I..AȘI în Trail​, ediția a patra, 14 aprilie 2019 – Bârnova, Iași

0
  • Primul concurs de trail running din Moldova extracarpatică

  • Prima competiție românească de trail running, din afara lanțului carpatic, certificată ITRA

  • Probabil cea mai “verde” competiție de alergare din România

I..AȘI în Trail​ – primul concurs de trail running din Moldova extracarpatică și, de asemenea, prima cursă românească de trail running (din afara lanțului carpatic), membră certificată ITRA și calificantă UTMB – este o competiție de alergare în natură, organizată de Asociația Mai Bine care se află la a patra ediție și va avea loc duminică, 14 aprilie 2019, pe poteci și drumuri forestiere din Pădurea Bârnova­-Repedea, din sudul Municipiului Iași.

Scopul concursului este de a aduce la cunoștință opiniei publice importanța protejării pădurii Bârnova-Repedea. Parte din vechii Codri ai Iașului, pădurea, una dintre cele mai întinse din afara arcului carpatic, prezintă un ecosistem cu mare biodiversitate recunoscută prin înființarea mai multor obiective specifice: “Zona a fost declarată sit de importantă comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România) și se întinde pe o suprafață de 12.216 hectare. Situl se suprapune ariei de protecție specială avifaunistică Pădurea Bârnova și include mai multe rezervații naturale: Locul fosilifer Dealul Repedea, Poiana cu Schit, Poieni­-Cărbunăriei și Pădurea Pietrosu”.

I..AȘI în Trail are o abordare de pionierat și prin faptul că este cea mai verde competiție de alergare din România. Una dintre principalele componente organizatorice este aceea de a diminua impactul negativ asupra mediului înconjurător prin activitățile pregătitoare și cele logistice din ziua concursului. Ne dăm silința să implementăm organic o serie de practici sustenabile fără a compromite confortul alergătorilor. Alegem cu atenție furnizorii, preferându-i pe cei locali care utilizează materii prime naturale și/sau reciclate, nu folosim pahare de unică folosință, oferim apă de izvor la stațiile de realimentare, servim în exclusivitate hrană vegetariană în farfurii comestibile, oferim premii și trofee câștigătorilor cât mai prietenoase cu mediul și medalii tuturor participanților realizate manual din materiale naturale, etc.

Competiția a suscitat interesul iubitorilor de natură încă de la prima ediție (300 concurenți). Pentru ultimele ediții, desfășurate în 2017 și 2018, am înregistrat noi succese, toate locurile de 400, respectiv 550 participanți pe care le-am alocat, fiind epuizate cu mult timp înainte de data startului. Pentru ediția a patra avem confirmați un număr de aproape 700 de participanți înscriși la una dintre probele Crosul Rezervației Repedea – 12,5 kilometri, Semimaratonul Pădurii Bârnova – 21,6 kilometri sau Maratonul Codrii Iașilor, 44,7 kilometri (maxim 100 participanți).

Am pregătit și două curse pe distanță scurtă pentru copii, pe segmentele de vârstă 5-7 și 7-12 ani. De la ora 10:15, imediat dupa start semimaraton, vom organiza o plimbare în natură pentru copii (vârsta între 7 și 12 ani) pentru observarea insectelor, animalelor/urmelor lor, identificare și cules de plante comestibile.

Pasionații de fotografie au ocazia să participe până pe 10 aprilie la concursul foto – Codrii Iașilor la una dintre următoarele categorii: Arbori remarcabili, Flora și fauna, Omul și natura. Se vor acorda premii iar juriul este format din: Sorin Onișor, Marius Petric, Dan Mirică și Raluca Ene. Codrii Iașilor este proaspăta inițiativă locală lansată prin intermediul competiției, care cu sloganul cunoaștem, prețuim, păstrăm de vrea a fi o pârghie pentru promovarea și conservarea pădurilor din jurul orașului.

Vă invităm să vă alăturați competiţiei-pionier de pe meleagurile noastre, cea care a pus Iaşul pe harta competiţiilor de profil, născută din pasiunea unor oameni pentru alergarea în natură şi din dragostea pentru natură.

Organizarea celei de-a patra ediției a fost posibilă cu sprijinul sponsorilor noștri -Amazon Iași, Transgor Logistik, Sussol și a partenerilor: Inpectoratul pentru Situații de Urgență, Direcția Silvică, Facultatea de Biologie și Facultatea de geografie și Geologie a Universității Al. I. Cuza din Iași, Clubul sportiv IA ȘI Urcă, Aventura Parc Hamak, Restaurantul Gramps, Asociația ,Hai pe Munte, CUIB, REDU, TopKineto, Vivertine, Dulce Plai, Iasi.Travel, Societatea Ornitologică Română, Wink, Iași Bike, Cercetașii României, Încotro, Webbing.

De asemenea, ediția a patra a competiției face parte din proiectul Asociației Mai bine B! The Change. Gândește global, Acționează Local. Acțiunea este co-finanțată prin proiectul There isn’t a PLANet B! – Strategii câștigătoare și acțiuni mici pentru impact mare asupra schimbărilor climatice” de Comisia Europeană prin programul DEAR și implementat în România de Asociatia Serviciul Apel.

Despre autor

avatar

Asociația Mai bine a fost fondată în 2009 în Iași cu scopul de a contribui la dezvoltarea durabilă locală, abordând toate cele trei dimensiuni ale acesteia: natura, societatea, economia. În prezent este cea mai activă organizație în domeniul ecologiei umane și urbane și o referință la nivel național în sfera economiei sociale

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.