Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

O atitudine pozitivă, optimistă este cheia pentru un stil de viață sănătos

0

Stilul de viaţă sănătos ţine şi de atitudine! 

O atitudine pozitivă, optimistă este cheia pentru un stil de viață sănătos, afirmă cercetătorii de la Institutul de Cercetări Economice și Sociale Aplicate din Melbourne.

Articol inscris la rubrica Dreptul la Cuvant, multumim Fundatia PRAIS!  

Dacă ai respect de sine, o atitudine optimistă şi crezi că stilul tău de viaţă depinde în mare măsură de propriile tale acțiuni şi decizii, atunci ai foarte mari şanse să alegi o alimentaţie echilibrată, să faci mai multă mişcare, să eviţi fumatul şi consumul în exces de băuturi alcoolice. Cel puţin aşa reiese din recentul studiu1) realizat de cercetătorii dela Institutul de Cercetări Economice și Sociale Aplicate din Melbourne, care au analizat tipul de dietă, activitate fizică şi personalitate a unui grup ţintă de peste 7.000 de persoane.

Profesorul Deborah Cobb-Clark, director al Institutului de Cercetări Aplicate din Melbourne, a arătat în cadrul studiului că persoanele care au o credință mai mare în „noroc” sau în „soartă” sunt mult mai susceptibile de a trăi o viață nesănătoasă şi dezechilibrată.

„Cercetările noastre arată o legătură directă între tipul de personalitate pe care îl are o persoană şi stilul său de viaţă. Înţelegerea fundamentelor psihologice ale obiceiurilor de alimentație şi efort fizic ale unei persoane este esențială pentru a înțelege fenomenul obezităţii”, a declarat Deborah Cobb-Clark. Profesorul speră că studiul va ajuta la repoziţionarea politicilor publice de sănătate privind condițiile de prevenţie şi combatere a unor afecţiuni, precum obezitatea.

„În cadrul dezbaterilor din cadrul Epode International Network – EIN, al cărui membru este mişcarea naţională “Şi eu trăiesc sănătos! – SETS” alături de alte 24 de programe cu metodologii similare din 15 ţări, ce reunesc peste 150 milioane de oameni, s-a recomandat ca grupul de intervenţie pentru prevenirea obezităţii infantile să fie reprezentat de copii cu vârsta până la 12 ani şi familiile acestora, deoarece obiceiurile de stil de viaţă se formează din copilărie. Studiul realizat de institutul din Melbourne, reconfirmă direcţia şi viabilitatea metodologiei integrate de educare şi informare pe care o implementăm anual pentru 45 000 de elevi din ciclul primar, familiile acestora şi pentru publicul larg – prin portalul www.sets.ro”, a declarat Silvia Bucur, Preşedintele Fundaţiei PRAIS.

Contextul general al vieţii acestui început de secol, asociat conform acestui nou studiu, cu propria noastră personalitate, influenţează direct obiceiurile de stil de viaţă. Suntem la începutul erei digitale care ne oferă telefoane mobile performante, calculatoare interactive, trăim tot mai mult “în reţea”, conectaţi pe stradă, la birou şi acasă – cutiuţa de la bloc. Utilizăm zilnic transportul cu maşina sau cu metroul. Stresul are impact asupra stării de sănătate generală fiind asociat cu timpul tot mai îndelungat petrecut sedentar la şcoală sau la birou, la telefon, în faţa televizorului sau a computerului. Pe de altă parte, a exclude impactul nivelului de trai al individului asupra stilului său de viaţă ar fi o eroare, cu atât mai mult cu cât acesta influenţează direct accesul la o alimentaţie de calitate, echilibrată şi la condiţii decente de viaţă. Adăugând lipsa timpului de calitate alocat vieţii personale, a meselor pregătite în familie sau cu prietenii, a activităţilor culturale sau de relaxare în aer liber, ajungem la un mod de viaţă, care poate conduce la un exces de greutate sau chiar la obezitate.

1)       Healthy outlook leads to a healthy lifestyle, University of Melbourne study, ScienceDaily, Septembrie 2012

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.