Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociaţia Alternative Sociale contribuie la reformarea serviciilor sociale din Republica Moldova

0

Asociaţia Alternative Sociale împreună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi şi Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineri „Făclia” din Ungheni, Republica Moldova anunţă încheierea proiectului Colaborare transfrontalieră în domeniul serviciilor sociale.

În cadrul proiectului, Asociaţia Alternative Sociale şi Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului au primit vizitele a 15 reprezentanţi ai serviciilor sociale din Ungheni, Călăraşi şi Făleşti într-un schimb de experienţă care a permis cunoaşterea modului de funcţionare, dar şi a dificultăţilor întâmpinate şi a soluţiilor identificate de profesionişti în managementul centrelor rezidenţiale destinate persoanelor adulte şi copiilor. Au fost vizitate mai multe centre din zona Moldovei precum Centrul de Îngrijire și Asistență Hîrlău, Centrul de formare REVIS Hîrlău, Centrul pentru copilul care a săvârșit o faptă penală și nu răspunde penal Targu Frumos, Centrul social pentru ocrotirea femeilor victime ale violenței domestice, Centrul de primire în regim de urgență și copiii străzii și Centrul de zi pentru resocializarea copiilor predelincvenți și delincvenți proveniți din familii defavorizate din Iași.

Schimbul de experienţă a continuat în cadrul unui workshop organizat în Iași, unde au fost discutate trei teme principale: managementul serviciilor sociale, colaborarea inter-instituţională şi echipele multi-disciplinare şi rolul acestora în serviciile de asistenţă socială. Workshop-ul s-a încheiat cu un schimb de cărţi de vizita între reprezentanţii serviciilor sociale din cele două ţări, care să permită continuarea colaborării şi după încheierea proiectului.

În cadrul unui Traning of Trainers (TOT), specialiștii din Iasi au format 20 de profesioniști în domeniul serviciilor sociale din Ungheni, Călăraşi şi Făleşti în ceea ce priveşte metodologia de lucru cu copilul abuzat, consecinţele migraţiei pentru muncă asupra copilului şi traficul de persoane. Participanții formați au susţinut seminarii de formare cu colegii lor din cele trei raioane. Astfel, în urma acestui proiect, 65 de lucrători în serviciile sociale din Republica Moldova și-au îmbunătătit abilitățile de lucru.

Această colaborare s-a materializat în editarea unei metodologii de lucru şi bune practici în domeniul serviciilor sociale care va fi distribuită instituţiilor de profil din Republica Moldova.

Proiectul a fost finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013. Bugetul proiectului este de 142.175, 00 euro (583.415,11 lei), din care 127.957,50 euro (525.073,60 lei) reprezintă contribuţia Uniunii Europene şi 14.217,50 euro (58.341,51 lei) reprezintă contribuţia Asociaţiei Alternative Sociale şi a Asociaţiei Obşteşti pentru Copii şi Tineri „Făclia”.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.