Campanii locale în șapte județe despre violența în cuplu și violența online

0

Tineri din nouă comunități din județele Argeș, Brăila, Dolj, Giurgiu, Gorj, Mehedinți și Tulcea vor organiza în luna noiembrie campanii de informare pentru a aduce în atenția comunităților locale subiectul tabu al violenței în cuplu și pericolul puțin cunoscut al expunerii copiilor și tinerilor în mediul online.

Tinerii din Eșelnița (Mehedinți), Bumbești-Jiu (Gorj), Negoi și Ocolna (Dolj), Merișani și Corbeni (Argeș), Lanurile (Brăila), Găujani (Giurgiu) și Mahmudia (Tulcea) au primit câte o finanțare de 2.400 de lei pentru a desfășura în comunitățile lor campanii de conștientizare a efectelor violenței în cuplu și ale violenței online.

Astfel, în perioada următoare, ei vor distribui pliante, vor organiza ateliere tematice, piese de teatru, jocuri și evenimente stradale. Anterior, în luna septembrie, tinerii au participat la un atelier despre violența domestică și violența online și s-au înscris la un concurs de idei de proiect pentru a începe propria campanie în comunitățile lor.

Evenimentele locale fac parte din proiectul Inspirație pentru viitor, implementat de Fundația PACT, în cadrul Campaniei Respectului, inițiativa Avon de luptă împotriva violenței domestice.

“În mediul rural, violența este considerată, de multe ori, normală și chiar necesară. Ea afectează dezvoltarea individului, iar efectele se pot răsfrânge asupra întregii societăți. Ne dorim ca tinerii să se implice activ în combaterea violenței la nivel local deoarece credem că ei sunt o resursă importantă pentru dezvoltarea unei comunități”, spune Maria Ionescu, manager de proiect la Fundația PACT.

Piese de teatru, ateliere și expoziții foto pe tema violenței

Mângâie! Nu lovi! – Asociația D.E.P., Bumbești-Jiu, Gorj

Tineri voluntari ai Asociației D.E.P. – Bumbești-Jiu care vor purta un machiaj ce imită vânătăile și rănile vor organiza o campanie locală de informare despre violența în cuplu. Ei vor împărți pliante și vor participa la un atelier cu tema ‘Mituri și adevăr despre violență’ și la două întâlniri cu un reprezentat al poliției locale și cu un psiholog.

Fii deștept! Fii în siguranță pe net! – Grupul de Inițiativă pentru Dezvoltare Integrată Lanurile, Brăila

Membrii grupului de inițiativă vor desfășura o campanie de prevenire și combatere a violenței în mediul online pentru 700 de persoane din comunitatea locală. Printre activități se numără o cafenea publică pentru părinți și copii și o expoziție de fotografie pe tema violenței.

Lovituri din click în click! – Asociația Corbeni Plai Argeșean, Corbeni, Argeș

Membrii asociației vor desfășura o campanie de prevenire a violenței în mediul online în rândul copiilor din clasa a VII-a de la școala din localitate. Elevii vor învăța despre pericolul expunerii online a imaginilor și al acceptării prieteniei persoanelor necunoscute.

Învață să trăiești în 2! – Grupul de Inițiativă Ocolna, Dolj

Membrii grupului de inițiativă Ocolna vor desfășura o campanie de diminuare a nivelului de violență în cuplurile de etnie romă din sat. Tinerii din Ocolna vor realiza un scurt film despre violența în cuplu în care vor prezenta în oglindă comportamentul violent versus comportament dezirabil și vor organiza o dezbatere și un atelier cu autoritățile locale.

Vânătăile nu sunt în trend! – Asociația Comunității Eselnița ‘Cazanele Dunării’, Eșelnița, Mehedinți

Asociația va desfășura o campanie de conștientizare a efectelor violenței în cuplu. Tinerii din Eșelnița vor organiza două evenimente în comunitate: un marș al non-violenței în scoală și pe străzile din comunitate și o piesă de teatru care dezbate tema violenței în cuplu.

Violența în familie provoacă suferință – Asociația Datini-Educație-Cultură Găujani, Găujani, Giurgiu

Asociația va realiza o companie de conștientizare a efectelor violenței în cuplu în comunitate. Tineri voluntari vor împărți pliante și vor pregăti o piesă de teatru forum, scenariul piesei fiind realizat în funcție de situațiile de risc de violență în cuplu întâlnite în satul Pietrișu, comuna Găujani. De asemenea, un psiholog voluntar va susține la școală un atelier cu tema ‘violența în familie provoacă suferință- combaterea și limitarea fenomenului de violență în familie’.

Nu-ți posta viața, trăiește-o! – Asociaţia Culturală „Centrul Cultural Delta Dunării” Mahmudia, Tulcea

Asociația va realiza o campanie de creștere a gradului de siguranță a navigării pe internet. 100 de persoane vor participa la două întâlniri de informare despre cyberbullying şi efectele sale și vor povesti situaţii reale de hărţuire online. De asemenea, copiii vor participa la un atelier practic cu tema ‘Be safe on the internet’, în cadrul căruia un specialist IT îi va învăța cum să fie protejați pe rețelele de socializare.

Schimbă povestea! Nu tolera violența! – Asociația Partener pentru Tine (APT), Merișani, Argeș

Asociația va realiza o campanie de conștientizare cu privire la consecintele fenomenului de violență în cuplu din comuna Merișani. Voluntarii vor lipi afișe și vor distribui pliante oamenilor din comunitate, cuplurilor tinere, dar și victimelor violenței cunoscute la nivel local. În plus, vor pregăti o piesă de teatru forum inspirată dintr-o poveste reală din comunitate.

Spune ‘NU’ violenței! – Asociația de Dezvoltare Comunitară Negoi, Dolj

Asociația va desfășura o campanie de conștientizare a efectelor violenței în cuplu. Voluntari ai asociației vor merge în comunitate, vor distribui pliante și vor discuta cu locuitorii comunei despre violența în cuplu. 50 de tineri dezavantajați vor participa la șase ateliere pe tema combaterii și prevenirii violenței în cuplu, riscurile și consecințele acesteia la nivel de comunitate și societate.

Inspirație pentru viitor este unul dintre proiectele prin care Fundația PACT sprijină accelerarea dezvoltării comunităților rurale din sudul României prin intervenții sustenabile în educație, sănatate, locuire și antreprenoriat social.

Despre Fundația PACT

Din 2006, Fundația PACT accelerează schimbarea în sudul țării deoarece credem că România va evolua sănătos dacă va crește de jos în sus, prin lideri și idei din interiorul comunităților locale. În ultimii 11 ani, am sprijinit peste 160 de comunități si peste 22.000 de persoane cu facilitare, instruire, consultanță și finanțare să identifice nevoi ale propriei comunități, să le prioritizeze și să își asume responsabilitatea pentru rezolvarea lor.

Cetățenii din aceste comunități formează organizații comunitare care identifică și mobilizează resurse și acționează local pentru a rezolva probleme cu care se confruntă. Mai multe detalii despre proiectele Fundației PACT, pe www.fundatiapact.ro și www.facebook.com/FundatiaPACT.

Despre AVON Cosmetics România

De 20 de ani în Romania, AVON schimbă lumea femeilor din România, atât prin frumuseţe şi oportunitate de carieră, cât şi prin lupta pentru demnitatea lor.

Începând cu 2008, prin Campania Respectului, iniţiativa AVON de luptă împotriva violenţei domestice, 500.000 $ au fost donaţi pentru dotarea a 9 centre de adăpost şi consiliere pentru victime, 9 burse jurnalistice pentru documentarea responsabilă a violenţei în familie, campanii de informare şi educare, dar şi proiecte educaţionale pentru adolescenţi.

Oprim violenţa atunci când nu ne mai prefacem că nu există, te invităm să ne fii alături şi să nu stai deoparte atunci când AMOR se transformă în AJUTOR. Violenţa fizică nu apare din senin, iar semnele timpurii, deşi subtile, sunt uşor de recunoscut. Le găseşti pe multe dintre ele, alături de motivele pentru care unei femei îi e atât de greu să plece dintr-o relaţie abuzivă sau cum putem noi, cei din jur să sprijinim victimele, pe www.campaniarespectului.ro şi www.facebook.com/CampaniaRespectului.

 

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.