Ce au in comun Casa Creanga, masina Ford si o partie de schi de langa Sibiu?

2

InauguRO: Episodul 2

Saptamana care a trecut pare a fi fost predominant “culturala”, in sensul ca majoritatea inaugurarilor au fost in domeniul pastrarii traditiilor si al promovarii culturii romanesti, ceea ce nu poate decat sa ne incante:

Timisoara: primul Muzeu al Postei

Centrul Regional Reţea Poştală Timişoara a deschis, pe 1 martie, în rotonda din holul principal al Palatului Poştei, primul muzeu de efecte poştale din România. Ca să-l facă, poştaşii au controbăit prin pivniţele şi magaziile ofiilor de la ţară, unde au găsit sute de piese demne de un muzeu.

Sursa: Evenimentul Zilei

Oradea: Magazin cu produse traditionale

Ţăranii se adaptează vremurilor şi şi-au mutat punctele de vânzare din piaţă în mall, pentru a face faţă concurenţei. Pentru a face faţă concurenţei supermarket-urilor, producătorii locali au decis să mute piaţa în mall. Zece producători din Bihor, cărora li s-au alăturat alţii din Arad şi Deva, s-au asociat şi au închiriat un spaţiu în Era Park, pe care l-au transformat în piaţă. Ei vând de la cartofi şi spanac proaspăt, la miere de albine, mezeluri tradiţionale şi pâine. Spun că produsele nu arată la fel de bine ca cele vândute în supermarket-uri, dar asta pentru că nu conţin chimicale.

Sursa: Adevarul

Iasi: Casa Creanga de la Manastirea Golia

La împlinirea a 174 de ani de la naşterea lui Ion Creangă, Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi, cu sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi, a Primăriei Iaşi, a Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional – Iaşi, şi al Muzeului Etnografic al Moldovei din Iaşi, a deschis Casa Creangă din incinta Mănăstirii Golia. „Când intri, să ai impresia că păşeşti într-o casă. Asta ne-am dorit. Este singurul interior ţărănesc pe care îl propune Iaşul şi are avantajul de a fi în inima oraşului. Un interior ţărănesc curat”, explică muzeograful Eva Giosanu alegerea obiectelor din interiorul Casei Creangă.

Sursa: Ziarul Lumina

Bucuresti: Centrul cultural & Restaurantul-muzeu “Vatra neamului”

(DN1, şoseaua Bucureşti-Ploieşti, 29, Baloteşti)

Pentru ca “valorile nationale si culturale din România si Republica Moldova au un fundament istoric, lingvistic si cultural comun”, niste oameni de buna-credinta au venit cu ideea de a inaugura Centrul cultural & Restaurantul-muzeu “Vatra neamului” – definit ca “lacas destinat sustinerii, promovarii si perpetuarii valorilor nationale culturale din România si Republica Moldova”.

În acest demers s-a implicat Uniunea Culturala a Românilor Basarabeni, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în România, iar deschiderea în mod solemn a Centrului a avut loc la sfârsitul saptamânii.

Sursa: Ceasca de Cultura

Si in domeniul turistic au fost finalizate investitii importante:

Sibiu: complexul de partii Arena Platos

(1 km de intrarea în Păltiniș, pe drumul județean 106A)

Resortul Arena Platoș este situat la 1 kilometru de intrarea în Păltiniș, pe drumul județean 106A. Complexul este rezultatul unei investiții concepute de trei parteneri, Martin Freinademetz, Andy Fazekas și Aurel Balu. Resortul este compus din cinci pârtii. Cea mai lungă are 640 de metri iar cea mai scurtă, cea destinată începătorilor, o lungime de 240 de metri. De asemenea, schiorii și snowboarderii pasionați de sporturile extreme își pot testa abilitățile în cel mai modern fun-park din România, o pârtie pe care au fost construite mai multe obstacole pentru trick-uri și sărituri.

Sursa: Adevarul

Bistrita: primul hotel de cinci stele

Primul hotel de cinci stele din Bistriţa a fost deschis astăzi. Hotelul Metropolis este o investiţie de 12 milioane de euro şi va fi finalizat complet abia peste două luni. Construcţia hotelului Metropolis a început în vara trecută şi va fi finalizat peste două luni, când reprezentanţii promit o inaugurare cu fast şi cu invitaţi internaţionali. Astăzi, hotelul a fost deschis şi au fost prezentat pentru prima dată.

Sursa: Observator Bistrita Nasaud

Referitor la rubrica initiata in Episodul 1, Capitalul de Imagine, vom mentiona cateva exemple imbucuratoare pentru noi, romanii:

Fordul fabricat in Romania expus la Geneva

American car maker Ford presented its new B-Max model on Monday at the Geneva Motorshow, which will be made exclusively at Craiova plant, southern Romania. The small B-Max car is going to be built on the same platform as the Fiesta, but it has a different look.

Sursa: Romanian Times

Buna, ce faci?”: Filmul romanesc de “divertisment” se intoarce in cinematografe

Comedia romantică „Bună! Ce faci?” se întoarce în oraşul în care a fost răsplătită cu aplauze puternice de primii săi spectatori, la ediţia trecută a Festivalului Internaţional de Film Transilvania – TIFF. Imediat după festival, o cronică publicată de prestigioasa revistă americană „Variety” aprecia că filmul a fost una dintre cele mai frumoase surprize din festivalul clujean. „În antiteză cu naturalismul sumbru pentru care este bine cunoscut Noul Cinema Românesc, comedia romantică dulce-amăruie a regizorului Alexandru Maftei, «Bună! Ce faci?», este ca o gură de aer proaspăt, demonstrând că şi filmele ceva mai comerciale pot provoca revelaţii emoţionale. Spirituală şi spusă cu stil, povestea celor doi soţi căsătoriţi de 20 de ani care şi-au pierdut de mult interesul unul pentru celălalt, devenind vulnerabili la farmecele chat-ului pe Internet, este numai bună pentru un remake”, scria atunci „Variety”.

Sursa: Monitorul Cluj

Dupa Brancusi, Google creeza un alt logo care trimite la Romania: Wil Eisner

Eisner was born in Brooklyn, New York City, the son of Jewish immigrants from Romania and Austria. His parents provided a modest life for their son. His mother was from Romania and served as the more practical and realistic parent, firmly believing that her son’s artistic tendencies would never amount to any kind of success in life. His father, an artist, was born in Vienna.

Sursa: Bleeding Cool

In acest fel, ultimele doua exemple devin argumente in favoarea teoriei promovate intr-un articol recent care scria despre cultura romaneasca ca a intrat intr-un trend ascendant ce nu mai poate fi oprit.

Despre autor

avatar

Serie de articole de tip "revista presei" cu principalele știri despre inaugurări în România.

2 comentarii

  1. Pingback: InauguRO: Episodul 2 | Lume Buna

  2. Pingback: InauguRO: Episodul 2

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.