Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Inaugurat in Romania (InauguRO)

1

Text scris de un invitat sub numele „InauguRo”

Romania zilelor noastre pare un spatiu al fatalitatii inevitabile care planeaza asupra noastra ca o sabie a lui Damocles. Noi vrem sa transformam sabia in ramuri de vasc sub care dorintele devin realitate. Pentru ca trebuie sa realizam ca Romania suntem noi, este ceea ce gandim noi despre ea prin faptul ca, inevitabil, proiectam asupra ei gandurile noastre, bune sau rele. Pentru multi, Romania este sumbra pentru ca ei insisi sunt macinati de ganduri negre. Pentru altii, mai putini, din pacate, Romania este un taram autentic.

Din cauza ca romanii sufera uneori de sindromul acut al “criticii” combinat cu “autocritica” (ceea ce, in principiu, nu este rau, pentru ca ne ajuta sa progresam), uita sa vada sau sa arate si celorlalti lucrurile bune din jurul lor, concentrandu-se pe lucrurile care deceptioneaza, care nu merg, care au esuat. De aici se intra in cercul vicios al “jumatatii goale a paharului” care, cu cat te uiti mai mult la el te face mai insetat, te obsedeaza sau te infricoseaza. De fapt, exact “jumatatea plina” este cea care te tine in viata, care iti da speranta ca totul va fi bine.

“Toti putem sa devenim pozitivi.

Reteta?

Amestecati o cantitate considerabila de realism, cu cateva boabe de idealism si evitati sa adaugati granule de negativism. Ele sunt contraindicate, pentru ca, avand in componenta E-uri nocive care creeaza dependenta si ataca “starea de bine”, pot duce la pierderea gustului pentru frumos.”

Una din dietele noastre de pozitivizare se va numi “Inaugurat in Romania” si va cuprinde episoade dedicate proiectelor finalizate in Romania in ultimul timp. Episoadele vor fi actualizate saptamanal cu informatii despre ceea ce s-a “inaugurat”, “deschis”, “dat in folosinta” in tara.

Ceea ce incercam sa facem este sa aratam cititorilor nostri ca in Romania lucrurile se misca, proiectele devin realitate si rezultatele sunt chiar uimitoare. (NR: macar unele din ele)

“Beauty is everywhere. You just have to open to it!”

(cinaeastul Alan Ball)

Tinand cont ca principiul dupa care ne ghidam este “Fapte, nu vorbe”, ne vom stradui sa extragem din hatisul de stiri fara sens, deprimante si rau-voitoare cu care suntem invadati zilnic, acele stiri concrete care sunt, fara indoiala, pozitive. Suntem convinsi ca, de multe ori, rubrica noastra va starni reactii de genul” Wow, asta e in Romania?” pentru ca, de multe ori, realizarile par incredibile. Convingeti-va singuri!

In plus, asteptam oricand noi “dovezi de bine“ de la voi, la romaniapozitiva@gmail.com, pentru a completa arhiva noastra de informatii pozitive si a face “jumatatea plina a paharului” cat mai vizibila.

————————————————————————————————————————————

InauguRO: Episodul 1

Acum, ca avem deja un nume si un tel al campaniei noastre, o sa incepem cu inaugurari “proaspete”, ale anului 2011. O simpla retrospectiva aultimelor 2 luni, ne aduce deja vesti imbucuratoare. Pe un plan important, se situeaza finalizarile unor proiecte de renovareale unor cladiri istorice unice in tara:

Oradea: Turnul Primariei

Joi a fost repus catargul din turnul Primăriei, pe care a fost arborat drapelul naţional, în urma încheierii lucrărilor de renovare ale turnului. Biroul de Presă al Primăriei, din 10 ianuarie va fi repus în funcţiune şi ceasul din turn, care a fostşi el supus reparaţiilor.Totodată, va fi înnoită şi instalaţia de sonorizare din turn, reluându-se difuzarea Marşului lui Iancu. Suntem anunţaţi că municipalitatea urmează să facă recepţia lucrărilor de renovare a turnului în următoarele două săptămâni, urmând ca acesta să fie inclus în circuitul turistic al oraşului cu începere din primăvara anului 2011.

Sursa: Bihor Online

Bucuresti: Spitalul Coltea

Cu o investiţie de câteva zeci de milioane de euro în aparatură de ultimă generaţie, dar şi în refacerea interioarelor, Spitalul Colţea a devenit un exemplu pentru modul în care ar trebui să arate unităţile spitaliceşti din România. Pe holurile aşezământului aflat la kilometrul zero al Capitalei domneşte o curăţenie impecabilă, aparatura pare scoasă din ţiplă, înghesuiala din saloanele proaspăt renovate a dispăut cu desăvârşire.

Sursa: Romania Libera

De asemenea, numeroase inaugurari in domeniul turistic ne dau sperante ca turismul romanesc are sanse sa redevina atractiv pentru romani si, in acelasi timp, sa fie competitiv in Europa:

Barlad: Centrul “Mihai Eminescu”

Instituția adăpostește impresionante colecții de artă, numismatică și medalistică, a căror tematică este viața și opera marelui poet. Sâmbătă, 15 ianuarie (2011), la Bârlad, a fost inaugurat Centrul “MihaiEminescu”, care se dorește a fi un centru cultural de o importanță deosebită, inclusiv la nivel național. După cum se știe, Centrul “Mihai Eminescu” este găzduit în “Casa Roșie”.

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Murighiol: Centrul de Informare Ecologica

Primul Centru de Informare Ecologică din Delta Dunării a fost inaugurat, miercuri, la Murighiol,  în cadrul unui proiect realizat de Administraţia Rezervaţiei şi finanţat de Ministerul Mediului.  Acesta va putea fi folosit atât de turiştii care vizitează zona, cât şi de localnici, în special elevi, care vor să primească informaţii despre Delta Dunării, ca şi zonă naturală protejată.

Sursa: ObiectivTulcea

Busteni: Fun-Park

Obiectivul de investitii „Fun Park – Busteni”, care se intinde pe o suprafata de 15.000 de metri patrati, este derulat in cadrul Programului „Schi in Romania”. Parcul de distractii are un panou de escalada, o partie de schi pentru incepatori, un tobogan, un „baby-schi”, o instalatie pista sanie/tobogan, o instalatie de zapada artificiala si parcare auto. Parcul de distractii esteprimul din Romania care este situat in zona montana si care are instalatii ce pot fi folosite atat iarna cat si vara.

Sursa: Wall-Street

Ne-am bucurat foarte mult sa aflam ca autoritatile locale au inaugurat proiecte locale foarte interesante si laudabile:

Craiova: prima piata privata

Locuitorii cartierului 1 Mai vor avea de azi un nou loc în care să meargă la cumpărături. În zonă s-a deschis prima piaţă privată din Bănie. Târgul este situat în clădirea fostei cantine a Fabricii de Confecţii şi are spaţiu pentru tarabe şi cinci magazine.

Sursa: Adevarul

Cluj: primul restaurant al Primariei

Primarul SorinApostu, viceprimarii RaduMoisin şi Laszlo Attila, precum şi membri ai Consiliului Local (CL) Cluj au inaugurat astăzi primul restaurat din ţară deţinut de o autoritate locală. “Memo 10″ este un restaurant cu preţuri modice  pentru clujeni, unde se poate servi prânzul în regim de autoservire.

Sursa: Buzz News

Arad: Spitalul Judetean incalzit cu panouri solare

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad are începând de ieri instalaţia solară. Cei de la Consiliul Judeţean Arad, care au participat şi la inaugurare spun că este o investiţie majoră, importantă pentru viitoarele economii bugetare.

Sursa: Adevarul

In final, am descoperit cateva stiri anuntand “inaugurarea” unor initiative care aduc Romaniei un capital imens de imagine:

Cluj: TIFF a intrat in liga marilor festivaluri de film din Europa

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a fost recunoscut de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF) drept un festival competitiv specializat în filme apaţinând regizorilor debutanţi sau aflaţi la al doilea film de lung metraj din carieră.

Sursa: cluj-am.ro

Romania: Virtual Paintout

Romania: Virtual Paintout, care folosesc imagini din Street View, a publicat primele picturi inspirate din imagini surprinse in Romania.

Sursa: TheVirtual Paintout

(foto Florin Ghinda)

Despre autor

avatar

Serie de articole de tip "revista presei" cu principalele știri despre inaugurări în România.