Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Climb Again Hub – panouri de cățărat și cursuri de independență cu bastonul alb la Liceul Special Moldova din Iași

0

Asociația Climb Again și Kaufland România demarează proiectul ”Climb Again Hub”, prin care încurajează independența în rândul copiilor și tinerilor cu deficiențe de vedere din România, construind panouri de escaladă în sălile de sport ale tuturor celor 7 școli pentru deficienții de vedere din țară.

Elevii de la Liceul Special Moldova, din Târgu Frumos, au un panou de cățărat în sala de sport, iar ei se alătură elevilor cu deficiențe de vedere din București și Buzău, care au deja panouri Climb Again în incinta școlii. Pe lângă susținerea terapiei și incluziunii sociale cu ajutorul escaladei, Asociația Climb Again organizează cursuri de dezvoltare personală care implică folosirea bastonului alb ca instrument pentru o viață normală. Cursurile de independență sunt susținute de Răzvan Nedu și Alex Benchea, cei doi tineri sportivi cu deficiențe de vedere, afiliați clubului Climb Again, care au ajuns anul acesta pe Vârful Mont Blanc, la 4810 m.

Colaborarea cu școlile pentru copiii cu deficiențe de vedere a ajuns în acel nivel în care o întâlnire, două pe lună, la centrul din București, sunt prea puține. Copiii vor mai mult, vor să cațere, vor să experimenteze. Sub umbrela Climb Again Hub vrem să arătăm că incluziunea prin escaladă dă rezultate imediate, iar cursurile de dezvoltare personală care au la bază folosirea bastonului alb aduc independența. Copiii și tinerii devin mai siguri pe ei, găsesc soluții, se dezvoltă armonios, iar noi suntem aici să le arătăm cum se face”, susține cățărătorul și antrenorul Claudiu Miu, Președintele Asociației Climb Again.

Peretele de escaladă construit în sala de sport a Liceului Special Moldova are 4,3 metri înălțime, 6,25 metri lățime și 5 manșe de coardă, ceea ce înseamnă că se pot cățăra 5 copii simultan. A fost construit în 2 zile, iar căpitanul Lotului Național de Paraclimbing Răzvan Nedu, a fost cel care a montat și testat primele prize de cațărare. Zilele trecute a avut loc și primul antrenament oficial, alături de coordonatorii Climb Again, dar și de unul din profesorii coordonatori Gabriela Doru.

Escalada oferă posibilitatea elevilor cu deficiențe senzoriale de vedere să își dezvolte atât motricitatea generală, cât și motricitatea fină. Le oferă ocazia să își depășească limitele, să stabilească obiective, să își dezvolte curajul și să-și antreneze inițiativa. Peretele de escaladă reprezintă o reală resursă, în condițiile în care elevii petrec foarte mult timp în poziții vicioase pe parcursul orele la clasă și au nevoie de activitate fizică de calitate pentru o dezvoltare cât mai armonioasă. Peretele de escaladă completează baza noastră de resurse educaționale și contribuie la dezvoltarea abilităților de viață independentă a elevilor noștri, fapt pentru care suntem recunoscători.” Gabriela Doru

Prin demersul Climb Again Hub, Asociația Climb Again și Kaufland România vor construi panouri de cățărat în toate cele 7 școli speciale pentru deficienții de vedere din România. Doar la Buzău și Iași sunt peste 200 de beneficiari direcți – elevi și alte câteva sute de beneficiari colaterali, reprezentați de familii și profesori. Oficial, în România sunt aproape 2.800 de copii și tineri cu deficiențe de vedere, iar statistica spune că 9 din 10 dintre aceștia nu ies din casă neînsoțiți.

Conform celor 4 studii de impact realizate de Asociația Climb Again, înainte și după fiecare ediție de festival de cățărat organizată pentru elevii nevăzători din toată țara, a reieșit faptul că după ce au urcat pe peretele de escaladă 94% dintre copiii cu deficiență de vedere devin mai independenți și siguri că pot face lucruri singuri, fără ajutorul celor din jur. Datorită demersurilor de incluziune prin escaladă și terapie prin joacă, copiii cu deficiențe de vedere spun că se pot îmbrăca singuri, sunt capabili și doritori să își ajute părinții în gospodărie (în proporție de 65%) și chiar să își pregătească singuri ceva de mâncare (40%).

Despre Climb Again

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă și Comitetul Paralimpic Roman. Încă din 2014, Climb Again, schimbă fundamental viața copiilor și a tinerilor cu nevoi speciale și îi ajută să se integreze în societate, să își recapete independența și să trăiască pe cont propriu. Climb Again a ajuns la peste 1.750 de beneficiari direcți și peste 5,000 beneficiari indirecți, iar în 2018 a deschis primul centru de terapie prin escaladă din Europa.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 135 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro

Kaufland angajează persoane cu dizabilități la nivel național. Cei interesați pot aplica online, pe cariere.kaufland.ro – unde este disponibilă lista posturilor vacante, prin e-mail la cariere@kaufland.ro sau la numărul de telefon 021.9132.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.