Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dragă Românie – Episodul 2

0

Scrisorile lui Cristian Dinu către România. Cristian este invitatul rubricii Dreptul la Cuvânt, ianuarie 2014.

Scrisoarea 2 către România.

Draga părinte,

Nu fi supărat pe copil atunci când în primii lui ani de viață nu reușește să facă ce n-ai putut tu să faci până acum, dar sperai subconștient să facă el în loc. Bucură-te când reușește ceva ce n-ai reușit tu, dar nu fi supărat când nu îi iese.

Nu te supăra când vine cu o notă proastă acasă. În loc să-l cerți, consolează-l. Spune-i că important este ceea ce învață și ce înțelege, mai degrabă decât ce notă i-a fost dată. În loc să-l pedepsești, întreabă-l cum îl poți ajuta.

În plus știi că profesorii dau uneori note mici aiurea și din motive arbitrare. Amintește-ți ce făceai tu când luai o notă mică – erai motivat să înveți mai bine, o considerai o evaluare corectă, sau erai speriat la culme de ce o să zică ai tăi ori ce pedeapsă vei primi? Scapă-i pe ceilalți de acest stress, fii rezonabil.

Nu fi trist dacă se descurcă prost la o materie. De cele mai multe ori nu este vina lui. Este vina profesorului care în loc să lucreze cu cei rămași în urmă lucrează cu cei buni. Ceea ce îi face pe cei buni să devină mai buni și pe cei slabi să devină și mai slabi. Apoi ciclul se reia. Nu-l condamna deci pe el pentru o vină ce de multe ori nu-i aparține. Întreabă-l ce n-a înțeles și ajută-l să înțeleagă. Vorbește cu profesorul și roagă-l să îl ajute să recupereze.

Încurajează-l să învețe din toate, nu numai matematică și română. Viața înseamnă mai mult decât cele două. Așa este, sistemul de evaluare este idiot și îl testează preponderent la aceste materii. Numai că pentru a fi fericit are nevoie să știe filozofie, pentru a lua decizii corecte trebuie să înțeleagă economia și istoria.

Acceptă că oamenii sunt diferiți: copilul tău este diferit de ceilalți copii și totodată diferit de tine. Dacă ți-a plăcut sportul, nu e obligatoriu ca și lui să-i placă. Dacă fata vecinului, colegă cu el, scrie compuneri frumoase, nu înseamnă că și al tău are aceleași talente. Poate el știe să picteze sau să se exprime prin dans ori este un excelent lider al echipei de baschet.

Nu-i spune niciodată că e prost, pentru că ești părintele lui și te va crede. Îi spui cuiva ca e prost și așa va face. Este o profeție auto-împlinită.

Uite, mie mi-au spus că la română, latină, istorie și alte asemenea nu sunt bun, drept urmare așa a și fost – m-au convins că eu nu pot să scriu, sau să simt arta, că am o minte potrivită pentru altceva și i-am crezut. M-am concentrat deci pe matematică și fizică, iar restul le-am ignorat, rămânând astfel cu lacune serioase. La examene româna m-a tras mereu în jos, iar de la 25 de ani încoace tot recuperez ceea ce n-am primit atunci.

tipar-inalt

Ah, era să uit: nu îți fie frică de tablete și de Internet și de telefoane.

Un părinte îi spunea fiicei sale care a făcut acum un an o machetă de laptop din hârtie: “Ehe, când eram ca tine, nu puteam să fac asta, pentru că nu era încă inventată”, “Așa târziu s-a inventat hârtia ?!?” l-a întrebat bulversată fata.

foto Florin Ghindă, 2012

Continuarea aici

VA URMA…

S-ar putea să îți placă și Scrisoarea 1 către România

 

Despre Cristian Dinu 

cristi dinu FBCristian este Managing Partner la Read Forward, creatori de manuale și platforme de educație HTML5, instructor înflăcărat de management și antreprenoriat. Acum în București, România.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.