Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Laureații Concursului Enescu 2014 vor avea oportunitatea de a cânta în cadrul unui turneu pe scenele celor mai importante filarmonici din România

0

Concursul Enescu (6-27 septembrie, București) oferă în premieră posibilitatea laureaților acestei ediții de a susține o serie de concerte în țară, alături de orchestrele filarmonicilor din Iași, Arad, Bacău, Craiova, Ploiești, Oradea, Satu Mare, Sibiu și Târgu Mureș.

Concursul Internațional “George Enescu” aduce împreună numele viitorului în muzica clasică internațională și unele dintre cele mai importante orchestre românești. Într-o inițiativă unică, lansată și coordonată de drijorul Cristian Lupeș, laureații secțiunilor Vioară, Violoncel și Pian ai ediției din această toamnă vor avea oportunitatea de a evolua pe scenele din Iași, Arad, Bacău, Craiova, Ploiești, Oradea, Satu Mare, Sibiu și Târgu Mureș.

festivalul enescu 2013

„Această inițiativă arată modul în care Festivalul și Concursul Enescu pot să catalizeze viața culturală și să genereze noi oportunități și noi proiecte culturale pentru România. Tinerii laureați au nevoie de cât mai multe concerte, atât din perspectiva construirii unui portofoliu, cât și din cea a câștigării de experiență. Oportunitatea de a concerta alături de filarmonicile din țară îi pune în valoare pe laureații Concursului Enescu și îi face cunoscuți pentru industrie și pentru public, cu atât mai mult cu cât provocarea pentru cariera artistică este să transformi oportunitățile pe care ți le dă câștigarea unui premiul la Concursul Enescu în pași concreți pe mai departe, pentru a construi o carieră”, a declarat pentru presă Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului și Concursului Enescu.

„Ideea a pornit de la dezvoltarea acestui eveniment în raport cu alte concursuri din lume care se compară cu Concursul Enescu și care oferă laureaților, pe lângă premii, și posibilitatea de a susține concerte. Cu atât mai mult proiectul se putea realiza fiindcă sistemul românesc de filarmonici este dezvoltat, sunt în jur de 12, 16 orchestre și, astfel, putem să implicăm laureații secțiunilor de vioară, de violoncel și de pian. Rezultatul este o experiență muzicală extraordinară, atât pentru tinerii laureați, cât și pentru orchestre, dar și pentru public – oamenii vor putea întâlni și acasă fragmente din Festivalul și Concursul Enescu pe parcursul unei stagiuni”, explică dirijorul Cristian Lupeș, inițatorul proiectului.

Oportunitatea susținerii concertelor în țară se adaugă premiilor în valoare de 100.000 de euro pe care le oferă Concursul Enescu, precum și șansei unice de a participa la un master-class oferit de Academia de Muzică din Viena, una dintre cele mai cunoscute și apreciate instituții de gen din lume. “Susținem talentele pe care le dezvăluie Concursul Enescu și le vom fi aproape prin toate mijloacele de care dispunem la Viena”, explica Igor Petrushevski, directorul Academiei de Muzică din Viena, în urmă cu câteva zile, într-o scrisoare transmisă organizatorilor Concursului.

Concert de Gală cu Alexandru Tomescu și Amir Tebenikhin urcă pe scena Ateneului Român

Singurul concurs din România afiliat la Federația Mondială a Concursurilor Internaționale Muzicale (FMCIM) și parte a presigiosului Festival “George Enescu”, Concursul Internațional “George Enescu” va fi deschis pe 6 septembrie printr-un Concert de Gală la Ateneul Român. Violonistul Alexandru Tomescu –  laureat în cadrul ediției din 1999 a Concursului –  și pianistul Amir Tebenikhin – laureat al ediției din 2007 – vor aduce publicului Rapsodia Nr.1 în La Major de  George  Enescu, Concertul pentru Vioară şi Orchestră în Mi Minor Op.64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy și Concertul pentru Pian și Orchestră în La Minor Op.16, de Edvard Gireg.

Concursul Enescu are patru secțiuni: Vioară, Violoncel, Pian și Compoziție. Probele competiționale se vor desfășura în două insituții-emblemă ale Capitalei, Ateneul Român și Universitatea Națională de Muzică, în timp ce concertele finale vor avea loc la Ateneul Român, alături de Orchestra Filarmonicii “George Enescu”.

“România contează!” este mesajul ediției 2014 a Concursului. Cu o tradiție de a lansa artiști deveniți mari nume ale muzicii clasice de astăzi, Concursul “George Enescu” consolidează, alături de Festivalul Enescu, importanța României ca jucător pe piața culturală internațională. Reprezintă deopotrivă o oportunitate pentru tinerii muzicieni din România și din întreaga lume precum și un brand care vorbește despre identitatea culturală a românilor. Remarcabili solişti precum violonistul Ştefan Ruha, pianistul Valentin Gheorghiu, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici care interpretează astăzi sub bagheta celor mai faimoși dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti), unii dintre cei mai bine cotați pianiști români în lume, Radu Lupu și Dan Grigore, reputate nume ale artei lirice – soprana Ileana Cotrubaș, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu și cei mai performanți artiști români de generație nouă: Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiței, Ana Țifu – sunt doar câțiva dintre cei mai apreciați muzicieni români la nivel internaţional care au debutat ca laureați ai Concursului Internațional “George Enescu”.   

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.