Mii de pungi de plastic transformate în artă vor fi expuse la Rezidența9

0

Expoziția One Minute Older va include și instalații de sunet care explorează prezența plasticului în existența umană. Lucrările sunt realizate de artiștii Gheorghe Iosif / dyslex, Andrei Predescu, Manu Ștefan, Toma Ștefănescu și Anca Țintea.

Vernisajul expoziției face parte din programul Noaptea Albă a Galeriilor NAG#16, spațiul din I.L. Caragiale 32 fiind deschis vineri până la miezul nopții.

Proiectul One Minute Older propune o perspectivă artistică asupra sustenabilității, dar și asupra consumului de resurse și ne invită să ne imaginăm un scenariu poetico-apocaliptic în care suntem înghițiți de masa de plastic pe care o adunăm  fiecare dintre noi în jur, o simulare – manifest a unei posibile vieți acaparate  și sufocate în care contemplăm frumusețea unei pungi care plutește în aer.  Proiectul aduce prin numele său un omagiu unei capodopere cinematografice realizate la începutul acestui  mileniu Ten Minutes Older, un film unic în istoria cinematografiei despre un  subiect universal: Timpul.

Pe lângă expoziția care va putea fi vizitată până pe 20 octombrie, proiectul include alte două secțiuni: One Minute Older Talks – care va reuni experți din diferite domenii și va explora modul în care aceștia se raportează la tema sustenabilității, dar și One Minute Older Films, o selecție de filme despre posibile soluții la problemele de mediu cu care se confruntă țări din Africa sau America Centrală.  Mai multe detalii vor fi anunțate curând pe canalele Rezidenței9.

Participanții la evenimentele One Minute Older sunt încurajați să semneze o petiție lansată de Climate of Change, un consorțiu din care fac parte organizații din 23 de țări europene. Această petiție le cere liderilor europeni acțiuni urgente în ceea ce privește protecția mediului înconjurător și își propune să adune peste 100.000 de semnături până în noiembrie 2022 când va avea loc Conference of the Parties al Națiunilor Unite (COP27) în Egipt. E un moment vital, în care liderii tuturor țărilor prezente pot aborda într-un mod inteligent criza climatică și pot pune bazele unei justiții climatice globale. Semnăturile vor fi înmânate președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la COP27.

Proiectul One Minute Older este inițiat de Fundația9 și Rezidența9 și este câștigător al unui grant din partea programului Climate of Change, program european girat de un consorțiu care reunește 23 țări și 26 de organizații partenere și finanțat prin Programul de educație și conștientizare pentru dezvoltare al Comisiei Europene (DEAR).

Parteneri: I.N.C.D.T.P. – Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie București, Urban S.A., InfoDeșeuri, Viitor Plus, Harta Reciclării, Străzi Deschise, Eforie Colorat.

Rezidența9 este un centru de cultură contemporană creat de BRD – Groupe Société Générale, într-o clădire declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 32. În prezent, împreună cu Fundația9, echipa Rezidenței9 dezvoltă programe în acest spațiu unde gânditorii și creatorii relevanți se întâlnesc cu publicul și folosesc artele, cultura și dialogul pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.