Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cele mai frecvente, dar și cele mai noi adicții din România vor fi abordate de specialiști de renume la conferința „Abordarea transdisciplinară a adicțiilor”

0

Cele mai frecvente, dar și cele mai noi adicții din România vor fi abordate de specialiști de renume la conferința „Abordarea transdisciplinară a adicțiilor” (Iași, 20-22 aprilie 2018)

București, 03 aprilie 2018 – Prima ediție a Conferinței cu participare internațională „Abordarea transdisciplinară a adicțiilor”, dedicată celor mai noi abordări terapeutice ale adicțiilor, dar și metodelor de destigmatizare a adicțiilor în percepția socială, se va desfășura la Iași, în perioada 20-22 aprilie a.c., la Palatul Culturii. Agenda evenimentului va include prezentări și dezbateri dedicate atât celor mai frecvente adicții conform statisticilor mondiale (adicția la alcool, droguri, jocuri de noroc, tutun, internet, pornografie), care plasează România pe locuri fruntașe, cât și unor adicții de dată mai recentă, incluse în statisticile oficiale (adicția la tehnologie și Sindromul selfie, adicția alimentară, adicția la medicamente, adicția la opioide în îngrijirile paleative).

Conferința, organizată de Bridging Eastern and Western Psychiatry Romania, va fi consacrată dialogului profesioniștilor din mai multe domenii, psihiatri, psihologi, medici de diferite specialități, în vederea discutării problemelor complexe, transdisciplinare legate de dependență, care sunt insuficient dezbătute de specialiști și puțin adresate ca tratament, în țara noastră. Evenimentul vizează crearea unei retele de profesioniști care să colaboreze concret pentru identificarea pașilor de tratament în dependență și a structurilor din România care oferă tratament.

Printre cele mai frecvent întâlnite adicții din România se numără: adicția de alcool, adicția la droguri, adicția la jocurile de noroc. În prezent în România, conform statisticilor, consumul de droguri, cu predilecție consumul de canabis și de etnobotanice, apare frecvent la persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani. Tot referitor la această categorie de vârstă a crescut și numărul persoanelor diagnosticate cu dependență de alcool și dependență de jocuri de noroc.

 

Referitor la adicția la alcool, România cunoaște o ascensiune dramatică, conform statisticilor OMS ea ocupă locul 5 la nivel mondial cu un model de consum excesiv de alcool. Aproximativ 4% din deficitul speranței de viață la femei și 18% la bărbații din România se datorează consumului abuziv de alcool. Numărul persoanelor dependente de jocuri de noroc este, de asemenea, în creștere proporțională cu creșterea numărului sălilor de jocuri. Dependența de jocuri de noroc este în sine o tulburare legată de controlul impulsurilor. Un studiu din 2016 al GfK România, realizat la comanda patronatelor din industria jocurilor, vorbește despre 98.000 de dependenți de jocuri de noroc, la o populație de sub 20 de milioane.

Una dintre marile provocări ale dependenței este sentimentul de vinovăție extrem de puternic pe care îl are persoana dependentă, care va duce chiar la blocaj mental dacă se continuă atitudinea de stigmatizare din partea familiei. Din nefericire, componenta cel mai greu de tratat pentru dependent este componenta psihologică, pentru că apar modificări psihice puternice. După ce se termină perioada de detoxifiere, este necesar ca persoana cu dependență să înțeleagă ce s-a întâmplat cu ea la nivel emoțional, drumul parcurs până la dependență și momentul în care se află”, remarcă psihoterapeutul Alina Ciupercovici de la Clinica ALIAT Suceava, co-organizator al conferinței.

Printre prezentările anunțate în cadrul conferinței dedicate celor mai frecvente, dar și celor mai recente adicții se numără: Dr. Ovidiu Alexinschi – Abordarea sistemică a problemelor alcool-corelate și complexe, Dr. Eugen Hriscu – Intervenții de tip e-health în abuzul și dependența de alcool, Aplicația AlcoHelp, Dr. Irina Bălănuță – Lecții pe care le-am învățat – detox în adicția etanolică și la etnobotanice, Șef Lucrări Dr. Vlad Poroch – Mituri ale utilizării morfinei în practica îngrijirilor paleative, Dr. Ph. Valentin Oprea, Dr. Mihail Oprea, Dr. Ph. Diana Guranda, Dr. Ecaterina Ojog – Factorii de risc în consumul de droguri la adolescenți, Dr. Sorin Pletea – Dependența de tehnologie – aspecte clinice și baze neurochimice, Dr. Irina Franciuc– Comportamentul adictiv și abuzul de medicamente – O nouă abordare în practică și cabinetul medicului de familie, Prof. dr. Florin Mitu, Dr. Alexandra Mastaleru, Dr. Maria Magdalena Leon-Constantin – Efectele adicției la fumat în bolile cardiovasculare, Dr. Elena Alina Roșca, Dr. Călin Brîncuș – Modele ale jocului patologic de noroc, Conf. Dr. Ana Ciubara – Noi tendințe în adictologie: sindromul Selfie etc.

Panelul internațional va include două State-of-the-art lecture dedicate, de asemenea, celor mai frecvente adicții, susținute de Prof. Dr. Francesco Piani – ‘Community-welfare approach for alcohol related problems”, respectiv Dr. Helge Kolstad – “A cultural and ecological approach to substance-related disease”.

Conferința „Abordarea transdisciplinară a adicțiilor” are ca demers principal orientarea către om în totalitatea lui, către nevoile sale de recuperare, către valorizarea resurselor restante sau latente, surprinse în contextul vieții dependentului cu toate fațetele funcționării zilnice – emoțional, socio-familial, comportamental, cognitiv, fizic, profesional. Conform organizatorilor, profesioniștii vor dobândi cunoștințe concrete în problematica adicțiilor și vor pleca cu metode practice de intervenție învățate la workshop-urile incluse în program.

Mai multe detalii despre eveniment și condițiile de înscriere sunt disponibile pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/BridgingPsychiatryRomania/ .

Despre ALIAT Suceava:

Clinica ALIAT Suceava face parte din rețeaua de clinici ALIAT – o asociaţie de profesionişti în domeniul sănătăţii mintale, formată din psihiatri, psihologi, psihoterapeuţi, asistenţi sociali şi asistenţi medicali. Fondată în 1993, Asociaţia ALIAT este una din primele organizaţii profesionale care activează în domeniul adicţiilor, prin dezvoltarea de programe la nivel naţional pentru prevenirea şi tratamentul dependenţelor. În 2014 a devenit clinică de sine stătătoare, dezvoltându-se într-o reţea naţională prin înfiinţarea a încă 6 clinici în ţară, în Constanța, Brașov, Suceava, București.

ALIAT Suceava este organizată în regim ambulatoriu și în regim rezidențial, fiind un exemplu de bune practici europene în domeniu cu potenţial de dezvoltare. Clinica aplică un model integrat de terapie a adicțiilor în vederea unei recuperări optime pe termen lung.

www.clinica-aliat-suceava.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.