Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

EdgeRyders, generația tânără se reinventează

1

Update, 10 noiembrie 2011: S-a lansat platforma Edgeryders! Tranzitia spre o mai mare recunoastere din partea societatii a potentialului acestei generatii.

Edgeryders este noul proiect al Consiliului Europei în parteneriat cu Comisia Europeană, condus de o echipă de activişti şi inovatori sociali care cred într-o altfel de abordare a problematicii tranziţiei tinerilor.

Problema: statisticile Eurostat cu privire NEETs arată că aprox. 20% dintre tineri se află în afara sistemelor de educaţie, a programelor de instruire şi a pieţei muncii. Cifra este similară şi în cazul celor trecuţi de 30 ani, sugerând că tranziţia spre autonomie nu mai e legată de ciclul de viaţă. Se tot vorbeşte despre o aşa-numită generaţie pierdută, care nu reuşeşte să-şi canalizeze potenţialul sau să se integreze conform normelor societăţii. Mişcările revoluţionare din Spania, Franţa, Marea Britanie, Africa de Nord din ultimii ani sunt simptomatice pentru ceea ce înseamnă statutul tinerilor în societatea de azi.

Metoda: Edgeryders propune creearea unui nou discurs cu privire la aceste generaţii – a celor de douăzeci, treizeci de ani: în această variantă avem exemple strălucite de tineri activişti, inovatori sociali, oameni extrem de creativi care reinventează ideea de job, de spaţiu public, de învăţare: mişcări stradale artistice ale unor militanţi pentru diverse cauze (vezi flash mobs), şcoli online gratuite de tip peer-to-peer learning, generozitatea în a împărţi bunuri (vezi couch surfing).

Soluţia: umplerea golului între date şi starea de fapt. Cum? printr-o viitoare platformă-joc care să producă recunoaşterea acestor tineri ; prin a-i reuni astfel încât să găsească strategii comune şi să înveţe unii de la alţii;  prin generarea unei versiuni fidelă tranziţiilor lor şi crearea unei propuneri de politici publice în manieră colaborativă, adică prin vocea lor; în cel mai rău caz, în lipsa unor soluţii imediate, Edgeryders se mulţumesc dacă societatea nu va mai proiecta asupra lor un model social şi economic expirat, un model al anilor 70 pe care îl adoptă experţii în politici publice astăzi.

Cei interesaţi sau doritori să devină Edgeryders pot afla mai multe pe blogul proiectului http://edgeryders.ppa.coe.int sau trimiţând un email la adresa edgeryders@gmail.com

Notă : în limba engleză, “riding edges” se referă la acei indivizi care încearcă mereu lucruri noi, cu o doză de risc, iar dacă nu ies aşa cum era de aşteptat îşi asumă rezultatul şi continuă să caute noi oportunităţi. Sunt inovatori, creativi, dinamici.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.