Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Cariere la Înălțime”. Primul atelier gratuit de orientare în carieră în aviație, din România, și-a început turul prin Instituțiile de învățământ

0

Asociația „Iubim Aviația” a lansat proiectul „Cariere la Înălțime”, primul atelier gratuit de orientare în carieră în aviație, din România. Prin intermediul acestuia, membrii asociației își propun să îndrume elevii către aviație și oportunitățile pe care aceștia le pot avea în domeniu, să contribuie la cultura lor generală cu informații importante în această arie și, totodată, să sublinieze importanța pe care o au orele de învățământ alternativ în educația profesioniștilor de mâine.

Prima ediție a atelierului a avut loc în fața a 60 de elevi din clasele IV – VIII, ai Școlii Gimnaziale nr. 2 Fundeni – Dobroești. Împreună cu cadrele didactice, aceștia au putut afla mai multe despre pionierii aviației din România – cei datorită cărora astăzi putem călători pe calea aerului, cum arată o zi din viața unui pilot și cum pot ajunge și ei la manșă – fie a aeronavelor comerciale, fie sportive sau militare. Cei mici au fost surprinși să descopere că aviația sportivă îi așteaptă încă de la 16 ani și că pot pilota un avion încă dinainte să aibă dreptul de conduce un automobil, prin cursurile gratuite pe care Aeroclubul României le organizează anual, pentru zbor cu avionul, cu planorul sau parașutismul.

În final, toți cei prezenți au putut afla cum zborul trebuie să fie o plăcere și un motiv de bucurie, și nu unul de frică.

Ne dorim să formăm generații de copii cu personalitate creativă, autonomă, capabili să se integreze cu succes în societate și să își găsească profesii pe care să le facă din și cu pasiune. Iar motivația copiilor pentru învățare și starea lor de bine vine din implicarea acestora în proiecte pe măsura aspirațiilor lor, în care sunt încurajați să își descopere potențialul”, mărturisește directorul școlii, d-na profesor Claudia Stupineanu.

Copiii, încurajați să vină cu plăcere la ore și să își exploreze abilitățile

Cadrele didactice ale instituției care a gazduit atelierul pun constant accentul pe învățământul alternativ: în cadrul orelor de curs îmbină activitățile instructiv-educative cu cele extracurriculare, uneori organizate în afara programului de învățământ.

Așa se face că, cu prilejul atelierului de orientare profesională „Cariere la Înălțime”, elevii participanți au fost încurajați să exprime – în scris, prin desen sau lucru manual, ce înseamnă pentru ei „aviație”. Rezultatul, venit în urma înclinației fiecăruia pentru o anumită activitate, i-a impresionat pe membrii asociației „Iubim Aviația”, care s-au declarat surprinși să vadă câte cunosc cei mici despre domeniu și ce viziune au asupra lui. Acest lucru a fost subliniat și de întrebările venite din partea lor: „Piloții mănâncă diferit în avion ca să își facă poftă unul altuia?” – unele dintre ele amuzante dar care, în esență, au subliniat faptul că aviația nu le este un necunoscut.

A fost îmbucurător să găsim deschidere în rândul instituțiilor de învățământ spre a le oferi elevilor exemple pozitive și îndrumare în carieră. Totodată, ne-am bucurat ca acțiunea noastră să fie preîntâmpinată cu zile înainte de către cadrele didactice, sporind astfel învățăturile pe care cei mici le-au putut descoperi despre acest domeniu fascinant”, mărturisesc membrii asociației „Iubim Aviația”.

Inițiativele Asociației „Iubim Aviația” vor continua din 2020, atât prin organizarea de ateliere de orientare profesională în școli și licee, cât și prin organizarea de seminare dedicate pasagerilor cu frică de zbor.

Despre Asociația Iubim Aviația

Înființată în 2019, din inițiativa celor 4 membri fondatori – Sebastian Radu (specialist comunicare și jurnalist), Luminița Constantin (învățătoare), Ioana Blaj (psihiatru) și Cătălin Prală (pilot) – Asociația „Iubim Aviația” are ca scop promovarea aviației în societatea civilă, în primul rând prin organizarea de cursuri gratuite de orientare în carieră, pentru tineri, cât și prin seminare dedicate pasagerilor cu frică de zbor. Toate activitățile pe care organizația le întreprinde sunt finanțate prin zborcadou.ro, serviciu prin intermediul căruia oricine poate face cadou o experiență aeriană celor dragi, colegilor sau partenerilor de afaceri, cu avionul sau cu planorul.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.