Lansarea Muzeului Virtual al Holocaustului Romilor

0

Muzeul Național de Istorie a României și Fundaţia Social-Culturală a Romilor „Ion Cioabă” anunță lansarea Muzeului Virtual al Holocaustului Romilor „Ion Cioabă”, primul astfel de „muzeu” din România. Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului și va avea loc duminică, 9 octombrie 2022, începând cu ora 1500, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor este rezultatul proiectului cu același nume, inițiat și coordonat de fundație în perioada 1 iulie – 15 noiembrie 2022 și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (sesiunea proiecte culturale, sesiunea II/2022, aria Artă Digitală și Noile Medii). Obiectivul principal al proiectului este acela de a face cunoscut trecutul istoric al romilor din timpul Holocaustului.

Conținând o serie de informații în format bilingv (română-engleză), documente și imagini de arhivă din colecțiile Fundației„Ion Cioabă” și ale instituțiilor partenere, printre care se numără și Muzeul Național de Istorie a României, acest proiect virtual reprezintă o importantă sursă de documentare pentru generația tinerilor romi, pentru istorici, cercetători, studenți, dar și pentru publicul larg. De asemenea, prin intermediul mărturiei supravieţuitorilor sunt prezentate aspecte ce țin de deportarea romilor în Transnistria, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

***

Parteneri: Centrul Național al Cinematografiei, Biblioteca Central Universitară „Lucian Blaga” (Cluj), Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord, Romani Glinda (Suedia), Asociația Partida Romilor Pro-Europa.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.