Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Apel pentru Beirut: Copiii sufera traume majore

0

Apel pentru Beirut: Copiii suferă deja traume psihologice care necesită intervenție rapidă. Echipele Save the Children sunt pe teren.

 

București, 8 august – Deflagrațiile din Beirut, care au cauzat peste 100 de morți și mii de răniți, potrivit unui bilanț încă în dinamică, pot avea grave repercusiuni asupra sănătății psihice a copiilor. Mulți din ei suferă de anxietate, insomnie sau terori nocturne, avertizează Save the Children, ale cărei echipe acordă asistență umanitară urgentă la fața locului.

Susținerea bunăstării mentale a copiilor trebuie să fie o parte esențială a răspunsului la explozia care a devastat o bună parte din Beirut. Fără sprijin adecvat, copiii s-ar putea confruntă cu consecințe pe termen lung.

Salvați Copiii România se alătură apelului global de urgență și sprijină echipa locală din Beirut cu fonduri pentru că toți copiii afectați de explozie să aibă asistență  medicală de urgență, suport emoțional și protecție, acum când au cea mai mare nevoie.

Anne Sophie Dybdal, consilieră principală pentru protecția copilului Save the Children, a declarat: „Anxietate, probleme cu somnul, atacuri de teroare nocturnă – impactul asupra copiilor poate fi foarte profund. Un copil va încerca să înțeleagă ce s-a întâmplat și să se liniștească.”

Unii copii ar putea chiar să dezvolte sentimente de vinovăție, care pleacă de la ceea ce făceau în momentul în care s-a declanșat explozia:

„Aceștia ar fi în mare parte copii mai mici, care încă au un mod de gândire magică. Copiii mai mari pot avea sentimente de vinovăție legate părinți, de tristețe, mânie sau confuzie”, a adpugat Anne Sophie Dybdal.

Cercetătorii au descoperit că, la după 16 luni de la o explozie mare la un depozit de artificii din Danemarca, petrecută în 2004, copiii încă suferă efecte psihologice negative. Mai mult copiii mici (23%) decât cei mai mari (11%) însă tresar sau evită persoanele care le amintesc de evenimentul negativ.

Dybdal a continuat: „Acesta este un incident similar. Copiii nu își pot îndrepta furia către cineva. Acest lucru s-a întâmplat multor oameni – copiii trebuie să înțeleagă asta și să fie liniștiți, de exemplu spunând că medicii ajută oamenii. ”

După un incident major, copiii se vor simți mai în siguranță atunci când vor fi cu părinții sau cu oamenii în care au încredere, relevă studiile. Prin urmare, este crucial că copiii separați de părinții lor în explozie să fie reuniți de urgență cu ei. Pentru a ajută copiii să treacă peste un incident critic, este esențial că părinții să ofere informații și un sentiment de siguranță.

Mulți copii din Liban sunt deja supuși unui stres mare, deoarece țara a îndurat tulburări civile și prăbușire economică. O jumătate de milion de copii din zona mai mare a Beirutului au fost împinși într-o luptă pentru a supraviețui și, în unele cazuri, foame. „Copiii se confruntau deja cu niveluri ridicate de suferință din cauza COVID-19 și a carantinei”, a declarat Joy Abi Habib, specialist în sănătate  mintală pentru Salvați Copiii din Beirut: „Acum, explozia a avut un efect devastator asupra familiilor. Pentru copii, că și în cazul adulților, imaginile și amintirile vor reapărea pe neașteptate. După aceea, copiii ar putea dezvoltă simptome emoționale, comportamentale și chiar fizice..” Pentru a sprijini familiile afectate de explozie, Save the Children evaluează unde sunt cele mai mari nevoi pentru cei mai vulnerabili, cu accent pe bunăstarea lor psihologică. Save the Children  intenționează, de asemenea, să ajute la reunirea copiilor cu familiile lor, oferind hrană, igienă și adăpost. Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România a declarat: ”Solidaritatea în astfel de tragedii este o probă a umanității și nimeni nu poate întoarce privirea, pentru a se proteja doar pe sine. De aceea, mulțumim celor care deja s-au alăturat apelului și salutăm răspunsul dat de autoritățile române, care au decis  trimiterea unor ajutoare medicale în Liban”.

Persoanele fizice sau companiile pot dona online pe https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protecție/situații-de-urgență/explozia-de-la-beirut sau în contul Organizației Salvați Copiii: RO 15 RNCB 0071011434790005.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii: 30 de ani

De 30 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiză și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul  copilului.

În trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului.

Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilitățîi sociale a companiilor și a societății, în sens larg.

În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 30 de ani de activitate, peste 2.200.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.