

Concluziile care s-au desprins din această discuţie au urmărit mai multe direcţii, de la necesitatea adoptării unor metode alternative de producere a materialelor de construcţie şi până la continuarea investiţiilor în proiecte de educaţie dedicate comunităţilor care găzduiesc fabricile Carpatcement, pentru a rezolva definitiv probleme care în general sunt doar sporadic abordate. Nu a lipsit nici tema principală, protejarea biodiversităţii, vorbitorii felicitând Carpatcement pentru organizarea concursului Quarry Life, iniţiat la nivelul HeidelbergCement Group. Dr. Florian Aldea a subliniat că deja compania acţionează pe aceste direcţii, oferind ca exemplu studiile desfăşurate de către Carpatcement în vederea identificării unor modalităţi de refolosire a materialelor de construcţie ieşite din uz (exploatare urbană) sau proiectul “Sfatul bătrânilor”, care îşi propune să identifice şi să rezolve punctual problemele din comunităţile în care compania îşi desfăşoară activitatea.

Finalul evenimentului a fost rezervat festivităţii de premiere, în cadrul căreia cei trei câştigători au primit trofeele, diplomele şi cecurile aferente premiului câştigat din partea Dr. Florian Aldea. Dr. Mirela Niculescu a primit trofeul Quarry Life Award România 2012 şi un cec în valoare de 5.000 de Euro, Marko Jankovic trofeul pentru locul al II-lea şi un cec în valoare de 3.000 de euro, iar Sînziana Buliga trofeul pentru locul al III-lea şi un cec în valoare de 1.500 de euro.

# # #

Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement, este unul din liderii pieţei de ciment din România. HeidelbergCement Group este lider mondial pe piaţa de agregate şi un important jucător în domeniul cimentului, betonului şi altor activităţi conexe, ceea ce îl poziţionează printre cei mai mari producători de materiale de construcţii din lume. Compania are peste 52.500 de angajaţi în 2.500 de locaţii, în peste 40 de ţări.

Cu un total al investiţiilor de peste 450 milioane euro, HeidelbergCement este unul dintre cei mai importanţi investitori germani din România. În ţara noastră, Grupul este prezent în producţia de ciment, betoane şi agregate prin companiile CARPATCEMENT HOLDING, CARPAT BETON, respectiv CARPAT AGREGATE. Toate cele trei companii folosesc tehnologii inovative şi au ca obiectiv major promovarea unor standarde înalte de calitate.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.