Sărbătorim inițiative civice din Colinele Transilvaniei și evoluția proiectului PACT2020

0

Sărbătoarea Răbarbărului, acum la a noua ediție, este un exemplu bun al unui eveniment născut din comunitate pentru comunitate. Creat de Asociației Vecinătatea Femeilor din Saschiz, o inițiativă civică menită să susțină drepturile și interesele femeilor şi familiilor din mediul rural pe plan local și microregional, evenimentul reunește comunitatea sub umbrela gastronomiei, echității și multiculturalității.

Cu ocazia acestei zile festive care a avut loc pe 7 mai în Saschiz echipa proiectului  PACT2020: „Colinele Transilvaniei – Model de parteneriat activ pentru o dezvoltare durabila” a avut plăcerea de a interacționa cu fondatoarele Asociației Vecinătății din Saschiz, cu oamenii din comunitate care s-au prezentat dornici în a-și promova localitatea și membri din presă.  

Proiectul este derulat de Asociația WWF România, în parteneriat cu Asociația Mioritics și Mihai Eminescu Trust cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a transfera către comunitățile locale din Colinele Transilvaniei cunoștințe și experiență despre sisteme de bună guvernanță, prin intermediul creării unei rețele de mentori și de lideri comunitari care va răspunde în timp real nevoilor identificate local.

Ziua a fost presărată cu momente cheie precum prezentarea realizată de Mihaela Frățilă, Specialist în Dezvoltare Comunități, WWF România, despre interacțiunea cu diverse inițiative civice și cetățeni activi din cele 10 comunități cu care lucrăm în Podișul Hârtibaciului.

„Am cules exemple de comunități active care se află în diverse stadii de implicare și responsabilizare a cetățenilor, de la idei abia puse în practică la ani de colaborare între cetățeni și autoritățile locale. Acestea au fost puse în pagină alături de explicații simple și motivante despre ce înseamnă o comunitate sustenabilă. Colecția de inițiative civice este utilizată în discuțiile pe care le avem cu oamenii din Colinele Transilvaniei și pot fi modele de urmat la nivel regional, dar și național”, ne spune Mihaela.

Platforma Colinele Transilvaniei reunește 11 asociații și grupuri de acțiune locală cu scopul de a promova și sprijini dezvolvarea durabilă în aceasta valoroasă regiune din punct de vedere cultural și natural. Prin proiectul PACT2020 platforma se consolidează ca un pilon important în procesul de luare a deciziilor la nivel regional și pentru a aduce beneficii comunităților și naturii din Colinele Transilvaniei.

„Lucrând împreună, atât de mulți oameni cu experiență și cu sufletul deschis, reușim să fim acolo unde chiar este nevoie de noi. Ascultăm oamenii și mergem în comunități unde discutăm despre problemele lor la fața locului. Acum, spre exemplu, adunăm informații despre infrastructură, echitate, mediu curat, servicii, economie, cooperare comunitară, care vor fi utilizate concret în pasul următor al proiectului”, spune Luminița Tanasie, Specialist Comunicare și Educație, Asociația Mioritics. 

Înainte de a ne delecta cu plăcintele cu răbarbăr am ascultat-o cu interes pe Ursula Radu Fernolend, reprezentantul partenerilor noștri de la Fundația Mihai Eminescu Trust care a vorbit despre procesul de informare și educare pe care îl vor urma cele 150 de persoane din cele 10 comunități din județele Brașov, Sibiu și Mureș în etapa următoare a proiectului PACT2020.

„Procesele prin care cetățenii pot asigura un sistem de bună guvernanță locală pentru o dezvoltare durabilă sunt, din păcate, neclare sau neștiute, iar noi încercăm să le oferim toate informațiile necesare pentru a înlesni procesul birocratic și facilita activități lucrative în comunitate”, ne informează Ursula Radu Fernolend. „Cum formulez o petiție? Cum pot oamenii și autoritățile locale să răspundă împreună nevoilor comunității? Cum păstrez valorile tradiționale și naturale, dar evoluez și îmi creez un trai bun? Sunt întrebări valide și punctul de plecare, iar noi credem că parcursul va fi unul util și frumos care să ne lege între noi și de locul acesta unic în lume.” adaugă Ursula.

Prin proiectul PACT2020 punem încă o cărămidă în eco-destinația Colinele Transilvaniei care poate prospera doar dacă piesele acestui puzzle se unesc în armonie, mai exact, dacă oamenii înțeleg cum se pot organiza, coopera pentru a clădi un prezent și un viitor sănătos și prosper în armonie cu natura.

Despre Colinele Transilvaniei

Destinația Colinele Transilvaniei / Transylvanian Highlands include 7 situri (de interes național și Natura 2000), fiind a doua arie protejată din ţară, ca mărime, după rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Destinaţia e mărginită de localitățile Sibiu, Braşov, Făgăraş, Rupea, Sighişoara şi Mediaş, desfăşurându-se în jurul văilor Hartibaciului, Târnavei Mari și a Oltului. Însumează 267.438 ha și 90.000 de locuitori, în 44 de comune, din 3 judeţe (Sibiu, Mureș și Brașov).

Destinaţia este asociată cu peisajul medieval mozaicat, cu dealuri şi coline înalte, văi însoţite de terase şi lunci, sate multiculturale, cetăți și biserici fortificate, unele monumente UNESCO. Pădurile de stejari seculari şi gorun sunt iconice, iar pajiștile și fânețele au înaltă valoare naturală (HNV), favorizate de păstrarea metodelor tradiţionale de paşunat şi de întoarcere a fânului. Colinele Transilvaniei este o destinaţie activă, cu o reţea de 500 de km de trasee de drumeție și bicicletă, ce poartă vizitatorii prin peste 60 de localități. Turiştii pot încerca vizite la ateliere meşteşugăreşti, producători sau puncte gastronomice locale. Mai multe informații pe https://www.colinele-transilvaniei.ro/

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Despre Asociația Mioritics

Asociaţia Mioritics este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit fondată în anul 2004 având ca misiune protejarea şi promovarea patrimoniului cultural şi natural, dezvoltarea ecoturismului şi turismului cultural din România. Mai multe detalii la www.mioritics.ro

Despre Mihai Eminescu Trust

Mihai Eminescu Trust are o experiență de peste 20 de ani în revitalizarea și revigorarea comunităților, a patrimoniului cultural și natural transilvănean și a implementat până în prezent peste 1300 de proiecte de dezvoltare comunitară, restaurare și reabilitare, agricultură și reîmpădurire, educație non-formală pentru copii și cursuri de instruire profesională pentru adulți. Mai multe detalii la www.mihaieminescutrust.ro

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

foto_ Cosmin Dumitrache

Despre autor

avatar

Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.