Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Trei proiecte de implicare în comunitate ale liceenilor din Alba Iulia – finanțate din Fondul YouthBank  

0

Lansat în luna aprilie de Fundația Comunitară Alba, în cadrul programului YouthBank, concursul de proiecte de implicare civică a liceenilor care studiază în Alba Iulia și-a desemnat câștigătorii, la capătul unui proces de selecție extrem de amplu, care a cuprins etape de aplicare, consultanță, preselecție, interviuri și selecție finală. Tot acest proces, inclusiv jurizarea finală, a aparținut exclusiv tinerilor voluntari din echipa YouthBank, care au luat decizii temeinice pe baza know-how-ului acumulat în ani de formare și dezvoltare de abilități. Tot ei vor fi cei care vor monitoriza implementarea proiectelor și vor sprijini inițiativele finanțate, ori de câte ori va fi nevoie.

Pentru cele trei echipe finanțate, fundația a organizat training-uri pe implementarea proiectelor, necesare pentru buna desfășurare a acestora, iar în prezent inițiativele tinerilor încep să prindă viață, fiind organizate activitățile pregătitoare. Proiectele vor fi finalizate până la 14 iulie 2021, iar bugetul total al acestora este de 10.259 lei. Cele trei proiecte finanțate în această rundă sunt:

Ghidul Incluziunii Școlare: proiect al echipei Consiliul Județean al Elevilor Alba, formată din liceeni de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Simion Ștefan”, Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” și Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, având-o ca lider pe Katharina-Gabriela Țîntea și ca organizație gazdă Asociația Rotary Club Alba Iulia. Proiectul vizează fenomenul de incluziune școlară, fundamental pentru desfășurarea optimă a actului educațional, concretizat în mișcarea de combatere a unor aspecte-problemă precum: bullying-ul – formă de manifestare a violenței tot mai frecvent identificată, discriminarea – sub toate formele sale de expunere, bazată pe diferiți parametri precum religia, aspectul fizic, starea materială, apartenența socială, sistemul de valori promovat individual, sau neintegrarea elevilor cu cerințe educaționale speciale. Tinerii din echipa de proiect vor să facă o schimbare, să dea glas unei valori fundamentale pentru sistemul de învățământ – egalitatea și integrarea tuturor elevilor. Soluția lor este informarea factorilor implicați în actul educațional (elevi, profesori, părinți) cu privire la fenomenul de incluziune, prin intermediul unui material textual însoțit de imagini, conturat sub forma unei reviste – Ghidul Incluziunii Școlare, diseminarea acesteia în școlile din județul Alba, prin intermediul consiliilor școlare ale elevilor, dar și în mediul online.

Cetatea Bibliotecii Vii (ediția a doua): proiect al echipei Voice, formată din liceeni de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Simion Ștefan”, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” și Liceul de Arte „Regina Maria”, având-o ca lider pe Medeea Farcaș și ca organizație gazdă Asociația Emanoil. Biblioteca Vie este un instrument de dialog care aduce oamenii mai aproape unul de celălalt cu scopul de a promova respectul pentru demnitatea umană și identitatea fiecăruia. Proiectul propune să provoace dialog între persoanele care, în mod normal, nu ar purta dialog într-un cadru neorganizat. Prin acest dialog, aflând povestea de viață a ”cărții vii” (în loc de o carte clasică, cu coperte și pagini, oricine este curios poate ”să împrumute” un om care de-a lungul vieții sale s-a luptat cu stereotipuri sau cu prejudecățile celorlalți), cititorul are șansa de a-și schimba percepția asupra grupului de persoane din care cartea vie face parte și de a descoperi frumusețea din fiecare om. Proiectul oferă oportunitatea de a deveni mai buni și înțelegători cu semenii noștri.

E-Archery: proiect al echipei Arcașii Cetății, formată din liceeni de la Liceul de Arte „Regina Maria” și Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Simion Ștefan”, având-o ca lider pe Simona Ana Maria Ștef și ca organizație gazdă Asociația Emanoil. Ideea proiectului a pornit de la nevoia de a ieși din zona de confort, de a încerca lucruri noi și neobișnuite, care să ajute la diminuarea stării de anxietate și stres provocată de pandemie. Tirul cu arcul este un sport puțin practicat, comparativ cu alte sporturi, lucru care sporește creșterea stimei de sine a fiecărei persoane care va încerca cât de puțin această activitate. Pe parcursul unei luni, copiii, tinerii și chiar adulții, locuitori sau turiști, vor putea să descopere un nou hobby printr-un sport antrenant care dezvoltă capacitatea de concentrare. Câteva zile sunt rezervate deplasării la centre de plasament și case de copii, pentru ca bucuria să poată fi accesibilă și celor care simt o mai mare nevoie de încredere și comunicare.

În cadrul programului YouthBank, Fundația Comunitară are ca parteneri principali Municipiul Alba Iulia, Ancău Company, Apa CTTA și Porterom, ca susținători Casa de Cultură a Studenților, GIRO, Deko Team Design, Marani Star și Vair Auto Ro, iar ca parteneri logistici Tipo-Rex, Societatea de Transport Public și Impact Design.

“Este de apreciat ce fac tinerii din comunitatea noastră. În acest caz, cei din echipa YouthBank, care oferă finanțare, dar și cei care propun și implementează proiecte. Incluziunea, lupta cu prejudecățile sau cu anxietatea nu sunt pentru ei teme dificile. Sunt teme firești, ale unor membri ai comunității care vor să facă ceva pentru viitorul acesteia” – Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

“Dacă vrei să faci o schimbare în comunitate, YouthBank este locul potrivit de unde să iei energie, idei, echipă și resurse” – Andreea Alexandra Belei, de doi ani voluntar YB.

”Real lives. Real money. Real change. Este mai mult decât o deviză, este realitatea pe care o creează YouthBank peste tot în lume. Este modul în care susținem tinerii să ia decizii în comunităţile în care trăiesc.” – Dorin Sava, director executiv Fundația Comunitară.

Alba are cel mai longeviv program YouthBank din România, singurul ce funcționează neîntrerupt din 2009. La Galele Anuale ale Voluntarilor din Alba, YouthBank a fost desemnat cel mai bun program de voluntariat în educaţie din județ, ca o recunoaștere a rezultatelor sale și a schimbării pe care o produce în rândul generației tinere și comunității, o confirmare în plus că Fundația Comunitară este o excelentă şcoală de dezvoltare personală pentru tineri. La nivel național, YouthBank a obținut premii importante la Gala Societății Civile și Gala Premiilor în Educație.

Demarat în anii ’90 în Irlanda de Nord, YouthBank înseamnă astăzi 175 de programe locale, care se desfășoară în 21 de țări de pe 4 continente, fiind unul din cele mai ample proiecte civice europene de capacitare a adolescenților, dezvoltând pe de o parte spiritul civic în rândul acestora, dezvoltându-le abilități esențiale pentru viață și concentrându-se, în principal, pe transmiterea de know-how şi experiență practică în planificarea şi implementarea proiectelor în comunitate.

Acest comunicat exprimă exclusiv opinia autorului, iar finanţatorii şi partenerii menţionaţi nu pot fi făcuţi în nici un fel răspunzători de felul în care se folosesc informaţiile cuprinse în acest material.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.