România se află la momentul actual pe primele locuri privind consumul de zahăr din Europa, iar consumul produselor care afectează sănătatea populației și mediul înconjurător devine un subiect tot mai adesea dezbătut.
Conform unui studiu realizat de IHME 2020 Global Health Data Exchange,1 dieta inadecvată și poluarea aerului sunt principalii factori care afectează sănătatea românilor, riscul alimentar situându-se la 25%, iar cel al poluării la 7%. Consumul excesiv de băuturi zaharate a devenit o problema la nivel global, acumulându-se 171 de trilioane de sticle de plastic în ocean, aspect care se resimte puternic și pe plan local.
4 din 10 români nu au auzit de niciun brand implicat în acțiuni sustenabile
Studiile arată că 70% dintre români sunt interesați de un stil de viață mai sustenabil privind produsele consumate, fiind dispuși să cumpere produse mai calitative, conform unui sondaj realizat de Reveal Marketing Research.2
În România, tot mai multe companii încep să se axeze asupra mișcărilor educaționale, punând accent pe sănătate, bunăstare și sustenabilitate, astfel asigurând îndeplinirea responsabilității față de consumatorii și mediul înconjurător.
În acest sens, o soluție apărută în ultimul an pe piața locală este Waterdrop, o companie producătoare de microdrinks și recipiente sustenabile, care alege să susțină mișcarea „Fără zahăr, mai puțin plastic”. Astfel, brandul oferă alternative sănătoase în locul băuturilor zaharate, încurajând hidratarea printr-o gamă variată de arome fără zahăr care pot fi adăugate în apă, ingredientele având o calitate superioară.
România, țara cu cel mai mare consum de zahăr pe cap de locuitor din Europa
Românii sunt printre cei mai mari consumatori de zahăr din lume, ocupând locul 1 în Europa, media națională fiind de 30 de kg pe an pe cap de locuitor, potrivit statisticilor oferite de Organizația Mondială a Sănătății3. Adesea, consumatorii nu acordă suficientă importanță când vine vorba de bunurile de consum, etichetele produselor și ambalajele lor fiind ignorate. Astfel, creșterea ratei de conștientizare privind impactul negativ asupra consumului de zahăr poate preveni afecțiuni grave precum diabet, obezitate, boli cardiovasculare, acțiuni care trebuie aduse în prim plan în atenția românilor pentru a încuraja schimbarea.
Conceptul „Fără zahăr. Mai puțin plastic” ar putea salva multe vieți, devenind un subiect de interes major în România. Înlocuirea băuturilor zaharate ar fi un prim pas în schimbarea stilului de viață și a minimalizării poluării excesive a mediului. Pentru a susține demersul educațional privind acest context, Waterdrop salvează până la 98% din ambalaje reducând emisiile de CO2, eliminând transportul inutil și având o grijă deosebită în manipularea materiei prime. Brandul propune înlocuirea sticlelor clasice de plastic cu o varietate de recipiente reutilizabile cu un design unic, salvând peste 21.994.500 de sticle de plastic.