Proiectul Career Day își continuă misiunea de a ghida viitorul profesional al elevilor din România

0

Proiectul „Career Day”,  inițiat de Asociația Business Service Leaders (ABSL) în colaborare cu Asociația Școala de Valori,  își propune să faciliteze interacțiunea dintre elevi și experți din diverse domenii de activitate, oferindu-le astfel posibilitatea de a explora diferite perspective asupra carierelor existente în sectorul de business services, și nu numai, de a înțelege mai bine cerințele unor viitoare locuri de muncă și de a dobândi cunoștințe și informații practice. „Career Day” se adresează elevilor de liceu, clasele a XI-a și a XII-a, aflați într-o etapă de planificare a traseului academic și/sau profesional, dar și elevilor de clasa a VIII-a care se pregătesc pentru admiterea la liceu.

În cadrul ediției din acest an, elevii din București, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov au posibilitatea de a fi implicați în proiect. Structura fiecărei sesiuni„Career Day” cuprinde două componente: una de  storytelling cu experți din diverse domenii de activitate și  una axată pe dialog & networking cu experții participanți.

În acest început de an, au fost derulate două sesiuni din cadrul proiectului „Career Day”, la Colegiul Național „Iulia Hașdeu” și la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din București, unde aproximativ 100 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a au participat la evenimente care au oferit o perspectivă reală privind domeniile de activitate și oportunitățile existente pe piața muncii. La Colegiul Național „Iulia Hașdeu”, profesioniștii prezenți în cadrul sesiunii au  dialogat cu cei peste 50 de elevi prezenți despre perspectivele pieței muncii la început de carieră și despre provocările profesionale pe care le pot întâlni.

La Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, cei 50 de elevi prezenți au luat parte la o sesiune interactivă axată pe alternativele de carieră și pe pregătirea tinerilor pentru intrarea pe piața muncii. Profesioniștii i-au încurajat pe elevii prezenți să pună întrebări, iar prin intermediul interacțiunilor, aceștia au înțeles importanța planificării carierei, a dezvoltării abilităților personale și a adaptabilității în evoluția profesională.

Mihaela Bochiu, profesor de Limba și literatura română la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, a oferit o perspectivă asupra evenimentului:„Mi-a întâmpinat așteptările. Anticipam o abordare diferită față de tiparele vechilor proiecte, unde accentul era pus pe „să vedem ce obiective avem și cum le putem îndeplini”. A fost o chestie care a curs atât de natural și de simplu, ceea ce mă întoarce la un vechi principiu pedagogic, în care eu cred, că până la urmă, mesajul clar, simplu transmis și cumva cu suport emoțional, clar ajunge la orice copil de orice vârstă.”

Mario-Andrei Caplan, elev în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, a împărtășit și el din experiența sa: „A fost o activitate interesantă unde a fost interacțiune între invitați și copii ceea ce, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie în toate liceele pentru că fiecare elev are nevoie de o astfel de educație care să-l învețe despre ce poate să facă cu viitorul lui, de a-l învăța să-și realizeze visele, de a nu se da bătut. ”

În 2023, proiectul a reunit peste o sută de elevi și 8 profesioniști cu o vastă expertiză,  care au participat activ la cele două sesiuni organizate la Colegiul Național „Spiru Haret” și Liceul  Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu” din București,  având oportunitatea de a  discuta despre tendințele și provocările de pe piața muncii.

„La Școala de Valori credem cu tărie în importanța întâlnirilor dintre mediul școlar și mediul de afaceri, astfel alături de ABSL, ne-am propus să ducem la clasă persoane cu experiență care pentru câteva ore să poarte un dialog cu elevii despre carieră și piața muncii. În lumea în care trăim, informațiile sunt la tot pasul, am constatat totuși că este important să aducem în prim plan și povești, pentru că acestea pot aduce inspirație și produc momente de aha în mintea tinerilor. Ne dorim ca prin astfel de întâlniri să le dăm încredere tinerilor să-și pună întrebări despre viitor și să fie cât mai curioși înțelegând că alături de oamenii din jurul lor își pot clarifica planurile educaționale și de carieră” (Dragoș Belduganu, manager colaborări instituționale și internaționale în cadrul asociației Școala de Valori).

„Credem în puterea dialogului și a împărtășirii de experiențe pentru a alimenta curajul, aspirațiile și potențialul profesional al generațiilor actuale. Proiectul „Career Day” ne ajută să ne extindem intervenția către tinerii din licee după ce timp de 11 ani ne-am concentrat pe adaptarea mediul universitar la nevoile celui de business. Rețeaua și expertiza Școlii de Valori în ceea ce privește sistemul educațional din România, împletită cu expertiza ABSL în zona de business, face ca un pilot de succes în 2023 să se transforme în 2024 într-un program ce va avea impact asupra a 1000 de elevi din 50 de școli și licee, aflați în ani terminali.” (Adrian Baron, Vicepreședinte ABSL)

Profesorii și directorii își pot susține elevii în alegerea unei cariere potrivite după finalizarea studiilor prin înscriere în cadrul proiectului „Career Day” AICI.  Companiile care fac parte din industria de Business Services și  care își doresc să  se implice în sesiunile din cadrul „Career Day”,  pot trimite o solicitare la adresa absl@absl.ro .

Descriere ABSL

Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL) este cea mai importantă organizație care reprezintă sectorul de business services, adunând în componența sa peste 80 de companii care își desfășoară activitatea în domenii precum Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO), Research and Development (R&D).

Activitatea ABSL este structurată pe mai multe puncte cheie – organizarea de evenimente de schimb de bune practici și networking (de relaționare), realizarea de studii și ghiduri, promovarea României în relația cu investitorii, organizarea de proiecte educaționale, relații guvernamentale. Mai multe informații despre evenimentele, proiectele și activitățile desfășurate de Asociația Business Service Leaders (ABSL), pot fi găsite accesând paginile de Facebook și LinkedIn.

Descriere Școala de Valori

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală și non-profit, înființată în 2009, care oferă tinerilor și profesorilor din mediul preuniversitar experiențe de dezvățare a convingerilor și comportamentelor disfuncționale și reînvățarea unor noțiuni care pun accentul pe identificarea potențialului individual, dezvoltarea competențelor pentru viață și creșterea abilității de a lucra colaborativ, multidisciplinar și multigenerațional pentru a transforma societatea actuală într-una centrată pe valori sănătoase.

Din 2010 până în 2023, este vorba despre 164.234 de tineri și 11.916 profesori. Găsiți mai multe informații despre Școala de Valori pe pagina de Facebook, Instagram, TikTok și Linkedin, dar și pe Youtube .

Despre autor

avatar

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală apărută în 2009 ca urmare a unei idei îndrăznețe a mai multor tineri întreprinzători. În toate ”viitorurile posibile”, vor avea succes aceia care își explorează potențialul și învață să se auto-depășească, colaborează cu celelalte generații și caută activ oportunități astfel încât să contribuie la transformarea societății, oferind bunăstare generațiilor prezente și viitoare. Misiunea Școlii de Valori este aceea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor lor vieți, fiind singura asociație din România care implementează în programele sale educația centrată pe valori. Acest model educațional implică dezvoltarea de competențe împărțite pe patru arii: dezvoltarea caracterului, explorarea personalității, implicare civică și well-being. Școala de Valori dezvoltă patru programe educaționale naționale: Adoptă un Liceu, Excepționalii, Laboratorul de Cariere și Arcademia prin care contribuie activ la dezvoltarea educației din România, oferind cunoaștere și îndrumare adolescenților, tinerilor și profesorilor.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.