Ce propuneri ANOSR au fost integrate în Metodologia privind organizarea și funcționarea centrelor de consiliere și orientare în carieră?

0

În data de 04.04.2024 a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul Ministrului Educației nr. 4.042/2024 pentru adoptarea Metodologiei privind organizarea și funcționarea centrelor de consiliere și orientare în carieră din instituțiile de învățământ superior. 

Având în vedere rolul esențial pe care centrele de consiliere și orientare în carieră ar trebui să îl aibă în vederea facilitării parcursului academic al fiecărui student, ANOSR a înaintat numeroase propuneri către Ministerul Educației, cu scopul de a consolida cadrul care reglementează funcționarea și stabilește obiectivele și activitățile acestor structuri.

Printre propunerile ANOSR integrate în metodologie se regăsesc următoarele:

  • Modificarea obiectivului fundamental al centrelor de consiliere, încât acestea să urmărească sprijinirea tinerilor, și implicit studenților, în a avea un parcurs educațional de succes și oportunități de angajare ridicate, încă de dinainte de admiterea la studiile universitare și până la absolvirea acestora

  • Extinderea activităților specifice de informare, consiliere și orientare pentru studenți, individuale sau de grup, astfel încât acestea să contribuie la dezvoltarea multilaterală a studenților, lista incluzând consilierea vocațională și educațională, consilierea în scop de optimizare personală, consilierea și evaluarea psihologică, consilierea în carieră și evaluarea aptitudinală

  • Includerea, în responsabilitățile centrelor de consiliere, a atribuției de a sprijini, prin activități și măsuri specifice, și monitoriza parcursul academic al studenților cu dizabilități și cerințe educaționale speciale

  • Reglementarea posibilității studenților de a beneficia, în cadrul centrelor de consiliere, de ședințe gratuite de consiliere psihologică, individuale sau de grup, cu condiția existenței personalului specializat în acest sens și cu respectarea legislației în vigoare

  • Extinderea responsabilității centrelor de consiliere și orientare în carieră, încât aceste structuri să dețină atribuții în ceea ce privește combaterea abandonului universitar, fiind necesar ca acestea să organizeze activități dedicate incluziunii studenților de anul I în mediul academic, precum și să realizeze studii și analize periodice privind abandonul universitar și cauzele acestuia, pentru a propune măsuri specifice ameliorării fenomenului

  • Reglementarea obligativității centrului de consiliere de a colabora cu organizațiile studențești legal constituite și cu studenții reprezentanți în structurile de conducere a instituției de învățământ superior în ceea ce privește întocmirea planului anual de activități

  • Introducerea posibilității ca centrele de consiliere și orientare în carieră să organizeze întâlniri periodice cu reprezentanții organizațiilor studențești și studenții reprezentanți pentru a discuta aspecte cu privire la activitatea structurii

  • Reglementarea posibilității ca centrele de consiliere, prin intermediul instituțiilor de învățământ superior, să încheie parteneriate sau protocoale de colaborare cu organizațiile studențești, în vederea implementării planului anual de activități.

Chiar dacă putem identifica numeroase prevederi noi menite să contribuie la creșterea calității activității centrelor de consiliere și orientare în carieră și a impactului acestora, odată cu diversificarea ofertei de servicii de consiliere și activități, considerăm că este absolut necesară modificarea raportului la cel puțin 1 angajat specializat/1500 de studenți înmatriculați pentru a permite accesul cât mai multor studenți la aceste servicii. Totodată, având în vedere extinderea atribuțiilor acestor structuri inclusiv la combaterea abandonului universitar și la monitorizarea și sprijinirea studenților cu dizabilități și cerințe educaționale speciale, accentuăm necesitatea angajării personalului de specialitate, apt să desfășoare astfel de activități în mod eficient (psihopedagogi, asistenți sociali, lucrători de tineret etc.).

Salutăm deschiderea Ministerului Educației față de propunerile înaintate de federație și considerăm că noile reglementări referitoare la funcționarea centrelor de consiliere și orientare în carieră reprezintă un pas înainte spre dezvoltarea serviciilor de consiliere și sprijin pentru studenți.

Cu toate acestea, reiterăm necesitatea de a stabili un cadru normativ axat pe nevoile reale ale beneficiarilor direcți și evidențiem faptul că îmbunătățirea calității serviciilor oferite de aceste centre trebuie să constituie o prioritate pentru instituțiile de învățământ superior.

***

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 24 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 31 de universități, atingând un număr de 125 organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești. 

La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.