Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Atelierele FILIT pentru traducători

0

Până pe data de 7 septembrie 2018, la Ipotești se desfășoară Atelierele FILIT pentru traducători, program cultural aflat la cea de-a IV-a ediție. Dezvoltat de Muzeul Național al Literaturii Române Iaşi şi sprijinit de Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, programul facilitează un cadru de întâlnire şi comunicare profesională pentru traducători din limba română într-o limbă străină.

La Ateliere vor lua parte traducătorii Vanina Bozhikova (Bulgaria), Angela Bratsou (Grecia), Jan Cornelius (Germania), Anna Heinz (Germania), Rik Kiessling (Germania), Fernando Klabin (Brazilia), Joanna Kornas-Warwas, (Polonia), Gabriella Koszta (Ungaria), Alexey Kubanov (Kazahstan), Monica Manolachi (România, limba engleză), Monica Moroșanu (România, limba engleză), Edith Negulici (România, limba engleză), Bartosz Radomski (Polonia), Suwara Magdalena (Polonia). Lor li se alătură și traducători aflați în România, în rezidență FILIT: Carla Baricz (SUA) și Antonia Escandell Tur (Spania).

Participanţii vor fi cazaţi la popasul turistic „Floare Albastră”, construit în apropierea casei memoriale „Mihai Eminescu” şi a bisericuţei familiei Eminovici, având ca obligaţie să traducă un număr de zece pagini din lucrările unui autor român și poemul „Floare de tei” de Mihai Eminescu. Traducătorii vor participa la mese rotunde, conferințe și vor lucra în grupe sau individual, contribuind cu propuneri de strategii pentru promovarea literaturii române pe piețe internaționale. Vineri, 31 august, va avea loc și o masă rotundă consacrată traducerii literare de Ziua Limbii Române.

Programul Atelierele FILIT pentru traducători se aliniază celorlalte două iniţiative ale MNLR Iaşi și ale Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași care susţin creaţia contemporană şi promovarea internaţională a patrimoniului: Rezidenţele FILIT pentru autori români şi Rezidenţele FILIT pentru traducători străini.

Partenerii ediției a treia a programului „Atelierele FILIT pentru traducători” sunt Institutul Francez Iași, Europe Direct Botoșani și Editura Polirom.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.