Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Zilele Filmului LUX 2019 se desfășoară între 18 octombrie și 16 noiembrie

0

Biroul de Legătură al Parlamentului European în România va organiza Zilele Filmului LUX 2019 în perioada 18 octombrie – 16 noiembrie, la Arad, Iași și Pitești.

În cadrul Zilelor Filmului LUX vor fi proiectate cele trei filme finaliste la Premiul LUX, oferit cinematografiei europene de Parlamentul European, și vor avea loc dezbateri cu reprezentanți ai industriei românești de film și publicul participant la proiecții. În cadrul dezbaterilor, se va discuta despre Premiul LUX și filmele finaliste din acest an, despre rolul filmului în societatea de astăzi, despre ce face un film să fie extraordinar, dar și ce-i face pe oameni să vină încă în cinematografe. Zilele Filmului LUX 2019 se vor desfășura la Cinema Arta (Strada Vasile Alecsandri 2, Arad, județ Arad), Cinema Ateneu (Str. Ion Creangă nr. 14, Iași, județ Iași) și Cinema Trivale (Strada Victoriei nr 12, Trivale Shopping Center etajul 3, Pitești, județ Argeș).

Evenimentele de la Arad sunt primele din seria de proiecții și dezbateri desfășurate în cadrul Zilelor Filmului LUX, fiind urmate de proiecții și dezbateri la Iași (1-3 noiembrie 2019) și Pitești (15-16 noiembrie 2019).

Despre cele trei filme finaliste la Premiul LUX

Cold Case Hammarskjöld (r. Mads Brügger/128 minute)

În 1961, avionul Secretarului General al ONU Dag Hammarskjöld s-a prăbușit în mod misterior, ucigându-l pe Hammarskjöld și cea mai mare parte a echipajului său. Mai mult de 50 de ani mai târziu, acest caz nerezolvat capătă atenția producătorului danez de film Mads Brügger care pornește în căutarea adevărului. Filmul lui Mads Brügger nu doar că face lumină asupra împrejurărilor morții suspecte a lui Dag Hammarskjöld, dar oferă și o sumedenie de informații despre partea nevăzută a decolonizării continentului african și în special a Congoului belgian. ”Cold Case Hammarskjöld” dă o nouă perspectivă asupra unei conspirații care ne dă fiori.

Dumnezeu există și numele Lui e Petrunija (r. Teona Strugar Mitevska/100 minute)

La 32 de ani, Petrunija e șomeră și stă împreună cu părinții la Stip, în Macedonia de Nord. Întorcându-se de la un interviu de angajare la care este respinsă, Petrunija nimerește în mijlocul unui festival religios, în timpul căruia tineri bărbați din toată țara se iau la întrecere. Primul care reușește să scoată din râu crucea aruncată de preot va avea parte de noroc și prosperitate tot anul. Fără să se gândească prea mult, Petrunija sare și ea în râu și pune prima mâna pe cruce. Această victorie incontestabilă perturbă ordinea socială: întrecerea nu e pentru fete. Cum vor rezolva biserica și societatea civilă acest conflict?

Jocuri de putere (r. Rodrigo Sorogoyen/132 minute)

În ”Jocuri de putere”, Manuel López-Vidal este un politician influent în regiunea din care provine. Deși un om de viitor, el nu este decât o simplă verigă într-un angrenaj uriaș, asupra căruia nu are niciun control. Manuel López-Vidal este bogat, ambițios, arogant și corupt, însă asistăm la transformarea lui, treptată, într-un fel de șoarece în capcană. Dorința sa ulterioară de răzbunare, care îl consumă treptat, se naște în momentul în care se vede abandonat de partid. Manuel e hotărât să nu se prăbușească singur.

*****

Inițiat în anul 2007 de Parlamentul European, Premiul LUX pentru film european urmărește stimularea dezbaterilor pe tema valorilor europene şi a problemelor sociale actuale și sprijină circulația filmelor europene. Premiul LUX contribuie, astfel, la îmbogățirea patrimoniului cinematografic și cultural al Europei.

Premiul LUX promovează distribuția celor trei filme finaliste subtitrându-le în cele 24 de limbi oficiale ale UE și producându-le în format DCP (digital cinema package) pentru fiecare țară în parte.

Câștigătorul Premiului LUX, ediția 2019, va fi anunțat în data de 27 noiembrie 2019, la sesiunea plenară a Parlamentului European, la Strasbourg. Mai multe informații se găsesc pe website-ul LUX Prize.

Publicul își poate vota preferatul online, începând cu data de 14 octombrie până pe 20 ianuarie 2020, pe www.luxprize.eu. Filmul câștigător al Mențiunii Audienței va fi anunțat în cadrul Festivalului de Film Karlovy Vary, în luna iulie 2020. Votanții au șansa să fie selectați să participe la festival și să anunțe personal filmul care a câștigat cele mai multe voturi din partea publicului.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.