București, 29 noiembrie. Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a organizat weekendul acesta al doilea training din cadrul proiectului „Sprijin pentru refugiații ucraineni prin intermediul mass-mediei”, o inițiativă UNESCO, finanțată de Guvernul Japoniei. 14 jurnaliști din redacțiile RTT Brașov, Intermedia (Suceava, Botoșani, Neamț), Euronews România și Plus TV Maramureș au participat la eveniment, pentru a își îmbunătăți modul în care relatează despre subiectele sensibile, folosind tehnicile jurnalismului constructiv.
Jurnalismul constructiv prezintă faptele, dar și nuanțele și contextul, facilitează dezbateri prin conectarea oamenilor dintr-o comunitatea și aduce echilibru în modul în care un subiect este perceput de opinia publică. Acest tip de jurnalism este axat pe soluții și exemple de bune practici și este orientat către viitorul unei societăți.
Noțiunile teoretice au fost prezentate de trainerii evenimentului, Ulrik Haagerup, fost director de știri la Danish Broadcasting Corporation și fondator al Constructive Institute, și Mona Dîrțu, trainer și jurnalist cu peste 20 de ani de experiență. Ei au lucrat timp de două zile cu jurnaliștii incluși în program pentru a găsi metode prin care principiile jurnalismului constructiv pot fi puse în practică în relatările despre refugiații ucraineni, indiferent dacă acestea sunt create pentru publicul din România sau pentru refugiați.
Jurnalismul constructiv înseamnă că media prezintă problemele, dar facilitează și discuția în comunitate, despre soluțiile posibile. „Cred în continuare în jurnalismul care merge mână în mână cu responsabilitatea socială. Cu ce rămân eu de aici este ideea că trebuie să continuăm să fim prietenii comunității, împreună să identificăm problemele și să găsim soluții”, a spus Adriana Dascălu, jurnalistă la Intermedia, la finalul trainingului.
Jurnaliștii pot contribui la dezbateri constructive, care să aducă împreună comunitățile, evitând polarizarea publicului „Acum când sunt atâtea scandaluri și se incită atât de mult la ură și la dezbinare, de noi depinde foarte mult ceea ce putem face. Putem schimba perspectiva, chiar dacă pornim de la nivel local, pentru că noi ne adresăm comunității și putem schimba mentalități și atitudini nu doar prin agresivitate și dezbateri scandaloase”, a spus Mica Șvab, redactor-șef al redacției Plus TV Maramureș.
Iar în aceste dezbateri, faptele trebuie prezentate însoțite de context. „Mă gândesc la comunitate și la presă ca un cerc perfect”, a punctat Ștefania Chirciu, editor la Euronews România.
Jurnalista Mona Dîrțu a discutat cu participanții despre modul în care presa din România și autoritățile comunică despre refugiații ucraineni, majoritatea știrilor fiind despre ce fac românii pentru refugiați și nu despre problemele sau dificultățile cu care aceștia se confruntă. Participanții au apreciat schimbul de experiențe cu Dîrțu, povestind despre dificultățile pe care le-au întâlnit până acum. „Este o întâlnire benefică și prin schimbul de experiență între noi,ca jurnaliști, care ne poate ajuta să construim în continuare”, a spus Anca Sigmirean, administrator al RTT Brașov.
„Ajutorul dat de UNESCO și finanțat de Ambasada Japoniei este esențial într-un moment în care presa românească, și nu doar, nu mai are bani, nu mai are timp, nu mai are răgazul să-și mai pună întrebări, să mai învețe. Iar accesul la specialiști, care îi ajută să își pună din nou întrebări pentru a oferi produse mai bune, este mai mult decât necesar”, a spus Bianca Oanea, manager de proiect de la Centrul pentru Jurnalism Independent.
CJI va continua să lucreze pentru încă două luni cu cele patru redacții prin sesiunile săptămânale de mentorat oferite fiecărei echipe de jurnaliști incluse în proiect, care relatează despre refugiați.
Proiectul „Sprijin pentru refugiații din Ucraina prin intermediul mass-media”, realizat de CJI și finanțat de Guvernul Japoniei, este o inițiativă a UNESCO dezvoltată în cadrul Planului regional de răspuns la situația refugiaților din Ucraina, coordonat de UNHCR.
Despre Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Centrul pentru Jurnalism Independent este o organizație non-guvernamentală activă de peste 29 de ani în protejarea democrației și a celor care cred în valorile sale. CJI activează în slujba libertății de exprimare și a educației. Peste 15.000 de profesioniști media, 4.500 de profesori și 100.000 de elevi au trecut pragul CJI de-a lungul timpului.