“Fake kNOw More”: o abordare unică pentru combaterea dezinformării în rândul tinerilor 

0

Asociația ADFABER lansează programul “Fake kNOw More”, o inițiativă dedicată combaterii dezinformării în rândul tinerilor, prin dezvoltarea conștientizării de sine. Scopul acestui program internațional, realizat în colaborare cu Asociația Demagog (Polonia), Fakescape (Republica Cehă), Smilemundo (Spania) și susținut de EMIF, este de a ajuta tinerii să recunoască și să se protejeze de dezinformare, utilizând metode educaționale inovative și interactive. 

Programul “Fake kNOw More pune accent pe înțelegerea emoțiilor, limbajului și a experiențelor personale și cum acestea influențează modul în care tinerii percep și reacționează la informații. Prin diverse resurse, testate în faza pilot, precum un manual educațional despre emoții și dezinformare, un joc educațional captivant și materiale video, programul își propune să încurajeze gândirea critică și să evidențieze conștientizarea impactului rețelelor sociale asupra stării de bine a copiilor și a tinerilor. 

Ce oferă programul “Fake kNOw More”? 

  • Un manual educațional: Ghid complet cu materiale pentru lucrul cu copiii și tinerii pe baza emoțiilor și a impactului acestora asupra vulnerabilității la dezinformare. 

  • Joc educațional: O resursă interactivă pentru a ajuta copiii și tinerii să înțeleagă și să învețe despre dezinformare într-un mod captivant.

  • Training pentru profesori: Sesiuni dedicate pentru a sprijini cadrele didactice în implementarea eficientă a materialelor programului în procesul educațional. ● Materiale video: Resurse vizuale pentru a facilita predarea și înțelegerea conceptelor legate de dezinformare și gândire critică. 

Care sunt obiectivele educaționale ale programului? 

  • Creșterea conștientizării emoțiilor și influența lor asupra percepției informațiilor. ● Dezvoltarea gândirii critice și a abilităților de analiză media. 

  • Înțelegerea prejudecăților cognitive și a impactului rețelelor sociale. ● Explorarea funcționării algoritmilor rețelelor sociale și promovarea unei utilizări conștiente a mediilor digitale. 

Cine poate beneficia de program? 

Programul este destinat tinerilor din diverse medii sociale și culturale, cu accent pe grupurile defavorizate. Profesorii, educatorii din centre terapeutice, centre comunitare, medii educaționale informale și școli sunt invitați să se alăture inițiativei și să utilizeze materialele și instrumentele oferite pentru a face o diferență semnificativă în lupta împotriva dezinformării. 

Vă invităm să urmăriți videoclipul de mai jos, care surprinde impactul pe care știrile false îl pot avea asupra copiilor și subliniază importanța informării și sprijinului pentru combaterea dezinformării (https://youtu.be/wlkufRcROCY).

Programul de desfășurare: 

  • Lansarea oficială a programului în România: 2 Aprilie 

  • Înscrierea profesorilor în program: 2 – 18 Aprilie 

  • Participarea profesorilor la training: 19 Aprilie – 27 Aprilie 

  • Implementarea programei la clasă: 9 Mai – 6 Iunie 

Alăturați-vă mișcării educaționale “Fake kNOw More”! 

Vă invităm să vă alăturați programului “Fake kNOw More” și să contribuiți la crearea unei societăți mai informate și reziliente în fața dezinformării. Pentru înscrieri și mai multe informații despre program, vă invităm să consultați pagina noastră: https://adfaber.org/fake-know-more/ 

Despre Adfaber, organizatorul programului: 

ADFABER.org este organizația nonprofit care ajută elevii și profesorii din școlile de stat să își dezvolte abilitățile digitale. Organizează anual proiecte care contribuie la adoptarea tehnologiei în procesul educațional și contribuie la formarea elevilor în domenii IT. 

Despre EMIF, partenerul programului: 

EMIF este o organizație internațională, dedicată promovării educației media și a informării corecte în rândul tinerilor, contribuind astfel la o societate mai bine informată și mai rezistentă în fața dezinformării. Abordează fenomenul dezinformării online în Europa, angajat în autonomia și libertatea științifică, transparență, pluralism, nediscriminare și diversitate.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.