Mestesugari romi traditionali au facut un kit al Omului de Zapada!

0

KITUL OMULUI DE ZĂPADĂ Romano ButiQ

Cei mai pricepuți meșteșugari romi tradiționali și-au unit forțele în cadrul Romano ButiQ pentru a crea produse unice, punând laolaltă îndemânarea dobândită în sute de ani de experiență. Primul dintre produsele create de aceștia este Kitul Omului de Zăpadă – 2 ochi, un nas, o gură, 5 nasturi, un fular și o pălărie din tablă – necesare pentru ridicarea unui semeț om de zăpadă!  Poți primi elementele din lemn pictate sau simple, ca tu să le colorezi asa cum poftești.

Ochii, nasul, gura, nasturii și mătura au fost manufacturate cu atenție de către meșteșugari în lemn din localitățile Ciocănari și Băbeni, fularele au fost realizate de către croitorese din București, iar pălăriile de către gabori din Târgu-Mureș și Caracal, astfel că 5 comunități de romi au fost implicate în realizarea Kitului omului de zăpadă.

Echipa proiectului s-a întâlnit cu profesorul Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în anul 2008 şi fondator al Grameen Bank, instituţie care încurajează afacerile sociale pentru a-i povesti despre proiect și despre îngrijorarea legată de faptul că meseriile tradiționale sunt tot mai puțin practicate. Ideea kitului a fost primită cu entuziasm, echipa profesorului Muhammad Yunus manifestându-și interesul de a participa la promovarea acestuia.

Ideea kitului ne-a venit atunci când am văzut măturile de bună calitate produse de meșteșugarii romi și ne-am amintit de vremurile copilăriei, de copiii care sunt atât de entuziasmați de prima ninsoare pentru că pot ridica o mulțime de oameni de zăpadă numai buni pentru joacă. Acum meșteșugarii romi aduc mai aproape de copii povestea omului de zăpadă.

Romano Cher – Casa Romilor este un proiect ambițios de integrare socială și economică ce își propune să readucă pe piața muncii meseriașul tradițional rom. În condițiile unei economii din ce în ce mai mecanizată și mai tehnologizată, meseriile ce au la bază lucrul de mână și-au pierdut din popularitate, nu și din semnificație!

„Romano Cher – Casa Romilor” este un proiect cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltare Resurse Umane 2007-2013 şi are ca obiectiv principal readucerea pe piaţa economică şi în viaţa activă a comunităţii pe meseriaşul tradiţional de etnie romă. Proiectul se desfășoara în perioada iunie 2010 – februarie 2013.

PS: Mulţumim Oana Ţoiu pentru informaţie!


Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și aproape 60 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.