Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cum stam cu onestitatea la locul de munca?

0
In urma cu cativa ani, pe vremea cand businessul avea crestere de 6-7 % in Romania principalele provocari ale unei companii in legatura cu resursele sale umane erau reprezentate de recrutarea angajatilor si de pastrarea celor mai potriviti angajati in organizatie.

interviurile-romaniapozitiva

Acum provocarile sunt de alta natura. Acum gasesti o multime de candidati pentru un loc de munca pentru ca si oportunitatile de joburi sunt mai putine. Totusi, cum reusesti sa identifici oamenii cinstiti si performanti dintre miile de candidati? Cum procedezi cu mici „minciunele” din CV-uri? Din perspectiva de candidat pentru un loc de munca, cum procedezi cu acele informatii care poate nu te avantajeaza?

Ne bucuram sa iti prezentam un interviu RomaniaPozitiva cu organizatia Mindit, companie ce aduce o inovatie in piata de capital uman din Romania, „spionii” care verifica cat de onest esti cu ceea ce ai prezentat in CV si in cariera ta profesionala. 

Background screening, serviciul care aduce onestitate la locul de munca

Raspunde intrebarilor noastre Irina Arsene, CEO Mindit.

RomaniaPozitiva: Cine sunteti?

006_lansare minditSunt un roman care a reusit sa se implineasca profesional si personal in Romania prin forte proprii. Am avut sansa sa ma angajez la scurt timp dupa ce am terminat facultatea intr-o companie unde am crescut rapid de la programator la manager de proiect, manager general si apoi director si shareholder in cadrul „companiei mama” din UK. Toate rolurile pe care le-am avut m-au ajutat sa constientizez ca imi plac oamenii si ca cel mai mult ma face fericita relationarea cu acestia. Sunt si o mama implinita alaturi de Alexandru, Tudor si, mai nou, cu bucurie ma numesc antreprenor, prin Mindit.

RomaniaPozitiva: De ce background screening? Care este nevoia pe care o rezolvati?

Sunt un om care crede in valori, iar onestitatea este printre cele mai importante, mai ales cand doua persoane pornesc pe un drum impreuna. Verificarea trecutului profesional, traducerea libera a background screening, asigura tocmai acest lucru. Atat angajatorii cat si angajatii pot porni intr-o relatie bazata pe incredere si onestitate de la inceput, angajatorii avand confirmarea ca noii angajati nu au fabricat experiente anterioare, iar angajatii avand siguranta ca intra intr-un colectiv similar lor.

RomaniaPozitiva: Cat de cinstiti sunt romanii in CV?

Romanii nu sunt diferiti de alte natii. Majoritatea nu mint in CV, iar noi ne-am propus ca cei care sunt onesti sa beneficieze de un atu in plus in procesul de recrutare. Ca si in US sau UK, aproximativ un sfert din CV-uri contin discrepante majore intre ce a fost declarat si ce a fost confirmat. Daca in US si UK se pune foarte mare accent pe educatie si multe discrepante apar in aceasta zona, in Romania de obicei discrepantele sunt legate de perioada de angajare sau de denumirea postului. Au fost si destule CV-uri de oameni onesti a caror experienta s-a confirmat 100%.

RomaniaPozitiva: Care sunt sugestiile voastre pentru cei care isi cauta un job?

Oamenii au nevoie sa spuna adevarul si sa scape de teama ca nu sunt suficient de buni.

Daca au avut cateva luni, poate un an sau mai mult in care nu au muncit, fie ca asa au vrut sau pentru ca nu au avut de ales, nu ar trebui sa incerce sa ascunda prin joburi fictive sau prelungirea celorlalte experiente in mod artificial. De asemenea, nu ar trebui sa declare skilluri pe care nu le detin, deoarece exista o mare probabilitate sa fie pusi sa le dovedeasca in practica.

RomaniaPozitiva: Un vis despre Romania

MINDIT_logo_taglineInca de cand am pornit afacerea mi-am setat un tel – ca ceea ce fac sa aiba un impact social in Romania. Imi doresc ca prin intermediul Mindit romanii sa fie mai sinceri, mai onesti si sa lucreze in medii in care sa fie respectati de angajatori si de colegii lor.

De asemenea, prin programul de sustinere a ONG-urilor si altor organisme caritabile care lucreaza cu oamenii vrem sa ne asiguram ca si in Romania cei care au nevoie de sprijin il primesc asa cum se cuvine, de la persoane de incredere.

Visez ca peste cativa ani fiecare camin de copii sau azil de batrani sa faca background screeening inainte de a aduce o ingrijitoare pentru acei copii si batrani, asa cum e reglementat prin lege in US. Mindit ofera gratuit serviciul de background screening catre astfel de institutii care lucreaza cu persoane vulnerabile.

015_lansare mindit

Multumim Irina! 

Interviurile RomaniaPozitiva, decembrie 2013

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.