Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Care este valoarea performanţei? Interviu cu 3 STAR-uri IT

0

Se numeşte MobShop şi reprezintă o soluţie practică de e-commerce adaptată terminalelor mobile, un plus pentru activitatea magazinelor online din orice domeniu.

Este creaţia unor liceeni pasionaţi de IT, de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, care au dezvoltat această aplicaţie în cadrul proiectului STAR, organizat de Şcoala de Valori şi 1&1 Internet Development, unde au participat alături de alţi colegi. Ulterior, au îmbunătăţit-o şi au obţinut cu ea numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, iar acum plănuiesc să o vândă. Am stat de vorbă la un pahar de suc cu Alexandru Glonţaru, Cristian Dragomir şi Mihai Bercu despre MobShop, pasiuni, valori şi viitor. Iată ce-a ieşit:

echipa-mob-shop-la-proiectul-star-scoala-de-valori

Când aţi descoperit domeniul IT? De unde pasiunea aceasta?

Alex: A fost ceva natural, a venit cu timpul. De mic am crescut cu calculatorul alături şi bineînţeles că am fost curios să aflu cum funcţionează şi ce e în spatele programelor. Aşa că am început să citesc despre domeniu şi să studiez mai mult.

Cristi: Părinţii mei sunt programatori, deci pot să spun că am crescut în mediul IT. De prin clasa a VII-a am devenit mai preocupat de software şi am început să învăţ programare, iniţial îndrumat de ai mei, apoi pe cont propriu.

Mihai: La mine pasiunea pentru IT a apărut în liceu. Mie mi-a plăcut matematica (ai mei sunt profesori), de-asta am ales să dau la Vianu, iar aici am descoperit că-mi place mai mult informatica. Cred că pasiunea a venit din curiozitate, plus că mi se pare foarte tare ideea de a realiza ceva util de la zero, de a face să funcţioneze un program, o aplicaţie.

Ce rol a jucat şcoala în performanţa voastră? V-au folosit informaţiile învăţate în liceu?

Cristi: La şcoală am învăţat baza, partea de limbaje de programare, algoritmi şi cum să gândeşti. Dar mai important decât atât, datorită liceului am avut ocazia să participăm la internship-uri în cadrul unor companii sau la Şcoli de vară, de exemplu Microsoft, iar aceste experienţe ne-au ajutat foarte mult, în sensul că am putut pune în practică teoria acumulată anterior la şcoală. Liceul nostru ne-a încurajat perfecţionarea prin aceste programe, iar profesorii de specialitate s-au implicat foarte mult şi ne-au sprijinit în permanenţă, atât la ore cât şi la activităţile extra-şcolare.

Mihai: Participând la diferite proiecte, ne-am dat seama că este important să ai şi o bază teoretică, te loveşti de anumite lucruri şi trebuie să ştii ce e în spatele lor. Are şi teoria rolul ei, nu se învaţă degeaba.

premiu-pentru-mobshop-1024x683

Ce a însemnat STAR pentru voi şi cum v-a ajutat această experienţă?

Alex: În cadrul proiectului STAR am dezvoltat aplicaţia MobShop. Ideea a fost a noastră, însă cei de la 1&1 ne-au ajutat să o punem în practică, ne-au explicat cum se realizează concret o astfel de aplicaţie şi ne-au oferit câteva insight-uri din piaţă.

Cristi: Noi suntem colegi de clasă şi ne cunoşteam de ceva vreme, însă în cadrul STAR ne-am organizat ca echipă. Înainte lucram destul de haotic, dar datorită workshop-urilor despre SCRUM la care am participat la STAR am învăţat să ne organizăm mai bine şi astfel am avut un randament ridicat. Aşa că în urma acestui proiect nu doar ne-am îmbunătăţit abilităţile tehnice şi cunoştinţele, ci am învăţat şi să lucrăm mai bine în echipă.

Mihai: Cei de la 1&1 ne-au ajutat să ne împărţim şi task-urile într-un mod echilibrat. Chiar dacă în echipa noastră de şase persoane am avut niveluri diferite de cunoştinţe, n-a stat nimeni degeaba, fiecare a avut rolul său, fie că a fost vorba de programare, documentare, prezentări, încărcarea datelor etc. Plus că dacă unul dintre noi nu ştia să facă ceva, putea apela la echipă şi până la urmă se rezolva. După terminarea proiectului STAR, am rămas noi trei să dezvoltăm aplicaţia, unii colegi au renunţat din lipsa timpului, dar ne ajută în continuare atunci când avem nevoie.

star-mobshop

Ce este, concret, MobShop? Cum v-a venit ideea şi care sunt avantajele ei? Cum aţi făcut trecerea de la partea tehnică, de programare, la utilitatea aplicaţiei?

Alex: MobShop este o aplicaţie de e-commerce pentru terminale mobile creată special pentru managementul activităţii magazinelor online, a showroom-urilor şi companiilor de distribuţie. Utilizând MobShop, un magazin online îşi poate instala şi crea foarte rapid o aplicaţie personalizată de tip e-commerce pentru terminale mobile. Este o aplicaţie nativă pentru Android, astfel că are un timp de încărcare şi răspuns mult mai scurt decât în cazul unui site web responsive. Am implementat şi o hartă ce se foloseşte de GPS pentru a îndruma utilizatorul spre magazinele companiei care utilizează aplicaţia Mobshop.

Cristi: Ideea ne-a venit pur şi simplu, după ce am observat ce se cere pe piaţă; comerţul online ia avânt, astfel că ne-am orientat într-o direcţie concretă, am vrut să aducem un plus de valoare faţă de ceea ce există în prezent în acest sector. Ne-am consultat cu cei de la 1&1 şi cu alte persoane din domeniul IT pentru a realiza o aplicaţie cât mai practică şi adaptată la lumea viitorului.

Citeşte continuarea interviului aici.

 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.