Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Enescu era un spirit extraordinar de bogat!”

0

„Enescu era un spirit extraordinar de bogat!”

Redactorul-șef al prestigioasei reviste britanice The Gramophone și Sir Noel Malcoml, un cunoscut cercetător de la Universitatea Oxford au vorbit despre personalitatea compozitorului român, la Londra

 Dezbaterea organizata de ICR Londra

Pe 7 februarie, Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată în premieră pe o scenă londoneză de celebra London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski, chiar pe malul Tamisei, la Southbank Centre, în sala Royal Festival Hall. Premiera londoneză are loc după ce lucrarea a fost interpretată pe scena Sălii Palatului din București, în cadrul Festivalului Enescu, ediția 2013.

Anul 2015 marchează o premieră internațională notabilă: Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată pe o scenă londoneză, sub bagheta unuia dintre cei mai bine cotați dirijori ai momentului, Vladimir Jurowski. Acesta va dirija pe 7 februarie  prestigioasa London Philharmonic Orchestra, a cărui director muzical este, pe scena sălii Royal Festival Hall, a renumitului centru cultural britanic Southbank Centre. Lucrarea enesciană a fost prezentată inițial în această interpretare chiar pe scena Sălii Palatului din București, în cadrul ediției 2013 a Festivalului Internațional George Enescu.

În cadrul evenimentelor de promovare a premierei muzicale, vineri, 23 ianuarie, la Institutul Cultural Român Londra a avut loc o dezbatere organizată în parteneriat cu Festivalul George Enescu, despre personalitatea compozitorului român.

Au participat Sir Noel Malcolm – cercetător la Universitatea Oxford, autorul volumului monografic „George Enescu: His Life and Music”, Oana Marinescu – director de comunicare al Festivalului Internaţional „Enescu”,  Oltea Şerban-Pârâu – director al Centrului Cultural Media al Radio România și director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Cristina Andrei – director al Muzeului Naţional „George Enescu” din Bucureşti și Dorian Branea – director ICR Londra. Dezbaterea, care a fost moderată de James Jolly, redactor-şef al prestigioasei reviste britanice „The Gramophone”, face parte dintr-o serie mai amplă de manifestări dedicate lui George Enescu, intitulată “Luna Enescu la Londra”.

„Este foarte important pentru promovarea creației lui Enescu faptul că Simfonia a III-a va fi interpretată la Londra!, a punctat Noel Malcolm. Acesta a mai arătat, în intervenția sa, că George Enescu era un un spirit extraordinar de bogat, care a preluat foarte multe influențe muzicale, din muzica franceză și din cea germană, dar și din muzica folcorică. Unicitatea modului în care Enescu a integrat și a transpus sunetele de inspirație folclorică în compozițiile sale vine dintr-o trăire pură a sunetelor și a emoțiilor pe care le-a descoperit în copilărie. Era un om foarte generos și modest. Acesta este unul din motivele pentru care nu există multe înregistrări cu Enescu interpretându-și propriile compoziții: cânta adesea muzica altora, promovându-i, și lăsa la urmă muzica lui. A avut o reputație foarte bună în timpul vieții, tocmai datorită generozității, caracterului și a calităților sale artistice, a mai spus renumitul cercetător.

Oana Marinescu a prezentat publicului detalii despre Festivalul Enescu 2015 și despre felul în care cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România susține și promovează creația enesciană. „Marile spirite rămân pentru totdeauna alături de noi dacă alegem să le ținem vii. Identitatea Festivalului Enescu este construită pe identitatea lui George Enescu. Ne poziționăm la un nivel înalt pe plan internațional și aducem cele mai bune orchestre și cei mai renumiți interpreți, pentru că Enescu era recunoscut la nivel internațional. Promovăm muzica lui Enescu, provocând marile orchestre și marii interpreți să interpreteze creațiile sale, să le descopere și să le ducă mai departe, așa cum face acum, la Londra, London Philharmonic Orchestra. Promovam dialogul cultural și artistic, așa cum a făcut și Enescu prin influențele pe care le-a preluat în  creația sa: de aceea veți asculta artiști români și străini pe aceeași scenă și în aceleași concerte. Promovăm tinerii, așa cum și Enescu a susținut tinerii artiști și de aceea am dezvoltat Concursul Internațional, iar laureații sunt promovați pe scena Festivalului sau în alte mari evenimente culturale. Promovăm implicarea și generozitatea, prin intermediul Bucureștiului Creativ, așa cum și Enescu s-a implicat pentru binele comun.

Cristina Andrei a punctat faptul că George Enescu este în acest moment un model pentru români, datorită personalității, creativității și caracterului său, obiectele de la muzeul ce-i poartă numele vorbind despre complexitatea sa.

Oltea Șerban Pârâu a arătat legătura tradițională dintre Enescu și Radioul public, în condițiile în care această instituție a înregistrat de la început interpretări ale compozitorului. Din 2011, Radioul Public a început să pună pe piață înregistrările primelor ediții ale Festivalului, activitate care va continua și în acest an, a mai spus ea.

În cadrul ediției 2015 a Festivalului Enescu vor fi interpretate 20 de lucrări ale compozitorului român. Printre acestea, celebrul violonist David Garrett, care a doborât recordul de viteză la vioară – 13 note pe secundă – va interpreta pe scena Ateneului Român Balada pentru vioară şi orchestră de George Enescu. De asemenea, orchestra americană San Francisco Symphony, deținătoare a unui Pulitzer Prize for Music va interpreta o lucrare a compozitorului român.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.