Timișoara va fi gazdă în această toamnă pentru conferința internațională: „Impactul și moștenirea programului Capitale Europene ale Culturii”.

0

Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara, se alătură echipei conferinței internaționale „Impactul și moștenirea programului Capitale Europene ale Culturii”, care va avea loc la Timișoara, în perioada 9-12 octombrie 2024.

Evenimentul este organizat de Rețeaua Universitară a Capitalelor Europene ale Culturii, Alianța Timișoara Universitară și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Evenimentul va reuni în dialog cercetători, practicieni culturali și creatori de politici publice, pentru a înțelege mai bine efectele programului CEaC și pentru a discuta despre factorii care contribuie la practicile culturale cu impact și durabile.

Programul public include intervenții ale unor cercetători cu experiență, care se remarcă prin abordările conective între practică, politică publică și cercetare prin intermediul unui discurs constructiv, bazat pe dovezi cu privire la impactul și moștenirea programului CEaC.

Vor vorbi: Arthur Le Gall – director la KEA European Affairs și co-fondator al rețelei b.creative, Silvia Fierăscu – lector la Departamentul de Științe ale Comunicării, fondator și director al FabLab – Social Fabrics Research Lab și cercetător la Big Data Science Laboratory, la Universitatea de Vest din Timișoara și Carlo Ferretti – Director Cercetare și inovare la Consorzio Materahub, membru al echipei Matera 2019 CEaC.

Dr. Silvia Fierăscu este lector la Departamentul de Științe ale Comunicării, fondator și director al FabLab – Social Fabrics Research Lab și cercetător la Big Data Science Laboratory, toate la Universitatea de Vest din Timișoara. Are un doctorat în Științe Politice, cu specializare în Știința Rețelelor, de la Central European University din Budapesta, și este Director al OrgMapper Academy. Silvia predă Știința Rețelelor Aplicată la nivel internațional, la școli prestigioase de metode de cercetare, ca Methods Excellence Network sau European Consortium for Political Research.

Interesele ei de cercetare se referă la aplicațiile științei rețelelor la probleme sociale.

Dr. Fierăscu lucrează în diverse proiecte internaționale, intersectoriale și interdisciplinare, transformând probleme complexe în soluții pentru dezvoltare organizațională, managementul schimbării, o mai bună comunicare, bună guvernare, politici publice și impact social. Silvia lucrează cu Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara pentru a cartografia efectele de rețea ale Programului Timișoara CEaC asupra ecosistemului organizațional local și pentru a face recomandări pentru politicile publice viitoare de sprijinire a unei moșteniri pozitive a Programului.

Licențiat în economie culturală și antreprenoriat la Universitatea Erasmus din Rotterdam, Carlo Ferretti este un designer de valoare publică, dedicat politicilor și strategiilor de dezvoltare locală. El conduce departamentul de cercetare și inovare al Materahub, fiind curator al mai multor proiecte europene, de la Horizon Europe, la COSME și Europa Creativă. În mod specific, în cadrul acestei dimensiuni de proiect, a conceput metodologii orientate spre date, ca în cazul IMPACTOUR, dezvoltând o platformă pentru sprijinirea strategiei de dezvoltare locală a administrațiilor publice, sau DROP, unde a proiectat și implementat abordări de co-guvernare pentru zonele defavorizate.

Carlo Ferretti este evaluator al impactului social, valorificând metodologiile SROI și VBA (Value Based Approach) pentru organizații precum Matera Capitala Europeană a Culturii 2019 sau Fundația Nuto Revelli. În plus, a lucrat pentru municipalitatea din Bari, îndeplinind sarcini de management de proiect în cadrul unui proiect URBACT (Com.unity.Lab). El predă pentru Masterul de Management Cultural al Fundației Feltrinelli și pentru Masterul de Educație Avansată privind Patrimoniul Cultural Privat al Intesa San Paolo. Din 2021, Carlo este cercetător afiliat al Metalab Harvard.

Arthur Le Gall este director la KEA și co-fondator al rețelei b.creative, o comunitate globală de peste 1500 de antreprenori creativi. Arthur are peste 10 ani de experiență în evaluarea și conceperea de programe și politici de sprijin pentru sectoarele culturale și creative, în vederea promovării artelor, culturii și creativității în Europa și nu numai. Arthur oferă, de asemenea, consultanță strategică autorităților locale cu privire la rolul sportului, culturii și industriilor creative pentru dezvoltarea locală și regională și, în prezent, face parte din echipa care realizează evaluarea intermediară a acțiunii „Capitale europene ale culturii” pentru perioada 2020-2033. Acest studiu va juca un rol cheie în colectarea și analizarea datelor pentru a evalua punerea în aplicare a acțiunii Capitale Europene ale Culturii (CEaC) și impactul acesteia pe termen lung pentru a trage învățăminte pentru viitorul inițiativei. Studiul va contribui, de asemenea, la evaluarea proceselor de selecție și monitorizare ale CEaC în vederea pregătirii noului cadru de reglementare pentru perioada de după 2033.

Cercetătorii români și din străinătate, interesați să își prezinte lucrările în cadrul conferinței organizată la Timișoara, sunt invitați să se înscrie pentru una dintre următoarele sesiuni:

Construirea comunității și participarea publică în orașele CEaC;

Artă și tehnologie – noi forme de expresii culturale;

Impactul culturii pentru viitorul serviciilor urbane;

Practici durabile în ecosistemele CEaC;

Guvernanța programelor CEaC recente;

Consolidarea capacităților în cadrul sectorului cultural și nu numai.

De asemenea, doctoranzii sunt invitați să ia parte la un atelier în cadrul căruia pot discuta stadiul cercetării și dilemele cu care se confruntă, vor primi îndrumare și idei utile. Termenul limită pentru înscriere și depunerea unui rezumat pentru a participa la atelierul dedicat doctoranzilor și la sesiunile academice ale conferinței este 25 august 2024.

Creatorii de politici publice, cercetătorii și actorii culturali timișoreni care vor fi selectați pentru a prezenta lucrările în cadrul conferinței, beneficiază de participare gratuită, ca urmare a parteneriatului cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.