Expoziția MIRROR, MIRROR ON THE WALL, WHO’S THE FAIREST OF THEM ALL? Discurs despre dinamica rușinii

0

Proiect inedit la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”:

În perioada 7 iunie – 28 iulie 2023, iubitorii de artă sunt așteptați la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” la o expoziție de instalație vizuală semnată de artista Gabriela Tofan și curatoriată de Ana Negoiță.

Intitulată MIRROR, MIRROR ON THE WALL, WHO’S THE FAIREST OF THEM ALL? Discurs despre dinamica rușinii, expoziția se va desfășura printr-o succesiune de ipostaze scenografice și va include prezentarea a 6 sculpturi aranjate în dialog cu o serie de panouri grafice, formând o structură labirintică – potențate de lumina și culoare. Scenografia unică a spațiului, creată prin lumină, forme, sunet, miros, culoare, pornește de la personajul central al expoziției: Imaculata.

Cu o puternică încărcătură figurativă, proiectul aduce în prim plan vulnerabilitatea femeii – care a fost și rămâne un subiect aprig în discursurile sociale și culturale în întreaga lume. Bustul feminin este cel care însoțește călătoria privitorului, prezentând portretul într-o atitudine sfioasă, delicată și misterioasă, formând un cadru propice pentru introspecție și analiză.

Există o dinamică a formelor din natură, din spațiul înconjurător – a expresiilor oamenilor, a vibrațiilor, o dinamică a sentimentelor, a gândurilor și a trăirilor – pe care avem sau nu avem timp să o surprindem. Proiectul propune un stop-cadru pe aceste circuite de informații și atrage atenția asupra unor sentimente comune în reacții și trăiri, de cele mai multe ori egale cu RUȘINEA.” spune Gabriela Tofan.

Conceptul expoziției integrează o serie de metafore culturale care au devenit tabu în societate și care se manifestă chiar în zonele urbane și în rândul unei categorii de public educat. Mai exact, proiectul își propune o chestionare a rușinii din perspectiva acțiunilor sociale ale femeii și analizarea limitelor de acceptabilitate socială.” spune Ana Negoiță, curatorul expoziției.

Expoziția presupune și o serie de activități conexe: ateliere de modelaj si desen pentru tinerii/copii din regiune, 1 artist-talk și un master-class despre curatorie la Muzeu și la Liceul de Artă din Târgu Jiu, o broșură a expoziției, cu text semnat de curatorul Ana Negoiță. Toate aceste activități vor fi anunțate și semnalate prin evenimente speciale.

Proiectul se adresează publicului local în primul rând, dar va avea o anvergură națională prin parteneri și finanțator.

Co-finanțat de A.F.C.N.

Organizat de Asociația Art&Co și partenerii.

Parteneri instituționali: Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, Rotary Club Târgiu Jiu, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu, CESI – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, Asociația IMAGORA-CESI

Parteneri media locali: EMI TV, Radio Târgu Jiu, Ziarul Pandurul, Gorjeanul, Discover Peștișani, cult-ura.ro, Shopping City Târgu Jiu

Parteneri media naționali: TVR Cultural, RRC, Agenția de carte, Modernism.ro, Propagarta

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Facebook: https://www.facebook.com/expozitiemirrormirroronthewall

Teaser: https://www.facebook.com/expozitiemirrormirroronthewall/videos/774431664465228

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.