Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Baby Office, măsură ce susţine întoarcerea pe piața muncii a mamelor

0

Model Aplicat pentru Maternitate Activă M.A.M.A.
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investește în oameni!”
Angajatorii pot oferi mamelor șansa de a se întoarce la muncă împreună cu copiii

Angajatorii din țara noastră pot oferi angajatelor care au devenit mame șansa de a se întoarce la muncă fără să întrerupă alăptarea. În cadrul a cinci întâlniri organizate cu reprezentanții companiilor și patronatelor, 100 persoane au fost informate despre noul concept Baby Office – un centru de alăptare chiar la locul de muncă, realizat în cadrul proiectului Model Aplicat pentru Maternitate Activă (M.A.M.A). Acesta a fost prezentat ca model de bună practică pentru angajatori în flexibilizarea muncii pentru femei, pe de o parte și ca metodă de armonizare a vieții profesionale cu cea de familie.
Baby Office_discutii cu angajatii_ (2)
Centrul Baby Office este plasat în proximitatea locurilor de muncă, mamele putând să se deplaseze uşor pe perioada zilei, să alăpteze sugarii. O asemenea măsură susţine întoarcerea pe piața muncii a mamelor, scurtând efectiv perioada în care lipsesc de la locul de muncă. În aceste condiţii, angajatorul nu este nevoit să găsească şi să pregătească un înlocuitor.

”Angajatorii care vor dori replicarea modelului vor primi sprijin şi asistenţă tehnică în organizarea serviciului, iar noi îi încurajăm în acest sens. Totodată, vor putea utiliza denumirea serviciului Baby Office care este marcă înregistrată”, a declarat Corina Atanasiu, Director executiv al CAIES.

Activitaţile vor fi susţinute şi după finalizarea proiectului prin transferul de abilităţi de la experţi către participanţii din cadrul proiectului. Abordarea permite însuşirea pe termen lung a unei serii de competenţe şi aptitudini care vor creşte oportunităţile de ocupare în Centrele Baby Office, devenind un serviciu fundamental pentru creşterea copilului.

Proiectul M.A.M.A prevede crearea unui sistem durabil de asigurare și consolidare a participării în muncă a 540 de femei din regiunea București – Ilfov, aflate în timpul sau în procesul de întoarcere pe piața muncii după perioada de îngrijire a copiilor sau a altor membri ai familiei. Sunt vizate și femeile tinere care își planifică maternitatea și care se expun, astfel, riscului de a-și pierde locurile de muncă sau de a fi reangajate pe posturi sub calificarea lor și, implicit, mai prost plătite (practică des folosită în rândul angajatorilor din România).

M.A.M.A. – Model Aplicat pentru Maternitate Activă este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investește în oameni!”.Bugetul total al proiectului este de 2171350 lei, valoarea finanțării neramburabile fiind de 2127923 lei. Proiectul este implementat de Centrul de Analiză și Inovare Economico-Socială – CAIES, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică – Catalactica.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.